Συνέντευξη με τον Πανίκο Μιχαήλ, τον Γενικό Διευθυντή του πεντάστερου ξενοδοχείου Alion στην Αγία Νάπα

Ο Γενικός διευθυντής του πεντάστερου, Alion Hotel στην Αγία Νάπα, Πανίκος Μιχαήλ, μιλά εφ’ όλης της ύλης με τον Nick Andrew. Μάς μιλά για τη συνεχή, πέραν των 30 ετών παρουσία του στο Alion Beach Hotel, τα χαρίσματα που πρέπει κάποιος να διαθέτει για να πετύχει τους ευρύτερούς του στόχους, για τα γαστρονομικά και όχι μόνο δεδομένα του ξενοδοχείου, αλλά και για την τουριστική βιομηχανία στην περιοχή της Ελεύθερης Αμμοχώστου.

Πανίκο, δίνεις το παρών σου από το ξεκίνημα του ξενοδοχείου Alion το 1992, μέχρι και σήμερα, όντας ο Γενικός Διευθυντής από το 2001. Ομολογώ ότι αποτελείς case study. Συνηγόρησε το σύμπαν ή εσύ ευθυγράμμισες του πλανήτες;

 Η αλήθεια είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν φανταζόμουν, όταν περνούσα νεαρός το κατώφλι του Alion, αρχές Ιουλίου 1992,  ότι  32 χρόνια μετά θα  ήμουν ακόμη μέλος αυτής της εξαιρετικής ομάδας, στον ρόλο του γενικού διευθυντή. 

Το αρχικό πλάνο ήταν να κερδίσω την εμπειρία  των δύο χρόνων και να προχωρήσω για τον επόμενό μου σταθμό. Μετά την πάροδο του πρώτου χρόνου και γνωρίζοντας  την οικογένεια του Alion και  ιδιαίτερα την οικογένεια του ιδιοκτήτη, αείμνηστου κου Παύλου Παυλάκη, ένιωσα  πολύ οικεία.  

Με τα χρόνια, αυτή η επαγγελματική σχέση έχει μετεξελιχθεί και πλέον νιώθω (όπως τα πλείστα  από τα παλιά στελέχη και προσωπικό) ως μέλος της οικογένειας.  Απλά να αναφέρω ότι όλη αυτή η συνεργασία εδράστηκε σταθερά σε μια χειραψία χωρίς τα τυπικά συμβόλαια και νομικές δεσμεύσεις αλλά με αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη.

Ποια χαρίσματα πιστεύεις πρέπει να διαθέτει ένα άτομο που ανήκει στη διεύθυνση ενός χώρου, όχι μόνο για να είναι αρεστός, αλλά πρωτίστως για να επιτελεί το έργο του;

Σίγουρα ο ρόλος ενός διευθυντή ξενοδοχείου είναι πολυμορφικός και όπως συνηθίζω να λέω, χρειάζεται μια ειδική πάστα ανθρώπου για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις.

 Να μην ξεχνάμε ότι ένα ξενοδοχείο και ειδικά ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, απαιτείται να προσφέρει υψηλού επίπεδου φιλοξενία 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Ως εκ τούτου και ο ηγέτης του πρέπει να απολαμβάνει αυτό που κάνει όπως πολύ όμορφα έχει περιγράψει ένας πολύ γνωστός ξενοδόχος από το Χονγκ Κονγκ, ο John Foote:

Σε ελεύθερη μετάφραση:

“Ένας ξενοδόχος πρέπει να είναι διπλωμάτης, δημοκράτης, αυταρχικός, ακροβάτης, και χαλάκι της πόρτας…πρέπει να βρίσκεται και στις δύο πλευρές του πολιτικού φράκτη και να είναι ικανός να πηδά πάνω από τον φράκτη…για να είναι επιτυχημένος πρέπει να διατηρεί  γεμάτο το μπαρ του, το ξενοδοχείο του, την κάβα των κρασιών του, τους πελάτες του και να μην γεμίζει ο ίδιος τον εαυτό του. Για να τα συνοψίσουμε αυτά: Πρέπει να είναι έξω, μέσα, οφσάιντ (όπως στο ποδόσφαιρο) δοξασμένος, αγιασμένος, σταυρωμένος, αλλήθωρος και αν δεν είναι ο δυνατός σιωπηρός τύπος, υπάρχει πάντα και η αυτοκτονία.”

Ασχέτως των διαφορετικών χαρισμάτων που έχει ο κάθε ένας έχω καταλήξει ότι το κοινό χαρακτηριστικό όλων  των πετυχημένων διευθυντών είναι η σκληρή δουλειά . Χωρίς αυτό το υλικό η συνταγή δεν θα έχει επιτυχία. Δεν υπάρχει χώρος για “part time” διευθυντή.

Ποιοι οι βραχυπρόθεσμοι και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σου για το ξενοδοχείο γενικά και σε ποιους τομείς επικεντρώνεσαι περισσότερο; Είναι η γαστρονομία μια εξ αυτών;

Από την αρχή που είχα αναλάβει την διεύθυνση του ξενοδοχείου είχα θέσει  σαν στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχείου  η οποία θα έθετε το Alion, σαν πρώτη επιλογή στην λίστα οποιουδήποτε σκεφτόταν να περάσει ποιοτικές διακοπές  στην περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Αυτό σήμαινε αναβάθμιση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων, εμπλουτισμό των  υπηρεσιών και σχεδιασμό νέων εμπειριών διακοπών εντός του ξενοδοχείου για τον φιλοξενούμενο.  

Μεθοδικά και σταθερά, τα 15 τελευταία χρόνια, υλοποιείται το πλάνο (επέκταση και επανασχεδιασμός του χώρου ευεξίας, δημιουργίας νέου α λα καρτ εστιατορίου, δημιουργία νέου θεματικού resto bar, πλήρης ανακαίνιση των δωματίων και κοινόχρηστων χώρων, τεχνολογική αναβάθμιση κλπ) .

Το κεφάλαιο γαστρονομία κατέχει πλέον μια πολύ ψηλή θέση στην λίστα προτεραιοτήτων μας, αφού ο σημερινός ταξιδιώτης αναζητεί υψηλού επιπέδου γαστρονομική εμπειρία. Αυτή η προτεραιότητα μας επιβεβαιώνεται από τον σχεδιασμό και λειτουργία δύο νέων χώρων εστίασης εντός του ξενοδοχείου, ενός γκουρμέ εστιατορίου (The deck) και ενός θεματικού resto bar (iPANEMA lounge bar) με Περουβιανή και Νοτιοαμερικανική κουζίνα, αλλά και την αναβάθμιση των υφιστάμενων χώρων εστίασης (εστιατόριο πισίνας ΑΚΤΗ, Amethystos bar & verandah, εστιατόριο Symposion).   

Σήμερα μπορούμε πολύ περήφανα να πούμε ότι το Alion φιγουράρει στις πρώτες θέσεις όλων των σημαντικών σελίδων κριτικών  αλλά και έχει πολλάκις βραβευτεί για την ποιότητα της εμπειρίας διακοπών που προσφέρει σε όλους τους φιλοξενούμενους του.

Επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας είναι η συμπερίληψη του Alion,  για 16 φορές στην λίστα των 100 καλύτερων ξενοδοχείων παγκοσμίως του μεγαλύτερου τουριστικού πράκτορα στην Ευρώπη (TUI) ο οποίος  διακινεί πάνω από 20 εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε χρόνο.   

Βασική φιλοσοφία μας για υλοποίηση των στόχων μας παραμένει η ενορχήστρωση εμπειριών διακοπών με επίκεντρο την προσφορά αυθεντικής φιλοξενίας και το αίσθημα του  ‘home away from home’ όπως το έχει οραματιστεί ο ιδρυτής και καθοδηγητής μας όλα αυτά τα χρόνια, αείμνηστος κος Παύλος Παυλάκης.

Πόσο και πώς επηρεάζει η πρωτόγνωρη έλλειψη προσωπικού την εύρυθμη λειτουργία της ξενοδοχειακής σου μονάδας και πώς το αντιμετωπίζεις με την ομάδα σου;

Το κεφάλαιο προσωπικό είναι πλέον ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της κάθε επιχείρησης. Πιο μεγάλος ακόμη για τα ξενοδοχεία τα οποία λειτουργούν σε εποχιακή βάση και δεν μπορούν να έχουν όλη την ομάδα τους σε λειτουργία όλο τον χρόνο.

 Η φιλοσοφία μας παραμένει και σε αυτό τον τομέα η ίδια. Είμαστε ανθρωποκεντρική, οικογενειακή επιχείρηση και φροντίζουμε  αυτό να μεταδίδεται και στις αποφάσεις μας για διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.  

Ως εργοδότης φροντίζουμε να δημιουργούμε καλές συνθήκες εργασίας, με σωστές αμοιβές, μεγαλύτερη διάρκεια εργοδότησης, εκπαίδευση κλπ  οι οποίες να είναι ελκυστικές  για τον σημερινό εργαζόμενο.  Μπορώ να πω ότι αφιερώνουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τον χρόνο μας καθ’ όλη την διάρκεια το χειμώνα για συντήρηση και ενίσχυση της ομάδας, αφού οι ανάγκες μεγαλώνουν και η αγορά εργασίας συρρικνώνεται.

Ποιες οι πρώτες ενδείξεις και οι προβλέψεις για τη φετινή τουριστική σεζόν;

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις για τη φετινή χρονιά είναι, με τα σημερινά δεδομένα και κόντρα στις δυσοίωνες  γεωπολιτικές εξελίξεις  στην περιοχή μας και ανά το παγκόσμιο, θετικές. Πιστεύω ότι γενικά η χρονιά μας, αν δεν υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις,  θα κινηθεί σε πάρα πολύ καλά επίπεδα. 

Από την άλλη είμαστε προσεχτικοί και  παρακολουθούμε επί καθημερινής βάσης, τα δεδομένα αφού ο τουρισμός είναι τόσο ευαίσθητος, που στην παραμικρή αναμπουμπούλα τα δεδομένα μπορούν αν αλλάξουν άρδην. Επειδή είμαι και εκ φύσεως θετικό άτομο πιστεύω ότι και φέτος θα βρούμε τον τρόπο και θα έχουμε ακόμη μια πολύ καλή σεζόν.

 

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts