Δυο αστέρια Michelin, το ένα του οικοδεσπότη chef Giorgio Locatelli και το άλλο, του εκλεκτού συνάδελφού του chef Alessandro Tormolino, συναντήθηκαν ψες κάτω από την ίδια στέγη. Κι όλα αυτά στη γαστρονομική έδρα του Giorgio Locatelli στο νησί, στο εστιατόριο Locatelli του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Amara.
Η ομάδα της Fine&Dine βρέθηκε εκεί, μίλησε με τον Giorgio Locatelli και έζησε λεπτό προς λεπτό την όλη τελετουργία του Degustasion menu, που επιμελήθηκαν οι δυο βραβευμένοι με αστέρι Michelin chef.
Ένα μενού, ωδή στην υψηλή γαστρονομία, στην αριστεία των υλικών που πραγματικά μας εξέπληξε για ακόμη μια φορά στο εν λόγω εστιατόριο, στη συνοχή και ισορροπία των πρωτεϊνών με τις συμπληρωματικές σάλτσες, αλλά και στις υπέροχες εναλλαγές υφών στο στόμα.
Όσο δε για το στήσιμο των πιάτων, εδώ και πάλι βάζουμε πολλά θαυμαστικά, όσα βάλαμε και στο άμεμπτο σέρβις από το πραγματικά αξιόλογο προσωπικό. Εύγε και μάλιστα πολλά και για την οινική κουλτούρα, τα παντρέματα οίνου και φαγητού, αλλά γενικά και στους διευθύνοντες για την όλη γαστρονομική διοργάνωση.
Το μενού ήταν όντως ένας ύμνος στην εκλεκτή κουζίνα και στην ιταλική κουζίνα, δοσμένη με ένα τρόπο δημιουργικό, θελκτικό στη μύτη και στο στόμα, με πιάτα καλλιτεχνήματα που σκεφτόσουν δις πριν βάλεις το πιρούνι σου απάνω για να τα δοκιμάσεις.
Καπνιστό ταρτάρ τόνου με ζελέ εσπεριδοειδών, χτένια με αχλάδι και κεφίρ, μπακαλιάρος με λαρδί και πράσινο κάρι, τα πιάτα που άνοιξαν την παράσταση και καταχειροκροτήθηκαν από το γαστρονόμο κοινό.
Οι γευστικοί κάλυκες υποδέχτηκαν και πάλι πρωτόγνωρες γεύσεις στη συνέχεια, με την άφιξη του ψημένου στη σχάρα, καλαμαριού που έσμιξε τη θάλασσα με ξηρά, τη ρόκα και το τσίλι, ακολουθούμενο από al dente ριζότο με γαρίδες αρωματισμένες με λιμοντσέλο.
Τα χειροποίητα, σαν πουγγί, ζυμαρικά, έκλεισαν μέσα τους, μανιτάρια μορχέλες και δέχτηκαν απάνω τους νιφάδες καλοκαιρινής τρούφας, ενώ το εξαίρετο στο ψήσιμο, μαγιάτικο (amberjack), έσμιξε τη χάρη του, με αυτή της αγκινάρας, του ταμάρινδου και της μουστάρδας.
Τα καλύτερα έχω να σου πω και για το ποιοτικότατο φιλέτο μόσχου που συμπλήρωσε τον κύκλο των γεύσεων, μαζί με σπαράγγια, αντίδια και άξια βράβευσης σάλτσα με σαφράν.
Τέλος καλό και γλυκό με μια επιδόρπια γλυκοαλχημεία, μια πανακότα στην οποία μίλησαν ισόποσα στο στόμα, τα αμύγδαλα, το αγνό παρθένο ελαιόλαδο και το λεμόνι, με το τελευταίο να αφήνει για ώρα πολλή την επίγευσή του στόμα.
Μια εμπειρία που δεν περιγράφεται με όσες λέξεις κι αν χρησιμοποιήσω, την οποία θα έχουν και απόψε την ευκαιρία να τη ζήσουν όσοι έχουν πετύχει να κρατήσουν έγκαιρα μια από τις θέσεις στο γαστρονομικό συναπάντημα των δυο βραβευμένων σεφ στο εστιατόριο Locatelli.
Ο σεφ Νικόλας Κωνσταντίνου μάς δίνει τα φώτα του για να φτιάξουμε το άπαιχτό του βοδινό κατσαρόλας, που ψήνεται μέσα σε κόκκινο κρασί, αρωματικά μπαχάρια
Από εκεί που ερχόταν κάποιος στην πρωτεύουσά μας και οι επιλογές ξενοδοχειακής διαμονής μετριούνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού, πάμε κατά τα φαινόμενα στην αντίπερα
Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Σαραγόσα, Παμπλόνα, Σαν Σεμπαστιάν και Μπιλμπάο, κάποιοι από τους γαστρονομικούς σταθμούς της ομάδας της Fine&Dine, η οποία κατέγραψε ξανά ορισμένες από τις τάσεις
Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν δραματικά, ακόμη και σε χώρες που τα κλιματιστικά είχαν μέχρι πρότινος, ρύθμιση μόνο για ζεστό αέρα. Από την άλλη ο υπερτουρισμός είναι
Το 2025 έχει ανακηρυχθεί παγκοσμίως Έτος Johann Strauss. 200 χρόνια από τη γέννηση του πιο φημισμένου μουσικού της γνωστής δυναστείας Strauss της Βιέννης. Οι συνθέσεις