Black Smokers Gin. Ο mixologist Πάρις Χριστοφίδης, μάς μιλά για το απόλυτο made in Cyprus, Gin

Ο πολυπράγμων, mixologist Πάρις Χριστοφίδης, μιλά στο Fine & Dine και στον Nick Andrew για το αιθέριο Black Smokers Gin. Το απόλυτο κυπριακό Gin, που χωράει μέσα στην εμβληματική του φιάλη, ολάκερη την κυπριακή φύση, τα βότανα, τα φρύγανα και τα εσπεριδοειδή της. Ένα gin που ξεπερνά τα όρια του συνηθισμένου, στοχεύοντας εκτός από τη μεθυστική, αποπλανητική του επίγευση και  ευεργετικές, μέχρι και θεραπευτικές ιδιότητες.



Πάρη, πώς προέκυψε το εν λόγω εγχείρημα, σε ένα νησί που ουσιαστικά δεν είχε μέχρι πρότινος, ιστορικό, στο χώρο της παρασκευής gin;

Εδώ και μερικά χρόνια μέσα από την παρακολούθηση των νέων τάσεων, το τζιν είναι συνδεδεμένο με ένα ξεχωριστό λάιφσταιλ και μια αύρα γύρω από τον τρόπο που το απολαμβάνει κάποιος, πολύ διαφορετική από το τι βγάζει στον καταναλωτή η βότκα ή το ουίσκι για παράδειγμα.

Δεν είναι μια τάση που θα περάσει και θα φύγει, άλλωστε έτσι λέγαμε και για τα μπέργκερς το ‘60 και για την βότκα το ‘80 και για τα κοκτέιλς το 2000, που τελικά κανένα δεν έφυγε αλλά κράτησε το κοινό του και έδωσε στον θαυμαστή αυτού του “λάιφσταιλ”, μια ακόμη επιλογή.

Μέσα από όλη αυτή την αναγνώριση της νέας τάσης στο τζιν, αποφάσισα να μελετήσω για την παραγωγή του και να το κάνω ξεχωριστά δικό μας, γιατί θα παράγεται στο νησί μας με όλα τα συστατικά από τον χώρο μας. Έχω επίσης επισκεφθεί αρκετά αποστακτήρια στο εξωτερικό για ενημέρωση.

Επειδή τίποτα δεν ξεκινά από το πουθενά, τι διεργασίες είχαν τροχοδρομηθεί, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεγαλεπήβολη δημιουργία ενός Gin, για το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνογνωσία, μείγματα βοτάνων, αποστακτήρια και όχι μόνο;

Στην αρχή χρειάστηκε μελέτη για την σύσταση της συνταγής που θα ξεχώριζε σαν Κυπριακό προϊόν. Το παρελθόν μου στην μαγειρική έχει βοηθήσει στην σύσταση της συνταγής γιατί τα υλικά θέλουν κάποιο πάντρεμα, να μην είναι δηλαδή σε αντίθεση.

Επιπλέον, εδώ συνεργάστηκα με την  βοτανολόγο Μιράντα Τρίγκη από το Βοτανικό πάρκο Cyherbia η οποία συμμετέχει σε αυτή την συνεργασία. Η εμφιάλωση και η επιλογή της φιάλης ήταν επίσης δύσκολο κομμάτι αφού λόγω οικονομικής κρίσης και πολέμων οι χώρες παραγωγής δεν μπορούσαν να παράξουν φιάλες για αρκετό καιρό.

Επίσης επειδή η ποσότητα που ζητούσαμε ήταν αρκετά μικρή μπροστά στην ζήτηση από τις μεγάλες εταιρίες στο εξωτερικό, έπρεπε να περιμένουμε κάποια εταιρία να έχει παραγγελία την συγγεγραμμένη φιάλη που θέλαμε ώστε να μπει σε παραγωγή και να επωφεληθούμε και εμείς παράλληλα.

Η νομική πλευρά παραγωγής αλκοολούχων ποτών έπρεπε να τηρηθεί από αδειούχο αποστακτήριο για επιβολή φόρων και άλλων διαδικασιών. Για την τεχνική στήριξη στην διεκπεραίωση της απόσταξης συνεργάστηκα με τον Οινολόγο Λουκά Παπαλουκά από το οινοποιείο Μύστης με τον οποίο κάναμε και τα πρώτα πειράματα σε μικρό αποστακτικό πριν προχωρήσουμε στην παραγωγή.

Invest in people. Το motto των πιο επιτυχημένων επιχειρήσεων παγκόσμια και δει στον χώρο της ποτοποιίας, στην οποία απαιτείται ύψιστη τεχνογνωσία και αριστεία σε όλα τα στάδια παραγωγής. Σε ποιους έχεις εσύ επενδύσει;

Νομίζω στην τελική, η ερώτηση σου Nick θα έπρεπε να ήταν, ποιοι έχουν επένδυσei σε αυτή την ιδέα! … Όπως έχω αναφέρει, είναι οι δυο συνεργάτες μου στο εγχείρημα αυτό, σιγουρά όμως υπάρχει εμπλοκή και άλλων συνεργατών στο τμήμα του μάρκετινγκ, όπως η γραφίστρια μας Ευδοκία Ταλιαδόρου και η Στάννα Κυριάκου, ο Ανδρέας Νεοκλέους στην απόδοση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, πολλοί φίλοι στο μάζεμα των αρωματικών και η γυναίκα μου Ελίζαμπεθ Χριστοφίδου, η οποία ανέλαβε την τελειοποίηση της εμφάνισης της φιάλης δια χειρός. Το αποτέλεσμα  είναι ένα καθαρά Κυπριακό προϊόν, οικολογικό και sustainable

Ένα Gin, με χώρα παραγωγής την Κύπρο, συνειρμικά, αλλά και πρακτικά πρέπει να σε ταξιδεύει στην terra Κύπρο. Πώς το πετύχατε έτσι ώστε να επέλθει η διαφοροποίηση από άλλα αξιόλογα εισαγόμενα gin;

Ναι, εδώ θέλω να μοιραστώ μαζί σου την πιο συναρπαστική στιγμή της παραγωγής του τζιν. Όταν κάναμε τα πειράματα, τη δοκιμή της συνταγής με τον Λουκά, αποφάσισα τα κύρια αρωματικά και τις περιοχές περισυλλογής τους, για παράδειγμα τον αόρατο από το Τρόοδος, τα φύλλα ευκάλυπτου από την Πόλη Χρυσοχόους, το κιούλι από την Πάφο, το δενδρολίβανο από το Πισσούρι, την λεβάντα από το βοτανικό πάρκο Cyherbia στο Αυγόρου, τα πορτοκάλια από τον Πρωταρά και άλλα.

Μέσα από την διαδικασία, βάλαμε όλα αυτά τα συστατικά σε αναλογία με την ποσότητα της παραγωγής του αλκοόλ, μέσα στο χάλκινο αποστακτικό από το προηγούμενο απόγευμα και το κλείσαμε ελαφρώς αφήνοντας χρόνο στα αρωματικά να ερωτευθούν και να παντρευτούν.

Η πιο συναρπαστική στιγμή ήταν την επομένη το πρωί στις 7 που μπήκαμε μέσα στο αποστακτήριο με περιέργεια όπου μας χαιρέτησε μια έντονη, πλούσια, αρμονική και φανταστικά υπεροχή μυρωδιά από την φύση της Κύπρου που θύμισε εικόνες του Τροόδους, βουνά με πεύκους, αεράκι της θάλασσας, χωράφια με ντομάτες και καρπούζια…ήταν μια γιορτή και ήταν και η επιβεβαίωση στα αρώματα που υποσχέθηκε να παρουσιάσει η επακόλουθη απόσταξη. 

Το Black Smokers Gin, έχει πάρει από την ομάδα σας και την “ταυτότητα” ενός ευεργετικού, για την υγεία ποτού; Πώς προκύπτει αυτό;

Το τζιν, ή κάποιες πρώτες μορφές απόσταξης με αόρατο, έχουν καταγραφεί από τον 13ο  αιώνα από μοναχούς οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το “τζιν” για φαρμακευτικούς σκοπούς και όχι για κατανάλωση kai κοινωνικότητα, όπως σήμερα. Ο αόρατος  – juniper berries – χρησιμοποιείται για παθήσεις στους νεφρού και ουρολογικές λοιμώξεις.

Επίσης  χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις  δαγκώματος από φίδια, διαβήτη και καρκίνο. Μερικοί επαλείφουν μείγμα με αόρατο για επούλωση πληγών και για πόνους σε μυς και κλειδώσεις. Σε μορφή λαδιού σε ανάμειξη, ο αόρατος βοηθά και την βρογχίτιδα κλπ.  Επιπλέον η συμμετοχή όλων των άλλων αρωματικών με τις ιδιότητες τους σίγουρα ενισχύουν και το όλο ανοσοποιητικό  ανθρώπινο σύστημα. Άρα πίνουμε τζιν!

Γιατί Black Smokers;

Το όνομα που δώσαμε στο τζιν μας είναι συνδεδεμένο με την δημιουργία της Κύπρου! Έχουμε ένα μικρό ενημερωτικό βιβλιαράκι δεμένο σε κάθε φιάλη και το εξηγά ως εξής: Όταν δημιουργήθηκε η Κύπρος μέσα από τεκτονικές δραστηριότητες της Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης, οι μαύροι καπνοί “Black smoker”’ που βγαίνουν από τον βυθό της θάλασσας όταν έρθουν σε επαφή με το οξυγόνο στην επιφάνεια δημιουργούν στρώματα χαλκού, όπου και είχαμε στην οροσειρά του Τροόδους και όπου από εκεί είχαμε πάρει και το όνομα μας, σαν νησί του χαλκού, δηλαδή στα Λατινικά cuprum  και το οποίο κατέληξε Κύπρος.

Πάρη, πώς μας συμβουλεύεις να απολαύσουμε καλύτερα το Black Smokers Gin, είτε στο σπίτι, είτε σε ένα bar;

Εδώ περάσαμε πολλές ώρες με φίλους, mixologists, για να μας εισηγηθούν το καλύτερο πάντρεμα υλικών με το τζιν μας. Κρατήσαμε την εισήγηση της Μάρβας Σαμιώτη:

Σε χαμηλό ποτήρι – 5 cl Black smokers τζιν, Indian Tonic, πάγο, κανέλλα, και φέτα από λεμόνι. Αυτή η εισήγηση είναι για “bar drinking” η οποία αναδεικνύει τα  spices του τζιν, ενώ μια δική μου εισήγηση, είναι με μεσογειακό τόνικ και φέτα πορτοκάλι, που αναδεικνύει τα αρωματικά herbs του τζιν, οπόταν είναι κάπως πιο ελαφρύ, πιο καλοκαιρινό, πιο κοντά μας και θα μπορούσε να συνοδεύσει και φαγητό.

Από πού μπορεί κανείς να προμηθευτεί το Black Smokers Gin;

Το Black Smokers, Premium, Craft Cyprus Gin, δεν είναι διαθέσιμο σε υπεραγορές αλλά, επιλεκτικά σε μερικές κάβες σε κάθε πόλη. Θα μπορούσε κάποιος να έχει περισσότερες πληροφορίες επικοινωνώντας μαζί μας

Facebook – Cyprus gin Black Smokers

Instagram – blacksmokersgin

Website – www.blacksmokers.eu

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Pelagos. Έρωτας από την πρώτη μπουκιά (Anassa Hotel)

Έρωτας, φυσικά και η διαδρομή για να φτάσεις από την είσοδο του εμβληματικού ξενοδοχείου, μέχρι και τον γαστρονομικό σου προορισμό. Μονοπάτια, κρυμμένα κυριολεκτικά μέσα στο