Είναι φορές που για λόγους εντυπωσιασμού, διαβάζουμε πέρα δώθε, πηχυαίους τίτλους στα Μ.Μ.Ε για αυθεντική κουζίνα και παραδοσιακές συνταγές σε συγκεκριμένα εστιατόρια, μα πηγαίνοντας εκεί, διαπιστώνουμε ότι κάτι λείπει.
Κάποτε απουσιάζουν οι αυθεντικές πρώτες ύλες, άλλες φορές διαπιστώνεις συμβιβασμούς στις συνταγές για να αρέσουν στον τοπικό πληθυσμό (βλέπε κυπροποιημένη καρμπονάρα με φρέσκα κρέμα) μα και κάποτε αντιλαμβάνεσαι ότι πίσω από όλα δεν υπάρχει έστω κι ένα άτομο στην ομάδα, που να προέρχεται από τη χώρα ή την περιοχή, για την οποία στηρίζεται η κουζίνα του εστιατορίου.
Στο Crostra Nostra όμως, τα πράγματα είναι αλλιώς. Είναι όπως πρέπει. Αυθεντική ιταλική κουζίνα, φτιαγμένη από Ιταλούς και μάλιστα Σικελιανούς, ενώ στη σάλα του μαγαζιού και πάλι θα συναντήσεις Ιταλούς, που γνωρίζουν μέχρι και τη φάρμα στο Corleone της Σικελίας, που φτιάχνει γι’ αυτούς τη σπιτική τους ρικότα.
Η υποδοχή ζεστή και φιλόξενη, ο ψηλοτάβανος χώρος πραγματικά πανέμορφος, σε κερδίζει αμέσως με το όμορφο πάντρεμα του διακοσμητικού τούβλου, του ξύλου και της industrial αισθητικής.
Με την πείνα στα φόρτε της, σκανάρουμε αμέσως το φιλικό προς το περιβάλλον, QR code του μενού, αλλά και ακούμε με προσοχή τις προτάσεις για πιάτα ημέρας από τον manager του εστιατορίου. Χαιρόμαστε πολύ και για τις by the glass επιλογές ιταλικών κρασιών, κάνοντας δροσερό ξεκίνημα με ένα αρωματικό Prosecco, παρέα με το amuse bouche, που δεν ήταν άλλο από το κρεμώδες souffle Parmigiano, με διακριτική τρούφα και αλεσμένα pistachio.
Ο ερυθρός Chianti οίνος, πραγματικά βελούδινος, ταίριαξε αρμονικά στο στόμα με το γεμιστό και όμορφο σε παρουσίαση, Panzerotto alla Parmigiana, που ομολογώ είναι η πρώτη φορά που το δοκιμάζω στο νησί.
Η σιγοψημένη μοσχαρίσια ουρά και τα σπιτικά ζυμαρικά κασαρέτσε, που ήταν και το πιάτο ημέρας, πρωταγωνίστησαν γευστικά στο επόμενο στάδιο, μαζί με την αυθεντική με Α κεφαλαίο και al dente ψημένη, Carbonara Autentica, φτιαγμένη με κροκάδια αυγών και guanciale (αλλαντικό από μάγουλα χοίρου).
Τα αρώματα της ναπολιτάνικης Numero due pizza, τρύπησαν τα ρουθούνια μας με το που έφτασε κοντά μας η ξυλοφουρνιστή πρέσβειρα της ιταλικής κουζίνας, που μάγεψε το στόμα με το συνονθύλευμα φρέσκας mozzarella fior di latte, με νιφάδες παρμεζάνας, προσιούτο βαλμένο απάνω μετά το ψήσιμο, γαρνιρισμένη με ωμά ντοματίνια, ρόκα και βαλσάμικο ξίδι.
Το φρεσκότατο τιραμισού που αναπολώ ακόμη την κρεμώδη του υφή και την λεπτότητα της καφεΐνης του και τα κριτσανιστά κανόλι, που αφίχθησαν γεμιστά με τυρί ρικότα που παράγεται μόνο για το Costra Nostra στη Σικελία, είναι γλυκά που ομολογώ θα ταξίδευα μόνο για αυτά για να τα ξαναδοκιμάσω
Μια value for money, αυθεντική ιταλική γαστρονομική και όχι μόνο εμπειρία που στο εγγυώμαι θα σε ταξιδέψει όμορφα, γευστικά και νοσταλγικά.
Ζήνας Κάνθερ 16, Λευκωσία, 1065
22 210435
Ο σεφ Νικόλας Κωνσταντίνου μάς δίνει τα φώτα του για να φτιάξουμε το άπαιχτό του βοδινό κατσαρόλας, που ψήνεται μέσα σε κόκκινο κρασί, αρωματικά μπαχάρια
Από εκεί που ερχόταν κάποιος στην πρωτεύουσά μας και οι επιλογές ξενοδοχειακής διαμονής μετριούνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού, πάμε κατά τα φαινόμενα στην αντίπερα
Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Σαραγόσα, Παμπλόνα, Σαν Σεμπαστιάν και Μπιλμπάο, κάποιοι από τους γαστρονομικούς σταθμούς της ομάδας της Fine&Dine, η οποία κατέγραψε ξανά ορισμένες από τις τάσεις
Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν δραματικά, ακόμη και σε χώρες που τα κλιματιστικά είχαν μέχρι πρότινος, ρύθμιση μόνο για ζεστό αέρα. Από την άλλη ο υπερτουρισμός είναι
Το 2025 έχει ανακηρυχθεί παγκοσμίως Έτος Johann Strauss. 200 χρόνια από τη γέννηση του πιο φημισμένου μουσικού της γνωστής δυναστείας Strauss της Βιέννης. Οι συνθέσεις