(REVIEW IN GREEK & ENGLISH)
Είναι κάποιες φορές, που στην προσπάθειά μας να περιγράψουμε τη μαγεία μιας εμπειρίας ή ενός χώρου, αντιλαμβανόμαστε στην τελική ότι αυτό είναι φύση αδύνατον. Το ίδιο ισχύει και με τη φωτογραφική αποτύπωση του χώρου, έστω κι αν αυτή φέρει την υπογραφή της αφρόκρεμας των φωτογράφων, εφόσον και από αυτή, απουσιάζει το συναίσθημα της καθ’ αυτής παρουσίας στο χώρο.
Αυτή την εκφραστική αφλογιστία, έχω βιώσει με την είσοδό μου στο συγκλονιστικό, μόλις πρόσφατα πριν ένα χρόνο, παραδομένο στο κοινό, ξενοδοχειακό καμάρι της οδού Μητροπόλεως 49, ξενοδοχείο The Dolli. Ένα boutique, ξενοδοχειακό διαμάντι της αλυσίδας Grecotels, που ανήκει στη γνωστή, εκ Ρεθύμνου οικογένεια, Δασκαλαντωνάκη, το οποίο δεν πρόφτασε να ανοίξει καλά καλά, μετά από 6 χρόνια ολικής ανακαίνισης, τις αριστοκρατικές του θύρες και βίωσε τη μέγιστη καταξίωση. Βραβεύτηκε προσφάτως από τον διεθνούς εμβέλειας έγκριτο οδηγό Conde Nast, ως το καλύτερο ξενοδοχείο της Ελλάδας και ένα από τα καλύτερα ξενοδοχειακά καταλύματα στον κόσμο.
Με αυτές τις περγαμηνές, να κοσμούν ήδη τους τοίχους του ισόγειου, μουσειακού χώρου υποδοχής και καθιστικού, στους οποίους λάμπουν δια της παρουσίας τους, αυθεντικοί πίνακες του Pablo Picasso και του Jean Cocteau, οι προσδοκίες για μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία, από τον οποιοδήποτε θαμώνα, σίγουρα θα είναι αντίστοιχες.
Ανεβαίνουμε στον πέμπτο όροφο και με το που πατάμε με το δεξί στο rooftop all-day bar & restaurant, Dolli’s, μείναμε πραγματικά έκθαμβοι από το σκηνικό, στο οποίο καίρια θέση κατέχει ο ιερός βράχος της Ακρόπολης και ο Παρθενώνας, ολάκερη η Πλάκα, τα Αναφιώτικα και όχι μόνο. Η infinity πισίνα, το άφθονο πράσινο που βρίσκεται σε ολάκερο το rooftop, αλλά και η δυναμική του λευκού και του τραβερτίνο μαρμάρου, συμπληρώνουν το αισθητικό παζλ του περιβάλλοντα χώρου.
Η κάρτα του εστιατορίου, που φέρει την υπογραφή του executive chef των Grecotels, Σάκη Τζανέτου και του executive chef του ξενοδοχείου, Σπύρου Βαρέλα, τιμά περήφανα την ελληνική κουζίνα, με έμφαση στην Κρήτη, ενώ δίνει την ευκαιρία στον κάθε επισκέπτη να δοκιμάσει και πιάτα της διεθνούς κουζίνας. Δυνατά τα πατήματα στην ιεροτελεστία του ελληνικού μεζέ, των πιάτων ημέρας, με κοινό συντελεστή τα πρωτοκλασάτα υλικά (πολλά εξ αυτών από την Agrecofarms), το ποιοτικό ελαιόλαδο, τα φρέσκα βότανα και την ψαριά της μέρας.
Η τριλογία από σπιτικά ψωμάκια που υπερέβησαν των προσδοκιών μας, μαζί με εκλεκτό, κρητικό ελαιόλαδο, άνοιξαν με τον καλύτερο τρόπο την όρεξή μας, παρέα με ελληνικό, άριστο σε θερμοκρασία, by the glass οίνο. Ο μεζές, θέλει και τις αλοιφές του, για αυτό και δεν αργήσαμε να γευτούμε τον όμορφα λεμονάτο, λευκό ταραμά, την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και το δροσερό τζατζίκι, συνοδευμένα με τραγανές πιτούλες.
Ο ντάκος, στο Dolli’s είναι ένα διαδραστικό ταξίδι στην Κρήτη, εφόσον τα άριστα εκπαιδευμένα άτομα της εξυπηρέτησης που προάγουν αβίαστα την ελληνική φιλοξενία, θα στον φτιάξουν μπροστά στο τραπέζι σου, χρησιμοποιώντας απλά και μόνο, άριστης ποιότητας τραγανό παξιμάδι, φρέσκια, κόκκινη ντομάτα, ελαιόλαδο, αρωματική ρίγανη και τριμμένη φέτα.
Η ευπαρουσίαστη σαλάτα, μα συνάμα και το απόλυτο ορεκτικό του μενού, δεν είναι άλλο από τη δημιουργία με πρωταγωνιστές το αβοκάντο και τα ντοματίνια, ενυδατωμένα αρμονικά με πέστο βασιλικού, με όλα να σκεπάζονται με τραγανές λωρίδες από φρέσκο καλαμάρι σχάρας.
Ένα πιάτο που αποτέλεσε τον γαστρονομικό προπομπό για την άφιξη του κλεισμένου σε πήλινο σκεύος, θαλασσινού ημέρας, της φρεσκότατης, αριστοτεχνικά ψημένης σκορπίνας, που έγινε ένα στο πιάτο, μαζί με μπισκ και μοσχομυριστή σούπα κακαβιά, πάνω σε στρώμα από κριθαρότο.
Η ενέργεια της κλασικής Ελλάδας, πάνω από τις σκεπές της Πλάκας που φτάνουν μέχρι και τον Παρθενώνα, μας έκανε κάθε τόσο να χανόμαστε χωροχρονικά, μα σύντομα επιστρέφαμε πίσω για να υποδεκτούμε το επόμενο πιάτο, όπως το κρεατικό ημέρας, που κατά τη μέρα της επίσκεψής μας, ήταν το μοσχαρίσιο σουβλάκι, παρέα με σος γιαουρτιού και κριτσανιστές ελληνικές πατάτες. Ένα σουβλάκι που βροντοφώναζε με την πρώτη δαγκωματιά, την ευγενή του προέλευση, ενώ καθοριστικό παράγοντα έπαιξε και το τίμιο ψήσιμό του, που το κράτησε ζουμερό και αρωματικό εσωτερικά, μα την ίδια στιγμή, ευλογημένο με το ουμάμι του τσουρουφλίσματός του εξωτερικά, πάνω στη σχάρα.
Η τριλογία εντυπωσιακών φιαλών αποσταγμάτων ρακόμελου, απλής τσικουδιάς και τσικουδιάς αρωματισμένης με μυρτιά, κέντρισε και το φωτογραφικό μας ενδιαφέρον, μα το ίδιο έγινε και με την άφιξη της Pavlova, δομημένης με τραγανές ελβετικές μαρέγκες, ναμελάκα λευκής σοκολάτας και φρέσκα φρούτα, αλλά και με το ισορροπημένο μέχρι και την τελευταία μπουκιά, Gateau Valhrona, με μπισκουί σοκολάτας, μους caramelia, αρμονικά βαλμένα στο πιάτο με τραγανή πραλίνα και παγωτό βανίλια.
Αποτυπώνουμε με ακόμα λίγα κλικς, τη μαγεία της αρχαίας Ελλάδας, εν έτει 2024, συγχαίρουμε θερμότατα τα φιλόξενα άτομα της εξυπηρέτησης και δίνουμε ξανά ραντεβού στο βραβευμένο ξενοδοχείο για μια γαστρονομική, by night, εμπειρία, γευόμενοι τις εκπλήξεις της βραδινής κάρτας.
Μια εμπειρία, μοναδική και ασυναγώνιστη, που σαφώς και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα, χωρίς κανένα ίχνος ενδοιασμού.
Μητροπόλεως 49, Αθήνα, 10556, Ελλάδα
+30 21 6004 7000
(REVIEW IN ENGLISH)
Dolli’s. A unique gastronomic experience at one of the most impressive restaurants in Athens
There are times when, in trying to describe the magic of an experience or a place, we realize that it’s almost impossible. The same goes for capturing the essence of a place in photographs, even if taken by top photographers. Τhe feeling of actually being there, is always missing.
This is exactly the experience I had when I entered the breathtaking, recently-opened jewel on 49 Mitropoleos Street, The Dolli Hotel. This boutique hotel, part of the Grecotel chain owned by the well-known Daskalantonakis family from Rethymno, opened its elegant doors after six years of total renovation and has already received immense acclaim. Recently awarded by the prestigious international guide Conde Nast as the best hotel in Greece and one of the finest worldwide, it has quickly gained recognition.
With such accolades, expectations for a unique dining experience are naturally high for any visitor. Before taking the elevator to the restaurant, enjoy the museum-like reception area and lounge, where authentic paintings by Pablo Picasso and Jean Cocteau, impress all visitors.
Stepping into the rooftop all-day bar & restaurant, Dolli’s, on the fifth floor, we were mesmerized by the setting, with the Acropolis, the Parthenon, and all of Plaka and Anafiotika in full view. The infinity pool, lush greenery throughout the rooftop, and the white and travertine marble accents complete the aesthetically stunning ambiance.
The restaurant’s menu, crafted by Grecotel’s executive chef Sakis Tzanetos and hotel executive chef Spyros Varelas, proudly celebrates Greek cuisine, with a focus on Cretan flavors, while also offering a selection of international dishes. The menu highlights traditional Greek meze, daily specials, and seasonal ingredients (many from Agrecofarms), complemented by high-quality olive oil, fresh herbs, and the catch of the day.
We started with a trio of homemade breads that exceeded our expectations, served with exquisite Cretan olive oil and accompanied by a perfectly chilled glass of Greek wine. Meze isn’t complete without dips, so we soon enjoyed a lemony white tarama, smoked eggplant spread, and refreshing tzatziki with crispy pita.
The dakos at Dolli’s is an interactive experience, prepared tableside with crispy barley rusk, fresh red tomatoes, olive oil, fragrant oregano, and crumbled feta.
The vibrant salad, doubling as the menu’s star appetizer, featured avocado and cherry tomatoes harmonized with basil pesto, topped with crunchy strips of grilled calamari. This dish was the perfect prelude to the main seafood course of the day: an expertly roasted scorpionfish served in a clay pot with bisque and fragrant kakavia soup atop a layer of orzo.
As we enjoyed the classic Greek energy above the rooftops of Plaka with the Parthenon in view, we savored each bite. We also tried the meat dish of the day, which was a veal skewer served with yogurt sauce and crispy Greek fries. With every bite, it proudly proclaimed its premium quality, thanks to its perfect grilling that left it juicy and aromatic inside, with a umami-rich char on the outside.
Our meal concluded with a memorable tasting of three impressive liqueurs: rakomelo, plain tsikoudia, and myrtle-infused tsikoudia, each capturing our interest. We then delighted in a beautifully presented Pavlova made with Swiss meringues, white chocolate namelaka, and fresh fruits, as well as a Valrhona Gateau with chocolate biscuit, caramelia mousse, and crispy praline, served with vanilla ice cream.
Capturing a few more clicks of the timeless magic of ancient Greece in 2024, we warmly applauded the hospitable service, looking forward to another gastronomic evening at this award-winning hotel to discover the surprises of the dinner menu. An experience both unique and unmatched, which I wholeheartedly recommend without hesitation.
49 Mitropoleos Street, Athens, 10556, Greece
+30 21 6004 7000
Ο Γιωργής, ένα από τα τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας στη Βιζύη της ανατολικής Θράκης, αφηγείται, ως ενήλικας πια, την ασθένεια της αδερφής του Αννιώς και
Το δοκιμάσαμε, το λατρέψαμε μα το αγαπήσαμε περισσότερο όταν μάθαμε ότι στη συνταγή του παραδοσιακού Gluhwein, ο πολυβραβευμένος οινοχόος Βάσος Μανώλη, έχει εισάξει μέσα της,
Προορισμός σου ο γραφικός Φαρμακάς και συγκεκριμένα το εστιατόριο Ιεράμπελος και το οινοποιείο Santa Irene, που έχουν φορέσει και τα δυο τους τη χριστουγεννιάτική τους
Η Golden Gallery by Kapatays έχει την τιμή να παρουσιάσει τη νέα εικαστική πρόταση του διεθνώς καταξιωμένου Κύπριου καλλιτέχνη Γιάννη Στυλιανίδη, με τίτλο «State of
Το City of Dreams Mediterranean, σας προσκαλεί σε μια μαγευτική βραδιά με τη θρυλική Ελληνίδα τραγουδίστρια Γλυκερία, στην Αίθουσα Grand Ballroom. Αφεθείτε σε ένα μουσικό