KHORA. Το άρτι αφιχθέν εστιατόριο της Παλιάς Λευκωσίας που θα εντυπωσιάσει άπαντες τους γαστρονόμους. Το επισκεφθήκαμε…

Εκεί, στην αποπνέουσα αέρα άλλης εποχής οδό Αδαμάντιου Κοραή, μεταξύ Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Σεβέρειου Βιβλιοθήκης και Μνημείου της Ελευθερίας, εδώ και λίγες μέρες, λάμπει διά της εντυπωσιακής του παρουσίας το εστιατόριο Khora (πρώην Τζιελλάρι).

Ο λόγος για ένα από τα πιο συγκλονιστικά κτίσματα της περιοχής, που η σκούφια του κρατά από το 1911, το οποίο με εύστοχες και προσεγμένες αισθητικές πινελιές ξαναβρήκε την αίγλη των παλιών αρχοντικών της Παλιάς Λευκωσίας (Χώρας), συναντώντας όμως το σήμερα, με ένα μοναδικό στιλιστικό χαρακτήρα που σίγουρα θα πολυφωτογραφηθεί.

Τα παλιά “ζωγραφιστά” πατώματα, οι καμάρες με πουρόπετρα, οι ξύλινοι δοκοί και οι ψαθαριές στην οροφή γίνονται ένα με το πολύχρωμο, ντιζαϊνάτο bar και την ανοιχτή κουζίνα, όπου εκεί μπροστά, όπως κι εσύ, θα “βιώσεις” όλα τα όμορφα και γευστικά μαγειρέματα του πλήρως ανακαινισμένου μαγαζιού.

Τα καλύτερα έπονται, μόλις πατήσεις με το δεξί στη μαγική, εσωτερική αυλή, όπου περίοπτη θέση κατέχουν οι πανύψηλοι φοίνικες και ο βοτανικός κήπος του σύμβουλου σεφ Στυλιανού Αντωνίου και του Head Chef Κωνσταντίνου Καρβούνη. Ένας βοτανικός κήπος που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί και όχι απλά για να διανθίζει την αυλή, με τους σεφ να τον επισκέπτονται συχνά, κόβοντας φρέσκα-φρέσκα τα μυρωδικά τους, που στην πορεία θα αρωματίσουν τα μεσογειακά έως διεθνή πιάτα τους, από τα οποία μεγάλο μέρος αφιερώνεται στην ελληνική δημιουργική κουζίνα.

Θερμό και πλημμυρισμένο από γνήσια φιλοξενία το καλωσόρισμα από την ομάδα εξυπηρέτησης, που έδειξε και απέδειξε από τις κιόλας πρώτες μέρες λειτουργίας του εστιατορίου την εμπειρία της, αλλά και την αγάπη της για το λειτούργημα που επιτελεί.

Το τραπέζι μας, μεταξύ της απαστράπτουσας αυλής και των open plan κουζινών, δεν άργησε να γεμίσει με ποικίλα ορεκτικά πιάτα, με πρώτο να καταφτάνει το ψωμί ποιοτικής αρτοποιίας, πλασαρισμένο με ελαιόλαδο αρωματισμένο με θυμάρι, που βούτηξε ακολούθως και στον αφρώδη λευκό ταραμά, μα και στα υγρά της ντοματοσαλάτας, που ευλογήθηκε με πέστο βασιλικού, γαλομυζήθρα και μούρα.

Ο επιδέξιος barista έκανε κι αυτός τα δικά του παιχνίδια, με μια τριλογία από ισορροπημένα κοκτέιλ (Eros and Tonic, Artemis και Syke), δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον μινιμαλισμό της επίγευσης, έτσι ώστε να μην επιβάλλονται στις γεύσεις του φαγητού, αλλά και στον μετριασμό της αλκοόλης – μιας τάσης που ολοένα κερδίζει περισσότερους θιασώτες ανά το παγκόσμιο.

Από την κατηγορία Raw, έχοντας και τις συστάσεις του ευγενέστατου διευθυντή του Khora, ψηφίσαμε το σεβίτσε από μαγιάτικο, που τα βρήκε όμορφα στο πιάτο μαζί με διακριτικό passion fruit και αβοκάντο, με τα blackberries που το γάρνιραν λειτουργικά και όχι αισθητικά, να ολοκληρώνουν αριστοτεχνικά τον κύκλο της γεύσης.

Τα καλύτερα έχω να σου πω για τον τόνο ταρτάρ, που κέρδισε οξύτητες από το γιούζου και τα raspberries, αλλά πιότερο γιατί, ανακατεύοντας τα όλα μαζί με τη γρανίτα αγγουριού, επήλθε μια απίστευτη φρεσκάδα και δροσιά στο στόμα, την οποία ακόμη ανακαλώ.

Γρήγορη αλλαγή πιάτων για τα επερχόμενα Small Plates, με εμάς να στέλνουμε παράλληλα τα εύγε μας στους έχοντες το γενικό πρόσταγμα για την εξαίρετη, με κάθε σημασία της λέξης, μουσική υπόκρουση, στην οποία καίρια θέση κατείχαν πληθώρα από επαναδημιουργημένα ελληνικά τραγούδια που έχουμε όλοι αγαπήσει, αντιπαραβαλλόμενα με μοναδικές εκτελέσεις από το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

Το Sauvignon Blanc, σε άριστη θερμοκρασία, μετά από την εισήγηση της ειδήμονος του κρασιού του εστιατορίου, μίλησε κι αυτό, όπως και τα κοκτέιλ, υπέροχα στον ουρανίσκο, για να συνευρεθεί στη συνέχεια μαζί με το “αρτυσμένο” με άφθονη παρθενογένεση καλαμάρι Ματσάτα, που κόπηκε για να προσομοιάζει σχηματικά με χοντρά λινγκουίνι, τα οποία απογειώθηκαν στο εντυπωσιακό τους σερβίτσιο μαζί με αφρό αυγολέμονο και χαβιάρι Oscietra.

Τα κυλινδρικά zucchini fritters, ελληνιστί κολοκυθοκεφτέδες, με πίκλες και μους γιαουρτιού, πλησίασαν γευστικά, αλλά και από πλευράς υφής, το άριστα, προλογίζοντας έτσι τα καλαμάκια από ιβηρικό χοιρινό (από την περιοχή του ζώου που ονομάζεται secreto), τα οποία βαφτίστηκαν με υπέροχο glaze Κουμανδαρίας και μπουκίτσες μεσογειακής σαλάτας.

Με sharing διάθεση και στα κυρίως μας πιάτα, με πρώτο να καταφτάνει το αποδομημένο παστίτσιο του Khora, με συντελεστές τα φρέσκα λεπτόφυλλα ζυμαρικά, το βοδινό ραγού και την μπεσαμέλ, που το παντρέψαμε με ένα by the glass Αγιωργίτικο, παρμένο από την πολύ καλή οινοκάρτα του εστιατορίου, η οποία τιμά δεόντως τον ελληνικό και κυπριακό αμπελώνα, με συγκεκριμένες αναφορές σε Γαλλία, Ιταλία και όχι μόνο.

Το φιλέτο από άγριο λαβράκι πάνω σε βάση από ριζότο με νότες από αρακά και βούτυρο αρωματισμένο με βότανα, ήταν ένα πιάτο που σαφώς ανέβηκε πολύ ψηλά στην κλίμακα της γευστικής αξιολόγησης. Ορθά ψημένο ρύζι που κρατούσε στο δόντι, αρωματικό και ευλογημένο με ιδιαίτερες οξύτητες, μα και άριστα ψημένο φιλέτο από λαβράκι με πέτσα κριτσανιστή για βράβευση – οι πυλώνες της υψηλής βαθμολογίας.

Τρία στα τρία πετύχαμε και στη λίστα γλυκοαλχημειών, με προτάσεις που αγαπάμε και πεθυμάμε, αγγιγμένες όμως και οι τρεις τους με τα δημιουργικά πινέλα των σεφ της κουζίνας. Πουτίγκα ρυζιού με κομποτέ από μάνγκο, λατρεμένο dulce de leche και φουντούκια, αλλά και γαλακτομπούρεκο με κρέμα βανίλιας Μαδαγασκάρης, μούρα και φύλλα κρούστας – οι πρώτες εκπλήξεις των ζαχαροπλαστών της κουζίνας. Ύστατη γλυκιά έκπληξη τα σφαιρικά σοκολατένια προφιτερόλ (σουδάκια) που γέμισαν με κρεμέ από πιστάτσιο, για να περιχυθούν στο τέλος με glaze από μαύρη σοκολάτα, δίνοντας έτσι μια γλυκόπικρη επίγευση στο στόμα.

Καθότι οι τιμολογήσεις της λίστας φαγητών και ποτών μας ενδιαφέρουν όλους, σε ενημερώνω ότι στο νεοαφιχθέν Khora τα πάντα βρίσκονται κάτω από τη σφαίρα της τιμιότητας και της λογικής κοστολόγησης, ειδικά αν στην εξίσωση συνυπολογιστεί η καλή ποιότητα των πρώτων υλών και το πολύ καλό σέρβις από τα ουκ ολίγα άτομα εξυπηρέτησης που το στελεχώνουν. Εν κατακλείδι, μιλάμε για ένα πολλά υποσχόμενο εστιατόριο που ήρθε για να ομορφύνει κι αυτό με τη σειρά του τη λίστα των εκλεκτών εστιατορίων της πρωτεύουσας, αλλά και ολάκερου του νησιού, το οποίο φυσικά, σου το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Αδαμάντιου Κοραή 19, Λευκωσία, 1016

22540050

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

KHORA. Το άρτι αφιχθέν εστιατόριο της Παλιάς Λευκωσίας που θα εντυπωσιάσει άπαντες τους γαστρονόμους. Το επισκεφθήκαμε…

Εκεί, στην αποπνέουσα αέρα άλλης εποχής οδό Αδαμάντιου Κοραή, μεταξύ Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Σεβέρειου Βιβλιοθήκης και Μνημείου της Ελευθερίας, εδώ και λίγες μέρες, λάμπει διά