Kohili. Η ψαριά της μέρας σε ένα ευλογημένο μέρος που κόβει την ανάσα (Greek & English)

Είναι κάποια μαγαζιά που είναι τόσο μοναδικά, που για αυτά τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ένα από αυτά είναι και το Kohili, που θα το βρεις κρυμμένο μέσα σε ένα καταπράσινο παραπέτασμα από τοπική βλάστηση, ελαιώνες, ζωηρούς καλαμιώνες, μα παράλληλα μεταξύ της θάλασσας και του ουρανού. Κι όλα αυτά σε ένα από τα πιο ευλογημένα από τη φύση σημεία του νησιού. Στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Πέγειας και συγκεκριμένα στη θαλασσοφίλητη όαση του Cap St Georges Hotel & Resort.

Αγαπημένο μέρος για να βολτάρεις στα πανέμορφα μονοπάτια, άλλως Quiet Zone, που έχουν δημιουργηθεί στο παραθαλάσσιο μέτωπο της περιοχής, οδηγώντας σε από τη μια πλευρά μέχρι και τις Θαλασσινές Σπηλιές, ενώ με αντίθετη φόρα καταλήγεις στο γραφικό αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Γεωργίου Πέγειας.

Τα αρώματα της φύσης, τα φρύγανα και τα δεντρολίβανα, μαζί με το ιώδιο της θάλασσας, είναι από μόνα τους σοβαρός λόγος για να κλείσεις κι εσύ, σαν και του λόγου μας, ένα τραπέζι στο αγαπημένο, μεσογειακής κουζίνας, με έμφαση όμως στην ιχθυογαστρονομία, Kohili. Αφού αποθανατίσεις όλη σου την παρέα με φόντο το εμβληματικό νησί της περιοχής, τον Γερόνησο, μέτρα την πείνα της παρέας και πάρε αποφάσεις. Μέγα αμάρτημα, όμως, να είσαι δίπλα από τη θάλασσα, μια ανάσα μακριά από εκεί που οι ψαράδες ξεψαρίζουν ό,τι πιάστηκε στα δίχτυα της μέρας, και να μην τιμήσεις τους καρπούς της. Θα τους βρεις όλους αραδιασμένους, γουρλωμάτικους, ζυγισμένους και στοιχισμένους στη βιτρίνα του μαγαζιού και εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις το όνομά σου σε αυτούς που επιθυμείς.

Η ομάδα των ανθρώπων που είναι εκεί ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά τα πάντα για τα φρέσκα θαλασσινά και θα σου δώσει τα φώτα της για το ποια απ’ αυτά είναι καλύτερα να ψηθούν στη σχάρα, στο βαθύ τηγάνι ή να ανακατευτούν με μια μερίδα al dente ζυμαρικά, για να ενώσουν τα αρώματά τους όλα μαζί με φρέσκα βότανα και φυσικά με αγνό παρθένο ελαιόλαδο από τους ελαιώνες του Resort.

Ένα τοπικό Sauvignon Blanc θα ανοίξει διάπλατα τους γευστικούς σου κάλυκες για να υποδεχτείς φίνα τα σαρκώδη στρείδια αλλά και τη signature σαλάτα του μαγαζιού, προικισμένη με παφίτικη πίτα, φρεσκότατες ντοματούλες και αγγούρι, κλωνάρια κάππαρης και αιγοπρόβειο χαλούμι ψημένο στη σχάρα.

Χόρτασε το απέραντο βαθυγάλαζο σκηνικό γιατί είναι όντως αναζωογονητικό, πιες ακόμη λίγο κρασάκι και εσό έτοιμος για τα ροδαλά τηγανιτά μπαρμπούνια που το μόνο που χρειάζονται είναι να τα ραντίσεις με λίγο λεμονάκι και θαλασσινό αλάτι για να απογειωθούν γευστικά.

Να εύχεσαι η θάλασσα να βγάλει, σαν το επισκεφτείς κι εσύ, μεγαλούτσικες κουρκούνες (άλλως προσφυγούλες ή Γερμανούς), για να στις ψήσουν κι εσένα στη σχάρα, ενώ για τους φίλους του καλαμαριού καταθέτω τα καλύτερα σχόλια ολάκερης της παρέας, που το απόλαυσε τρυφερό, παρεΐστικα κομμένο και καρβουνοψημένο.

Η αλλαγή των πιάτων απαραίτητη, ένα ποτηράκι Σαντορινιό Ασύρτικο επιβάλλεται και άρον το κινητό για να κρατήσεις για πάντα τη στιγμή, με πρωταγωνίστρια μια απαστράπτουσα αστακομακαρονάδα, έτοιμη να μοιραστεί στους ανυπόμονους να τη γευτούν, συνδαιτυμόνες σου.

Τα ηλιοβασιλέματα στο Kohili έχουν εμπνεύσει από ζωγράφους μέχρι ποιητές και συγγραφείς. Κάτσε κι εσύ εκεί, πιες το εσπρεσάκι ή το ζεστό σου τσαγάκι, κλείσε το μάτι σε μια μηλόπιτα με παγωτό βανίλια και σε ένα τιραμισού και, άμα φτάσει εκείνη η μαγική στιγμή της ημέρας, θα με θυμηθείς.

Cap St Georges Hotel & Resort

Μανίκι 6, Πέγεια, 8570
26 000000

REVIEW IN ENGLISH

Kohili. The catch of the day in a truly breathtaking place

There are some places so unique that too many words do them no justice. Kohili is one of them — tucked away behind a lush curtain of local greenery, olive groves, and lively reeds, set right between the sea and the sky, at one of the most naturally blessed spots on the island. You’ll find it in Agios Georgios Pegeia, within the sea-kissed oasis of Cap St Georges Hotel & Resort.

It’s a favourite area for strolling along the beautiful coastal paths — the so-called Quiet Zone — leading on one side towards the Sea Caves, and on the other towards the quaint fishing shelter of Agios Georgios Pegeia.

The aromas of nature — wild herbs, rosemary, and the iodine-rich sea breeze — are reason enough to book a table at Kohili, a Mediterranean restaurant with a deep love for seafood. After taking a photo of your group with the iconic islet Geronisos in the background, measure the appetite at your table and make your choices. It would be a true sin, being just a breath away from the place where fishermen clean the day’s catch, not to honour the sea’s offerings. You’ll see them proudly displayed at the counter — wide-eyed, glistening, weighed and lined up — and all you have to do is put your name on the ones you want.

The team there knows everything there is to know about fresh seafood and will happily guide you on what’s best grilled, deep-fried, or tossed with al dente pasta so that all the aromas can mingle with fresh herbs and, of course, extra virgin olive oil from the Resort’s own olive groves.

A local Sauvignon Blanc will awaken your palate, preparing you for plump oysters and the restaurant’s signature salad, enriched with local pita, fresh tomatoes and cucumbers, sprigs of caper, and goat-and-sheep halloumi grilled to perfection.

Take in the endless deep-blue scenery — it truly is refreshing — sip a little more wine, and get ready for rosy, crispy-fried red mullets that need nothing more than a squeeze of lemon and a sprinkle of sea salt to shine.

If you’re lucky, the sea will bring in large “kourkounes” (also known as “prosfigoules” or “Germanoi”), so they can grill them for you as well. And for the calamari lovers, I bring you glowing reviews from the whole group — tender, charred, and cut for sharing.

A change of plates is essential, a chilled Santorini Assyrtiko is absolutely fitting, and then grab your phone to capture the moment: a dazzling lobster pasta arriving to your table, ready to be shared among your eager dining companions.

The sunsets at Kohili have inspired painters, poets, and writers. Sit there too — enjoy your espresso or your warm tea, wink at a slice of apple pie with vanilla ice cream or at a tiramisu, and when that magical moment of the day arrives, you’ll remember me.

Cap St Georges Hotel & Resort

Maniki 6, Pegeia, 8570

  1. T. 26 000000

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts