MAK restaurant. Με το χέρι στην καρδιά, ένα από τα αρτιότερα εστιατόρια της Βουδαπέστης – Michelin Guide Restaurant

MAK restaurant. Με το χέρι στην καρδιά, ένα από τα αρτιότερα εστιατόρια της Βουδαπέστης – Michelin Guide Restaurant

Review by Nick Andrew – Greek & English

Τι να πρωτοπεί κανείς για το MAK restaurant στην καρδιά της Βουδαπέστης. Καταχωρισμένο στον Οδηγό Michelin από το 2012 μέχρι και σήμερα,  βραβευμένο με το MICHELIN Young Chef Award 2022 για τον σεφ του, János Mizsei, αλλά και πολλές φορές βραβευμένο ως Restaurant of the Year ή Innovative kitchen of the year, προκαλεί το αίσθημα θαυμασμού πριν καν το επισκεφτείς.

Εκλεπτυσμένος ο χώρος με λευκοβαμμένα μικρά τουβλάκια να καλύπτουν ακόμη και την οροφή, ο οποίος έχει διακοσμηθεί με ράφια φορτωμένα με χυμούς που έχουν υποστεί ζύμωση, μαυρόασπρες φωτογραφίες και ρετρό διακοσμητικά.

Η μεγάλη του κάβα με βιοδυναμικά κρασιά από μικρούς παραγωγούς της Ουγγαρίας, είναι από μόνη της ένα αξιοθέατο. Αξιοθέατο μεγάλο και το chef’s table, όπου αν το επιλέξεις θα έχεις την ευκαιρία να έχεις ακριβώς μπροστά σου τον σεφ και να σου μαγειρεύει.

Τα 6 διαφορετικά Degustasion menu, θα ικανοποίησουν όλους τους απαιτητικούς ουρανίσκους της παρέας, ενώ η επιλογή για συνδυασμό κάθε πιάτου με κρασί, είναι πραγματικά αξιοσημείωτη εφόσον η ομάδα του MAK Restaurant σου δίνει την ευκαιρία να τα συνδυάσεις με τοπικά κρασιά,  βιοδυναμικά, διεθνή και χυμούς που έχουν υποστεί ζύμωση.

Εμείς επιλέξαμε το μεγάλο γαστρονομικό ταξίδι, ποντάροντας στο Le Grande Region Degustasion menu, συνδυάζοντάς το με βιοδυναμικούς, φυσικούς οίνους από ολάκερη την Ουγγαρία. Η συνεισφορά του προσωπικού και του sommelier στο όλο γαστρονομικό ταξίδι, ήταν πραγματικά τεράστια και ομολογώ βοήθησε στο να εκτιμήσουμε περισσότερο τα πιάτα, αλλά και την όλη προσπάθεια του πολυβραβευμένου σεφ.

Μια προσπάθεια για να αναδείξει την ουγγρική κουζίνα, με ένα δικό του, μοναδικό τρόπο, προωθώντας μικρούς παραγωγούς, αγνά προϊόντα με terroir και εποχιακά υλικά από την ευρύτερη λεκάνη των Καρπαθίων.

Η μεγάλη αγάπη του σεφ János Mizsei για χρήση προϊόντων με ζύμωση, αλλά και η zero waste φιλοσοφία του, ήταν εμφανής σε όλους τους γαστρονομικούς, εδώδιμους πίνακες που μας παρουσίασε. Εμφανής και η τάση του να ανακαλεί συνταγές από το παρελθόν και να τις μεταμορφώνει για τις απαιτήσεις των ανθρώπων του σήμερα.

Προετοιμάσου σαν πας κι εσύ για μια πανδαισία από amuse bouche, πριν καλά καλά ξεκινήσει ο σεφ να παρουσιάζει τα πιάτα του μενού επιλογής. Μπουκιές με πολλές ώρες προετοιμασίας, χρονοβόρο mise en place, που καλά κάνεις πριν κλείσεις τα μάτια για να επικεντρωθείς στη γεύση τους, να τις αποτυπώσεις και φωτογραφικά.

Μελιτζάνα με βουτυρόγαλα και ακακία, won ton με πέρδικα, signature και σταθερό στη λίστα εδώ και 7 χρόνια, γεμιστό καπνιστό καρότο με χρένο και elderflower, οι πρώτες γεύσεις που μας εντυπωσίασαν.

 

Άριστα για τα dumplings με κρέμα κρεμμυδιού, αλλά και για το γκρίζο γατόψαρο από τη λίμνη Balaton, που συνδυάστηκε με μουστάρδα και γλυκόξινο παντζάρι. Μόλις δοκιμάσεις κι εσύ το ζεστό σπιτικό ψωμί με πατάτες σε ζύμωση, αλλά και το εμβληματικό στήθος περιστεριού, με άριστα ψημένα εποχιακά, λευκά σπαράγγια και πίκλες από λευκή φράουλα, τότε σίγουρα κι εσύ θα στείλεις τα συγχαρητήριά σου στον σεφ και την ομάδα του.

Προετοιμάσου φυσικά και για την άφιξη των επιδόρπιων πειρασμών, με πρώτο να καταφτάνει το παγωτό από φασόλια fuszulyka σε ζύμωση, μαζί με μαρμελάδα από δαμάσκηνα και σφολιάτα με κακάο. Τα παραδοσιακά, γεμιστά με βερίκοκα, σαν πιροσκί, baratfule, μάγεψαν τον ουρανίσκο μας, ειδικά όταν συνδυάστηκαν με κριτσανιστό, σαν κραμπλ, λίπος πάπιας (cracklings) και καρύδια.

Οι συνδυασμοί κρασιού και φαγητού, εξαίρετοι και προσεγμένοι, οι χρόνοι άφιξης του φαγητού, άριστοι, όσο άριστη ήταν και η επικοινωνία μας στην αγγλική γλώσσα, με την άξια ειδικού βραβείου εξυπηρέτησης, ομάδα από σερβιτόρους και οινοχόους.

Σίγουρα και με το χέρι στην καρδιά, δηλώνω ότι το MAK restaurant είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Βουδαπέστης σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς και σαφώς του αξίζουν και με το παραπάνω ακόμη περισσότερα βραβεία για την πρωτοπόρα, δημιουργική του κουζίνα. Ένα εστιατόριο που σίγουρα μπήκε στη λίστα μου και για την επόμενή μου επίσκεψη στην αυτοκρατορική Βουδαπέστη.

Budapest, Vigyazo Ferenc u. 4, 1051, Hungary
+3630 723 9383

REVIEW IN ENGLISH

MAK restaurant. Undoubtedly, one of Budapest’s finest restaurants – Michelin Guide Restaurant

Review by Nick Andrew – Greek & English

What can one say about MAK restaurant in the heart of Budapest? Listed in the Michelin Guide from 2012 until today, awarded the MICHELIN Young Chef Award 2022 for its chef, János Mizsei, and many times awarded Restaurant of the Year or Innovative Kitchen of the Year, it evokes a sense of admiration before you even visit it.

The space is refined, with white small bricks covering even the ceiling, adorned with shelves laden with fermented juices, black-and-white photographs, and retro decorations. Its large cellar with biodynamic wines from small producers in Hungary is a sight to behold. Equally impressive is the chef’s table, where if you choose, you’ll have the opportunity to have the chef cooking right in front of you.

The 6 different Degustation menus will satisfy all the demanding palates in youe party, while the option to pair each dish with wine is truly remarkable, as the MAK Restaurant team gives you the opportunity to pair them with local wines, biodynamic, international, and fermented juices.

We chose the grand gastronomic journey, betting on the Le Grande Region Degustation menu, pairing it with biodynamic, natural wines from all over Hungary.

The contribution of the staff and the sommelier to the whole gastronomic journey was truly enormous, and I must admit it helped us appreciate the dishes more, as well as the overall effort of the award-winning chef. An effort to highlight Hungarian cuisine in his own unique way, promoting small producers, pure products with terroir, and seasonal ingredients from the wider Carpathian Basin.

The chef János Mizsei’s great love for using fermented products, as well as his zero waste philosophy, were evident in all the gastronomic, edible canvases he presented to us. Also evident is his tendency to recall recipes from the past and transform them for the demands of today’s people.

Prepare yourself as if you’re going for a pandemonium of amuse-bouches before the chef even starts presenting the dishes from the chosen menu. Bites that needed many hours of preparation, had time-consuming mise en place, which it’s wise to take them a photo and afterward, close your eyes to focus on their taste.

Eggplant with buttermilk and acacia, won ton with partridge, a signature and steady item on the menu for 7 years now, the stuffed smoked carrot with horseradish and elderflower, the first flavors that impressed us.

A big bravo for the dumplings with onion cream, but also for the gray catfish from Lake Balaton, which was paired with mustard and sweet-sour beetroot. As soon as you taste the warm homemade bread with fermented potatoes, as well as the iconic pigeon breast, with perfectly cooked seasonal, white asparagus and pickled white strawberries, then surely you will also send your congratulations to the chef and his team.

Of course, prepare yourself for the arrival of dessert temptations, with the first to arrive being the ice cream from fermented beans, together with plum jam and cocoa puff pastry. The traditional apricot-filled, baratfule (pierogis) enchanted our palate, especially when paired with crunchy duck fat cracklings and walnuts.

The wine and food pairings, were excellent and well thought out, the arrival times of the food, was amazing, just as excellent was our communication in English, with the amazing  team of waiters and sommeliers.

Certainly and without any doubt I declare that MAK restaurant is one of the best restaurants in Budapest in all aspects and it definitely deserves even more awards for its pioneering, creative cuisine. A restaurant that was added immediately onto my list for my next visit to imperial Budapest.

Budapest, Vigyazo Ferenc u. 4, 1051, Hungary
+3630 723 9383

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Θέλω τόσο εγώ, όσο και τα παιδιά μου να ευχαριστήσουμε τους ιδιοκτήτες, δυο εστιατορίων της πρωτεύουσας που επέκτειναν το ωράριο λειτουργίας τους το βράδυ, για να μας εξυπηρετήσουν για το δείπνο αποφοίτησης των παιδιών μας…

Θέλω τόσο εγώ, όσο και τα παιδιά μου και οι προσκεκλημένοι μας, να ευχαριστήσουμε τους ιδιοκτήτες, τους σεφ, τους σερβιτόρους και γενικά όλο το προσωπικό,