
Ζεστό και φιλόξενο, με μια αύρα μοναδική και απαράμιλλη, όσο κανένα άλλο, το διαχρονικό εστιατόριο και wine lounge, Neon Phaliron συνεχίζει ακάθεκτο να γράφει γαστρονομική ιστορία. Με πέντε δεκαετίες να βαραίνουν την κληρονομιά του, άφθονες περγαμηνές και βραβεύσεις να ομορφαίνουν τους πληθωρικούς, σε ξύλο και γήινα χρώματα, χώρους του, που είναι διακοσμημένοι με οινοφιάλες και σπάνια οινοπνεύματα, το αγαπημένο εστιατόριο όλων των Λεμεσιανών και όχι μόνο, δεν βάζει ούτε κόμμα, μα ούτε και άνω τελεία.
Οι άνθρωποί του, από τους ιδιοκτήτες, μέχρι την ομάδα των σεφ και των σερβιτόρων, είναι εκεί ενεργητικά, δίνοντας το παρών τους σε κάθε στάδιο της όμορφης οινο-γαστρονομικής σου διαδρομής. Αφού σε υποδεχτούν σαν και του λόγου μας, μαζί σου θα ‘ναι και στον πρώτο, υποχρεωτικό κατ’ εμένα σταθμό, τη βιτρίνα φρέσκων θαλασσινών, που ομολογώ έχει καιρό πολύ να θαυμάσω τόσο όμορφη ψαριά, μαζεμένη σε έναν χώρο, έτοιμη να ζυγιστεί μπροστά σου και να ψηθεί όπως γουστάρει η αφεντιά σου.
Επόμενος σταθμός, η πλούσια οινοκάβα του πολλές φορές βραβευμένου για την οινική κουλτούρα του, εστιατορίου, που από εκεί θα παραλάβεις από μοναδικά ξυνιστέρια, μέχρι εξέχοντες οίνους από τον Παλαιό και τον Νέο Κόσμο.
Στο πλευρό σου φυσικά όλη η ομάδα και στο πιο επίμαχο σημείο, που δεν είναι άλλο από το γαστρονομικό, το οποίο, άμα πάρεις κι εσύ στα χέρια σου το μενού, θα αντιληφθείς ότι οι αποφάσεις δεν θα είναι εύκολες. Μεσογειακοί έως διεθνείς πειρασμοί, με τοπικά στοιχεία, δημιουργική πνοή και εκλεκτές πρώτες ύλες, οι βασικοί πυλώνες της εκτενούς κάρτας, που είναι δομημένη έτσι ώστε να είναι μοιρασιάρικη, αλλά κυρίως να ικανοποιεί τόσο τους λάτρεις των ιχθύων και των κρεατικών, όσο και τους vegan και vegetarian.
Οι λαδοριγανάτες πιτούλες είναι σαφώς ένα εξαίρετο ξεκίνημα, που στο συνιστώ να γίνει παράλληλα και με τον αφρώδη, λευκό ταραμά και φυσικά την αγαπημένη των πιστών θαμώνων του εστιατορίου, Manarola Salad, συντελεσμένη με τραγανή ρόκα, λιαστές ντομάτες, κερασοντομάτες, παστά σύκα, καρύδια, τυρί παρμεζάνα, φρέσκια και ξηρή αναρή και διακριτικό ντρέσινγκ από βαλσάμικο ξίδι.
Το μεσογειακό ceviche από φρεσκότατο λαβράκι με τουρσί πιπεριές, κάππαρη, αέρινο μους αβοκάντο και κόλιανδρο είναι ένα πιάτο που σίγουρα πρέπει να το ζητήσεις κι εσύ, ενώ το ίδιο σου συνιστώ για τα φρεσκότατα καβούρια του εστιατορίου, αλλά και το Octopus Ceviche, αγγιγμένο με τη θρυλική Royal Marinata του Neon Phaliron, ponzu sauce και σος σουσαμιού.
“Μακρινή πτήση” για Ιαπωνία μεριά και συγκεκριμένα με το πολυαγαπημένο Phaliron Signature Sushi Roll, που χαροποίησε τους γευστικούς μας κάλυκες με την ισορροπία από το καψαλισμένο ταρτάρ σολομού, της γαρίδας τεμπούρα μαζί με το αβοκάντο, αλλά και του λεπτοκομμένου σολομού που δροσίστηκε με αγγουράκι και φρέσκο κρεμμυδάκι, για να περιχυθούν όλα στο τέλος με unagi ντρέσινγκ και σος bang-bang.
Ύστατος σταθμός από την πολυσυλλεκτική λίστα Prawns your way, οι τραγανές γαρίδες που συνάντησαν στο στόμα την ήπια καψαϊκίνη και την ιδιαίτερη γεύση του wasabi και του δυόσμου, με τη γλυκιά σάλτσα τσίλι και ανανά να απογειώνει το πιάτο δυναμικά.
Στη μισού αιώνα ιστορία του, το Neon Phaliron έχει να παινεύεται και για τις γλυκοαλχημείες του. Και εδώ μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό σταθμό, με καίρια πατήματα στις σπιτικές γεύσεις, τα εποχικά γλυκά και τη μαστοριά. Τα σάκχαρα είναι ήπια και όχι ξελιγωτικά, η φρεσκάδα, εκ των ων ουκ άνευ και άμα κάτι εξαντληθεί, πάει και τελείωσε. Την άλλη μέρα θα το ξαναδείς.
Να εύχεσαι για αυτό, να μην έχει τελειώσει το Dubai cheesecake, η ειδική version του εστιατορίου που ενσωματώνει στο πολυπουλημένο, viral γλυκό του Εμιράτου του Dubai, στοιχεία από κέικ τυριού και κρέμα από πιστάτσιο, με τα ψητά αμύγδαλα και το κανταΐφι να χαρίζουν στο γλυκό, μοναδικές και ποικιλόμορφες υφές.
Το Lemon cheesecake είναι αέρινο και ανάλαφρο, θα χαρίσει στο στόμα μια πρωτόγνωρη επίγευση κίτρων, ενώ τα καλύτερα έχω να καταθέσω και για το Espresso coffee cream, που ακόμη ανακαλώ, γράφοντάς σου για αυτό, το πλούσιο χαρμάνι από καφέ εσπρέσο που το ορίζει.
Να το επισκεφτείς κι εσύ και να ξέρεις ότι η τιμολόγηση, τόσο στη λίστα φαγητών, όσο και ποτών, είναι από τις δικαιότερες και τιμιότερες της αγοράς.
Γλάδστωνος 135, Λεμεσός, 3032
25 365768
Από Αθήνα μέχρι και στην Άλωνα και συγκεκριμένα στην γκαλερί του νεοαφιχθέντος εστιατορίου Αλώνια & Σαλόνια, θα περιοδεύσει «Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ» που ανέβασε
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου οι sold-out, από την πρώτη κιόλας ανακοίνωση, οινογαστρονομικές βραδιές στο NissiBlu Beach Resort, με πρωταγωνιστή
Ο Οδηγός Michelin, μπορεί να σου θυμίζει εστιατόρια και αστέρια, μα μάθε ότι στα 1920 ο Οδηγός Michelin στη Γαλλία συμπεριλάμβανε προτεινόμενα ξενοδοχεία για να
Γνωρίζω πως δε δημοσιεύετε ονόματα, αλλά εγώ σας το γράφω, έστω κι αν δε το βάλετε στη δημοσίευσή σας. Είμαι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου… στη
Το Plan A σε θέλει με μια αποσκευή στο χέρι, να ανεβαίνεις στις πευκόφυτες Πλάτρες και να κάνεις check in στο άρτι αφιχθέν ξενοδοχειακό διαμάντι