Μιλάμε με τον Νικόλα Κωνσταντίνου, Ανώτερο Διευθυντή των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου

Ακόμη μια Ολυμπιάδα Μαγειρικής έχει φτάσει αισίως στο τέλος της, με την κυπριακή αποστολή να επιστρέφει για ακόμη μια φορά περήφανη για την όλη της παρουσία, μα φυσικά και για τα μετάλλια που έχει αποκομίσει.

Ο Nick Andrew, συνάντησε με την επιστροφή της ομάδας από τη Στουτγάρδη της Γερμανίας, τον Νικόλα Κωνσταντίνου, Ανώτερο Διευθυντή των Εθνικών Ομάδων Μαγειρικής Κύπρου και μιλά μαζί του για την όλη διοργάνωση.

Νικόλα, καλωσορίσατε, μαζί με τις ομάδες σου, πίσω στο νησί μας. Ποιες οι εντυπώσεις σου από τη μεγαλύτερη παγκοσμίως διοργάνωση διαγωνισμού μαγειρικής, που γιόρτασε εφέτος και τα 125 χρόνια ζωής του;

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την όμορφη χειρονομία και τη φιλοξενία. Είναι σημαντικό για την Κυπριακή Γαστρονομία να ακουστεί προς τα έξω ότι οι Εθνικές Ομάδες Μαγειρικής Κύπρου και ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου συνεχίζουν να προάγουν την Κυπριακή γαστρονομία και τα τοπικά μας προϊόντα στο πιο ψηλό επίπεδο.

Η Κύπρος λαμβάνει μέρος στις ολυμπιάδες μαγειρικής από το 2004 και από τότε μετρά πολλά ολυμπιακά μετάλλια, χρυσά, αργυρά και χάλκινα. Η διοργάνωση εξελίσσεται και αναβαθμίζεται όπως και εμείς. Προσπάθειά μας είναι να δίνουμε πάντα τον καλύτερό μας εαυτό και να είμαστε ανταγωνιστικοί, κάτι το οποίο δείχνουν και τα αποτελέσματά μας, τόσο στην εθνική ομάδα, όσο και στην εθνική ομάδα νέων.

Μίλησέ μας λίγο για το όλο διαγωνιστικό μέρος, τις υποχρεώσεις και κάποιους κανονισμούς που διέπουν την όλη διοργάνωση.

Το διαγωνιστικό κομμάτι και για τις δύο ομάδες μας, χωρίστηκε σύμφωνα με τους κανονισμούς σε δυο σκέλη. Αρχικά όλες οι ομάδες έπρεπε να μαγειρέψουν για το ‘’Εστιατόριο των Εθνών’’ όπου πρέπει να παρουσιάσουν μενού 3 πιάτων για 110 άτομα για την εθνική ομάδα και 70 άτομα για την ομάδα νέων.

Οι πελάτες πληρώνουν το εισιτήριο φαγητού (€89 και €52 αντίστοιχα) για να απολαύσουν τις δημιουργίες μας. Ανάμεσα στα πιάτα των πελατών και οι κριτές για τους οποίους δεν γνωρίζεις ποια είναι η παραγγελία τους.

Οι κριτές βαθμολογούν την ορθή προετοιμασία, υγιεινή, μεθόδους και τεχνικές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, ορθή πρακτική εφαρμογή, γεύση, εμφάνιση και χρόνο σερβιρίσματος. Μέσα από τα μενού μας προσπαθούμε πάντα να προωθήσουμε τα τοπικά προϊόντα και τις συνταγές μας.  

Και τα δυο μενού βραβεύθηκαν με χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι η απόφαση των κριτών μας βρήκε στενοχωρημένους. Το να βραβεύεσαι με ολυμπιακό μετάλλιο και να νιώθεις ότι μπορούσες να πάρεις ακόμη πιο ψηλή διάκριση δείχνει το επίπεδο, την όρεξη και τους υψηλούς στόχους που έχουν οι ομάδες μας.

Το δεύτερο σκέλος ονομάζεται ‘’Τραπέζι Αρχιμάγειρα’’ και είναι για 12 άτομα (10 πελάτες και 2 πιάτα για τους κριτές). Η εθνική ομάδα παρουσίασε μενού 7 πιάτων και η ομάδα των νέων, μενού 5 πιάτων. Εδώ οι πελάτες πληρώνουν (€140 και €115 αντίστοιχα). Το τραπέζι αρχιμάγειρα για 12 άτομα της εθνικής ομάδας περιλαμβάνει μια σειρά εδεσμάτων από ψωμί, ντιπ και βούτυρο, 72 καναπεδάκια (ζεστά και κρύα), 3 τερίνες με 3 γαρνιτούρες, σάλτσες και σαλάτα, 24 πιάτα μαγειρικής, 12 ζαχαροπλαστικής και 1 έκθεμα με συνδυασμό από τεχνικές ζαχαροπλαστικής, στο οποίο φέτος παρουσιάστηκε η γη της Κύπρου.

Το αγρινό, η Αφροδίτη, το κυπριακό πιθάρι, το ελαιόδεντρο, τα χαρούπια, η αρχαία Αμαθούντα, η γη και η θάλασσα, ήταν τα κυριότερα στοιχεία που εμφανίζονταν σε αυτό. Το τραπέζι αρχιμάγειρα για την εθνική ομάδα νέων περιείχε 48 καναπεδάκια (ζεστά και κρύα), 2 τερίνες με 2 γαρνιτούρες και τις αντίστοιχες σάλτσες, 24 πιάτα μαγειρικής, 12 ζαχαροπλαστικής. Και οι 2 ομάδες μας βραβεύθηκαν με αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο.

Η κυπριακή αποστολή επέστρεψε και πάλι δαφνοστεφανωμένη. Ποια ήταν η πορεία μας και πού διακριθήκαμε; Ποια η θέση της μικρής μας χώρας στην παγκόσμια κατάταξη;

Οι ομάδες μας, παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην προετοιμασία αλλά και στην αποστολή κατέκτησαν 2 αργυρά και 2 χάλκινα ολυμπιακά μετάλλια κατακτώντας ανάμεσα από 89 συνολικά ομάδες, την 20 θέση για την εθνική ομάδα και την 11 θέση για την εθνική νέων στο κόσμο.

Ποια θα έλεγες ότι είναι τα μυστικά της επιτυχίας της ομάδας μας η οποία μας έχει συνηθίσει να ανεβαίνει αρκετές φορές στο βάθρο κάθε τέσσερα χρόνια στην Ολυμπιάδα της Στουτγάρδης;

Παρόλο του μικρού μεγέθους της χώρας μας, που πρακτικά είναι σημαντικό πρόβλημα, οι ομάδες μας έχουν ομαδικότητα, εργατικότητα, ενσυναίσθηση και αυτοεκτίμηση. Αυτά τα τρία στοιχεία και με επιπλέον και πιο σημαντικό στοιχείο, την αγάπη προς την μαγειρική, μάς φέρνουν πάντα σε πλεονεκτική θέση και αυτό αντικατοπτρίζεται και στα τελικά αποτελέσματά μας.

‘’Η μαγειρική είναι η βάση της αληθινής ευτυχίας’’ είπε κάποτε ο μεγάλος σεφ Εσκοφιέ και φαίνεται ότι τα παιδιά το έκαναν βίωμα καθώς μαγειρεύοντας εξωτερικεύουν και τα όμορφα συναισθήματα που νιώθουν.

Τι θα ήθελες να πεις δημόσια στις ομάδες τις οποίες ηγείσαι, αλλά και σε όλους γενικά τους σεφ που ίσως θα ήθελαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στις Εθνικές Ομάδες Μαγειρικής της Κύπρου.

Μόνο περηφάνια και συγκίνηση για τις ομάδες που διαγωνίστηκαν στο ΙΚΑ 2024! Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και κράτησαν τη σημαία της Κύπρου ψηλά. Δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι στη σκηνή, στο ψηλότερο επίπεδο γαστρονομικού διαγωνισμού στον κόσμο και να κρίνεσαι μέχρι και για την παραμικρή λεπτομέρεια. Είναι τεράστια η πίεση που νιώθουν τα μέλη των ομάδων μας και τα κατάφεραν περίφημα.

Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Η οικογένεια του ΣΑΚ θέλει να ευχαριστήσει από καρδιάς όλα αυτά τα παιδιά και να τους ευχηθεί ακόμη περισσότερες επιτυχίες. Ας μην ξεχνάμε ότι η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική. Οι εμπειρίες που έχουν αποκτήσει τόσους μήνες στις προπονήσεις τους αλλά και αυτές που απόκτησαν όλες αυτές τις μέρες στο ΙΚΑ2024 θα τους συντροφεύουν για μια ζωή. Είναι όλοι νικητές σε αυτό το υπέροχο ταξίδι. Απόλαυσαν ένα δύσκολο διαγωνισμό με πολλές και συναρπαστικές στιγμές.

Όσο αφορά τα παιδιά που θα ήθελα να ενταχθούν στις ομάδες, να ξέρουν ότι ο ΣΑΚ έχει μια μεγάλη αγκαλιά για όλα τα μέλη του. Φυσικά χρειάζεται να έχουν στο μυαλό ότι τα μέλη των ομάδων θυσιάζουν πολύ από τον προσωπικό τους χρόνο και τις οικογένειές τους για να προετοιμαστούν κατάλληλα. Οι πόρτες του ΣΑΚ και των ομάδων είναι πάντα ανοιχτές για όλα τα μέλη του και όποιος επιθυμεί θα έχει την ευκαιρία του. 

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ και στον συνάδελφο Γιάννο Γρηγορίου, ο οποίος αντιπροσώπευσε τον ΣΑΚ και την Κύπρο με την ιδιότητα του κριτή ζαχαροπλαστικής παγκόσμιου επιπέδου. Πολλά συγχαρητήρια σε αυτόν όπως και στην ομάδα υποστήριξης και τους υπεύθυνους αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής, τους σεφ Παναγιώτη Χαραλάμπους, Νίκο Παπανικολάου και Γιώργο Αγρότη.

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας…

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας, ότι τάχα

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για τις “Φοίνισσες” του Ευριπίδη, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στη Δερύνεια

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την περιοδεία της με τρεις τελευταίους σταθμούς, την Πάφο