Γιατί όλοι “παραμιλάνε” για το Μαγκαλάκι στο Παραλίμνι;

Πρώτα απ’ όλα, πριν σου πω γιατί ολονών κολλάνε τα χείλη σαν μιλούν για το Μαγκαλάκι, θα σου πω και για το τι εστί μαγκάλι. Ε’ λοιπόν είναι μια σχάρα, μια φουφού, ένα ημισφαιρικό, μεταλλικό αγγείο, που μέσα του ανάβεις τα κάρβουνα ή τα ξύλα για να ψήσεις απάνω τους το φαγητό σου.

Μαγκαλάκι, κατά τον άρχοντα του μαγαζιού, τον αεκίνητο Αλέξανδρο Μελέκκη, γιατί το ταβερνείο – γαστρομαγειρείο του είναι κι αυτό μικρό  σαν τον μικρό μαγκάλι. Εγώ θα σας πω ότι τελικά το μαγαζί του, που μετρά ένα χρόνο λειτουργίας μέχρι τώρα, είναι πολύ “μεγάλο”.

Πολύ μεγάλο σε γευστικό επίπεδο, κορυφαίο σε πρώτες ύλες και τεράστιο στον τομέα “αριστεία στο ψήσιμο”. Το γωνιακό μαγαζί στον κεντρικό πυρήνα Παραλιμνίου, λιτό και απέριττο, έχει διακοσμηθεί διακριτικά με θυμητάρια του παρελθόντος, μα συνάμα αποπνέει μια αύρα νεοτεριστική, κυρίως με τη χρωματική του παλέτα, το γουστόζικό του μπαράκι και τις open plan του κουζίνες.

Η κάρτα του, πλούσια και πολυσυλλεκτική σε βάζει στην όμορφη διαδικασία να ψαρέψεις εσύ τα μεζεκλίκια ή τις γαστροδημιουργίες που αγαπάς, ενώ στην όλη εξίσωση, πρόσθεσε τα πιάτα ημέρας που θα σου απαριθμήσουν τα ευγενέστατα παιδιά του σερβίς.

Η εμπειρογνωμοσύνη του ιδιοκτήτη, αλλά κι αυτή της οικογένειάς του, που έχουνε πολλά χρόνια εμπειρίας στον χώρο της εστίασης, εμφανέστατη από τα πρώτα δείγματα γαστρονομικής γραφής.

Αρχής γενομένης από την κυπριακή αγγουρο-ντοματοσαλάτα με ρόκα, κάππαρη κι ελιές, τη σπιτική ζαλατίνα, τις ελιές σχάρας, την άριστη σε υφή, αρώματα και οξύτητα ταχίνι και το ζεστό καρβελάκι, ζυμωτό ψωμί.

Το χωριάτικο λουκάνικο, θα το φας ζεστό ζεστό σε ξυλάκι, το χαλούμι σχάρας, πραγματικά αλάθητο στο ψήσιμό του, όπως κα τα αγρέλια με αυγά και τα μεγάλα σαλιγκάρια που οφείλεις κι εσύ να τα βαφτίσεις στο συνοδευτικό τους λαδόξιδο.

Η λίστα κρασιών, ενημερωμένη, με εμάς να απολαμβάνουμε ντόπιο Shiraz, με βελούδινο άγγιγμα και άφθονο κόκκινο φρούτο και λέμε “ναι” αμέσως στο πρωτοτυπότατο, σερβιρισμένο σε σαγάνι, γευστικό πιάτο με σάλτσα ντομάτας, λευκό, κυπριακό τυρί,  λουκάνικο και ρίγανη, με τον σερβιτόρο μας, να ανακατεύει μπροστά μας, σε όλο το πιάτο, το ρευστό κροκάδι από το τηγανιτό αυγό που το καπέλωνε.

Ό,τι και να σου πω για το Τηλλυρκώτικο, από τον Κάμπο, Π.Γ.Ε χαλίτζι (τυρί με αρώματα παλαιωμένου χαλλουμιού και υφή φέτας) θα είναι περιττό. Αριστεία στη γεύση, πλούσια επίγευση, αλλά και το απόλυτο τυρί για βαθιά γεύση, όταν αυτό πασπαλίστηκε πάνω στις άκρως δημιουργικές χυλοπίτες με κουρκουμά, μπλεγμένες με κρασάτα χοιρινά γλυκάδια.

Τα ζυμωμένα και με ελαιόλαδο, εκτός από νερό, κρητικά σιουφιχτά (ζυμαρικά) με κρασάτο αρνίσιο συκώτι και μελωμένο κρεμμυδάκι, είναι ένα πιάτο τόσο μοναδικό και σπιτικό, που απαγορεύεται να μην το δοκιμάσεις.

Τα κουπέπια της “μαμάς” θα κάνουν σίγουρα και τη δικιά σου μαμά να ζηλέψει, ενώ τα ύστατα χοιρινά σουβλάκια και το άριστο σε αρώματα, ψήσιμο και παρουσίαση, κοντοσούβλι κοτόπουλο, σου το δηλώνω ότι είναι από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει τελευταίως.

Τελευταία πράξη, οι σπιτικές, λεπτόφυλλες πίτες της σάτζιης, που έκλεισαν τον κύκλο της γεύσης με ισορροπημένη ζάχαρη και κανελίτσα. Μια value for money εμπειρία, που σίγουρα θα θες να ζήσεις κι εσύ, μαζί με όσους αγαπάς. Συστήνεται έγκαιρη κράτηση, αρκετές μέρες πριν, ακόμη και για τις καθημερινές.

Αντώνη Παπαδόπουλου, Κέντρο Παραλιμνίου, 5282
23 820040 

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας…

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας, ότι τάχα

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για τις “Φοίνισσες” του Ευριπίδη, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στη Δερύνεια

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την περιοδεία της με τρεις τελευταίους σταθμούς, την Πάφο