(Restaurant review by Nick Andrew)
Το Sawa, δεν είναι απλά ένα εστιατόριο με συριακή κουζίνα. Είναι η πρεσβεία της. Είναι ένα βραβευμένο εστιατόριο με παράδοση, αυθεντία σε ότι κάνει, που τιμά με κάθε του πτυχή τις καταβολές μιας από τις αρχαιότερες κουζίνες, μα και πιο πλούσιες σε υλικά, στον κόσμο. Μια κουζίνα που τιμά ιδιαίτερα την γη και τους καρπούς της, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα μπαχάρια και τα χρώματα. Μια κουζίνα πολυσυλλεκτική, που δικαιολογημένα θα μαζέψει όλους σου τους φίλους.
Φίλοι της σχάρας και των μαριναρισμένων κρεατικών, λάτρεις των φρεσκοψημένων πιτών, vegan και vegetarian, όλοι έχουν ο καθένας τους ένα ή περισσότερους λόγους για να επισκεφτούν το Sawa. Με ένα τέτοιο, όμορφο ψηφιδωτό ανθρώπων πέρασα ψες τη βραδιά μου στην τεράστια εσωτερική αυλή ‘’τεσσάρων εποχών’’, λέγοντας πολλά ‘’ναι’’ από τη μεγάλη σε επιλογές κάρτα του μαγαζιού.
Το πλημμυρισμένο από αρώματα γλυκανίσου, Αrak στο ποτήρι του Γιώργου και της Ντίας, λευκό δροσερό κρασί για εμένα και τη Λία και εκκινάμε το ταξίδι επιλέγοντας τον full meze, αλλά και με συγκεκριμένες επιλογές των φίλων τις οποίες λιγουρεύονται κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το Sawa.
Οι ζεστές συριακές πίτες, που θα τις δεις να ψήνονται μπροστά σου στον φούρνο της αυλής, βούτηξαν λαίμαργα αμέσως στους βελούδινους χούμους, στο αυθεντικό ταχίνι, αλλά και στο μοναδικό Moutabbal, φτιαγμένο με μελιτζάνα, γιαούρτι και ταχίνι. Φυσικά και τιμήσαμε όλοι τη συριακή σκορδαλιά και το Mouhamarah, την ερυθρόχρωμη αλοιφή από κόκκινες πιπεριές, καρυδόψιχα και χυμό ροδιού, αλλά και δροσίσαμε το στόμα με φρεσκοκομμένη σαλάτα Τabbouli και Fattoush.
Ένα ακτύπητο δίδυμο σαλατών που δεν μπορεί να λείψει από κανένα τραπέζι. Η ατμόσφαιρα παραμυθένια, ταξιδιάρικη και ζεστή, ιδιαίτερα από την αύρα του ευγενέστατου προσωπικού που δίνει το παρών της στο μαγαζί από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, με το ίδιο πάθος και την αγάπη, τιμώντας σε φιλόξενα, λες και μπαίνεις στο δικό τους σπίτι. Ζεστά πάντως έφτασαν και τα μοσχομυριστά φαλάφελ, τα μπουρεκάκια με γέμιση από τριμμένο χαλούμι, αλλά και τα δυο είδη λαχματζούν, με χαλούμι και αρνίσιο κιμά, που δεν ξέρω κι εγώ πώς εξαφανίστηκαν τόσο γρήγορα από την πιατελίτσα.
Δεν χορταίνουμε να τσιμπολογάμε από την ποικιλία δροσερών λαχανικών και χειροποίητων ξιδάτων – μέχρι και ξιδάτα άγουρα αμύγδαλα μας σέρβιραν – μα βάζουμε συνάμα και υψηλή βαθμολογία σε ένα πιάτο που δεν το βρίσκεις αλλού, στο Frikkeh Bil Lahm. Ένα πιάτο σπιτικό, μαμαδίστικο σε όλα του, φτιαγμένο με αγάπη, μαγειρεμένο πράσινο σιτάρι, σιγοψημένο αρνί και κάσιους.
Οι λάτρεις των κρεατικών σχάρας ανεβήκαμε όλοι στον έβδομο γευστικό ουρανό, μόλις έφτασε η πιατελίστα με τρυφερό Shish Tawouk, υπέροχα μαριναρισμένο αρνίσιο σουβλάκι, αλλά και με αρνίσια και από κοτόπουλο, μακρόστενα μπιφτεκάκια, που για αυτά έδρασα γρήγορα, μην προλάβει κάποιο από τα διπλανά ‘’αρπαχτικά’’ να μου πάρει και το δικό μου μερίδιο.
Το σπιτικό παγωτό μαστίχα, τα σιροπιαστά συριακά γλυκά, το μαχαλεπί με χαλεπιανό και η πιατέλα με πόδι που μου θύμισε πίνακα του Άγγελου Παναγιώτου, ήταν οι τελευταίες γλυκές εμπειρίες, που ‘’ναι’’ μας έκαναν να κλείσουμε τραπέζι και την επόμενη βδομάδα.
Ένα εστιατόριο, άξιο ειδικής βράβευσης στον τομέα Σταθερότητα, κάτι που δυστυχώς λείπει από πολλά μαγαζιά. Ένα εστιατόριο επίσης με υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση, που κινείται ταυτόχρονα ανάμεσα σε δυο πυλώνες, στον άκρως επαγγελματικό, αλλά και στον φιλικό. Άξιο ειδικής βράβευσης και για την τιμολογιακή του προσέγγιση, η οποία σέβεται ολονών την τσέπη.
Κλήμεντος 31, Λευκωσία 1061
22766777
Το ίδρυμα Βίκτωρ Ιωαννίδη, σε συνεργασία με το Espace Jouenne στη Μασσαλία καθώς και με τη στήριξη του Δήμου Λεμεσού, διοργανώνει την ομαδική έκθεση “OTHER
Οι κριτές των “The World’s 50 Best Bars 2024” αποφάνθηκαν κι εφέτος, ότι η Ελλάδα κατέχει σταθερά μια θέση στην λίστα με τις χώρες που
Έτοιμος για να τα δώσει όλα, ο βραβευμένος μας σεφ Σταύρος Σωτηρίου (Head chef – Limanaki – Amathus Beach Hotel Limassol) στον παγκόσμιο διαγωνισμό για
Χαράς ευαγγέλια, εθνική υπερηφάνεια και συγκίνηση, μετά την ανακήρυξη του Κύπριου σεφ Αντώνη Αβούρη, ως ο καλύτερος νεαρός chef της Γαλλίας, ανάμεσα σε 165 διαγωνιζόμενους,
Με το συμπάθιο δηλαδή. Από το σπίτι μου μέχρι το ξενοδοχείο που δουλεύω, πρέπει να περάσω πάνω από 17 κυρτώματα στο πήγαινε και άλλα τόσα