
Στη μαγευτική του βεράντα, θα μπορούσα να καθόμουν για ώρες. Η παραπλήσια θάλασσα και ο ουρανός απλώνονται μπροστά σου τόσο κοντά, που νιώθεις πως αν τεντώσεις το χέρι σου, θα λουστείς στο γαλάζιο τους. Το ίδιο και με το οργιαστικό πράσινο και τις ατελείωτες, πολυεπίπεδες εκτάσεις με γκαζόν του πεντάστερου Amathus Beach Hotel Limassol, που πλέον οι εγκαταστάσεις του επεκτάθηκαν και “ψήλωσαν” με την προσθήκη του εμβληματικού πύργου Amathus Residences.
Εκεί, με δύο ευφάνταστα non-alcoholic cocktails να δροσίζουν τον ουρανίσκο και να ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο το τραπέζι μας στην ευάερη βεράντα του πολυβραβευμένου εστιατορίου — γνωστού για την εξειδίκευσή του στις βοδινές κοπές, ψημένες στον ξυλόφουρνο — ξεφυλλίζαμε τον περιεκτικό κατάλογο με δημιουργικά ορεκτικά και κυρίως πιάτα, που προκαλούν σιελόρροια ακόμη και μόνο με την ανάγνωση των υλικών.
Παρά την έμφαση στο κρέας, στις λίστες του καταξιωμένου σεφ Κυριάκου Μαλεκκίδη, είναι εμφανής και ο σεβασμός σε όλους όσοι προτιμούν θαλασσινά, χορτοφαγικές ή vegan προτάσεις, δημιουργώντας ένα πολυσυλλεκτικό μενού που προσελκύει πραγματικά τους πάντες.
Το amuse bouche ήταν μια τραγανή ταρτούλα με ισορροπημένη μελιτζανοσαλάτα, ενώ το ζεστό, φιλοφρονητικό δώρημα της κουζίνας — φρεσκοψημένο ψωμί — έφτασε παρέα με αρωματικά βούτυρα, με ήπιες επιγεύσεις και διακριτικά αρώματα που ακόμη λιγουρεύομαι.
Η Pia Strehn, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως η “Βασίλισσα του Ροζέ” της Αυστρίας, δικαίωσε τον τίτλο της από την πρώτη κιόλας γουλιά του Strehn Rosé – Weingut Strehn, σερβιρισμένου με τη μέθοδο Coravin σε μικρή κανάτα. Το κρασί, με αρώματα κόκκινων μούρων, νεκταρινιού και βοτάνων, ταίριαξε ιδανικά με τη σαλάτα από kale, ντομάτα κονφί, κολοκυθάκια, τραγανά καρύδια και θρυμματισμένη φέτα.
Ένας άριστος συνδυασμός και με τα βοδινά πιάτα, τη κριτσανιστή πιτούλα, τάκος με βοδινό ταρτάρ και πίκλες, αλλά και το εξαιρετικό Wagyu nigiri, με νότες από τζίντζερ και σχοινόπρασο. Η βαθμολογία δε του τελευταίου (γεύση, ψήσιμο, ισορροπία, αναλογίες υλικών, αλατότητα…) πλησίασε το απόλυτο 10/10.
Το εκ Δράμας, 100% Ασύρτικο “ Ήδυσμα Δρυός 2023 – Wine Art Estate”, παλαιωμένο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, κέρδισε άλλο ένα στοίχημα με την κρεμώδη του υφή. Συνδυάστηκε ιδανικά με τις δημιουργικές, σφαιρικές κροκέτες από σιγοψημένα μοσχαρίσια μάγουλα, που ολοκληρώνονται στο πιάτο με κρέμα σελινόριζας, μαϊντανό και διαυγή μοσχαρίσιο ζωμό. Ένα υπέροχο οινογαστρονομικό πάντρεμα, επιμελημένο από την βραβευμένη Alissa Tossoudis (Cyprus Best Sommelier Award 2012) και την ομάδα της — και καταγράφεται επάξια στο μπλοκάκι των κορυφαίων γαστρονομικών εμπειριών.
Ο διευθυντής του εστιατορίου, Κρίτωνας Μιχαήλ, στο πλευρό μας με την επιδέξια ομάδα του, κατέφθασε με ένα τρόλεϊ πάνω στο οποίο βρίσκονταν, καλυμμένα κάτω από καμπάνες, οι επόμενες κυρίως “εκπλήξεις”: ένα ζουμερό USDA Prime Black Angus striploin (φιλέτο κόντρα 300gr) και το αγαπημένο — όπως φάνηκε και από τα διπλανά τραπέζια — Surf & Turf: βοδινό φιλέτο που συναντά μια τραγανή, υπέροχα ψημένη βασιλική γαρίδα, που ήταν και τα δύο έτοιμα να “βουτήξουν” σε σάλτσα ολαντέζ. Υπέροχο ψήσιμο, άριστης ποιότητας κοπές, τέλεια θωρακισμένες εξωτερικά, ζουμερές εσωτερικά, με διακριτικό κάπνισμα από τον φούρνο Josper, κατέφθασαν συνοδεία του πληθωρικού σε αρώματα κερασιού, σκούρων φρούτων και δάφνης, Γιαννούδι Δαφέρμου 2022.
Σε προειδοποιώ προκαταβολικά ότι οι επιδόρπιοι πειρασμοί στο The Grill Room είναι όλοι τους ένας κι ένας, εντυπωσιάζοντας τόσο στο μάτι όσο και στον ουρανίσκο. Δίκαια τα εγκωμιαστικά σχόλια για το φρεσκότατο, φουρνιστό Cheesecake, που συντροφεύεται από κόκκινα φρούτα και παγωτό καραμέλα. Ή, για την επιτομή της σοκολατένιας απόλαυσης, το περίφημο “Υφές Σοκολάτας” που είναι ένα συνονθύλευμα υφών και γεύσεων που συνδυάζει σοκολάτα crémeux, αφράτο κέικ σοκολάτας, πραλίνα φουντουκιού και σορμπέ μάνγκο που “επαναστατεί” στο στόμα με τη δροσιά και το εξωτικό του DNA. Συνοδεύτηκαν ιδανικά από το εκλεπτυσμένο, αρωματικό Muscat de Beaumes de Venise – Vidal-Fleury, με αρώματα αποξηραμένου βερίκοκου, μελιού και εσπεριδοειδών, που ισορρόπησε θαυμάσια ανάμεσα σε γλύκα και οξύτητα.
Με αυτή την επίγευση, αποχωρήσαμε, δίνοντας τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του The Grill Room, δηλώνοντας ξανά και με το χέρι στην καρδιά, πως κάθε χρόνο ανεβάζει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά, τιμώντας υπερήφανα την οινογαστρονομία του νησιού μας.
Amathus Beach Hotel Limassol
Λεωφόρος Αμαθούντος, Μέσα Γειτονιά, Λεμεσός
25832000
Στη μαγευτική του βεράντα, θα μπορούσα να καθόμουν για ώρες. Η παραπλήσια θάλασσα και ο ουρανός απλώνονται μπροστά σου τόσο κοντά, που νιώθεις πως αν
Το αδελφάκι του αθηναϊκού “Vintage” στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, δηλώνω απερίφραστα ότι τιμά δεόντως τις παρακαταθήκες του πρωτότοκου wine bar. Η έμφαση στο κρασί
Η Λάρνακα ετοιμάζεται να υποδεχθεί το 1ο Larnaca Beer Festival, την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025, στην πλατεία Ζουχουρή.Από τις 15:00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα,
Στην 77η τελετή απονομής των Primetime Emmy Awards, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2025 στο Peacock Theater του Λος Άντζελες, η σειρά The Studio αναδείχθηκε
Μπορεί η δήλωση ότι “η διαφορά είναι στις λεπτομέρειες” να ακούγεται κάπως κλισέ, όμως στην πολυβραβευμένη ταβέρνα του Παραλιμνίου, τα πάντα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Παράδοση,