
Το ξέρουμε και το αγαπάμε χρόνια πολλά. Η συνταγή του εστιατορίου Άγιος Αμβρόσιος – Λέφος στην Κοφίνου, απλή, τίμια και νοσταλγική. Όπως ακριβώς και οι άνθρωποί του. Στυλοβάτες της παραδοσιακής κουζίνας, των αυθεντικών κυπριακών φαγητών, αλλά και οι συνεχιστές της γαστρονομικής μας παράδοσης.
Η Αγιοαμβροσίτισσα κυρά Πιστού, μαμά της αγαπημένης μας τηλεμαγείρισσας Χρύσως Λέφου, παραδίδει καθημερινά σε όλους εμάς “μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής”, προσφέροντας γευστικά πιάτα, που πραγματικά σε μεταφέρουν στο χωριό, μα και σε άλλες εποχές που τα πάντα ήταν μαγειρεμένα με αγάπη και μαστοριά.

Στο πλάι της ο μεγάλος της γιος, ο Νίκος, ο πρωτομάστορας του παραδοσιακού κλέφτικου, ο γαμπρός της Κύπρος (σύζυγος της Χρύσως) αλλά και η εγγονή, Σαββίνα (θυγατέρα της Χρύσως και του Κύπρου) η οποία συμπληρώνει τις τρεις γενιές στον ίδιο χώρο.
Μια υγιής, καθαρά οικογενειακή επιχείρηση που κέρδισε πανηγυρικά την εμπιστοσύνη των επαναλαμβανόμενών της πελατών, οι οποίοι συρρέουν από παντού για να απολαύσουν, σαν κι εμάς, το παραδοσιακό ξυλοφουρνιστό κλέφτικο με πατάτες, που δικαιωματικά συγκαταλέγεται στα καλύτερα του νησιού. Ζουμερό, μα και ξεροψημένο κοντά στα κοκκαλάκια, το οποίο θα μπει στο πιάτο μαζί με πατάτες μούρλια, που στο εγγυώμαι δεν θα άντεξει και πολύ.

Η σαλάτα με φέτα και φετινής συγκομιδής, καταπράσινη κάππαρη, κομμένη στη στγμή, το ταχίνι, για βραβείο, όπως και το φρέσκο ψωμάκι που θα βουτήξει στα ζουμιά και στα μεστωμένα κρεμμύδια που έχουν ανακατευτεί στο τηγάνι μαζί με τηγανιτό κουνέλι και αρνίσιο συκωτάκι.

Τα λεμονάτα κουπέπια και τα μακαρόνια του φούρνου της κυρά Πιστούς με ταξίδεψαν όντως στον κατεχόμενο Άγιο Αμβρόσιο, στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού, όπως ακριβώς έγινε και με τα χοιρινά, τσιγαριστά αφέλια που μοσκοβολούσαν κρασί και ξηρό κόλιανδρο.

Τέλος, η κανελίτσα θα τρυπήσει και τα δικά σου ρουθούνια, άμα φτάσουν κοντά σου τα λεπτεπίλεπτα κριτσανιστά μπουρέκια της αναρής που ακόμη ανακαλώ τη γεύση και το δάγκωμά τους.

Λεωφ. Αρχ. Μακαρίου Γ’, Κοφίνου, Λάρνακα
24 323124

Το ιταλικό εστιατόριο Pinolo γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών με τον πιο γευστικό και δημιουργικό τρόπο αφιερώνοντας ένα μεσημέρι στην τέχνη των ζυμαρικών. Το αγαπημένο

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, η BIGA Neapolitan Pizza έχει καθιερωθεί για την αφοσίωσή της στην ποιότητα, την αυθεντικότητα και τη φιλοξενία. Με βασικό συστατικό το

Αν ο Δεκέμβρης είναι για σένα η πιο λαμπερή εποχή του χρόνου, τότε ετοιμάσου για ένα ταξίδι γεμάτο λαμπιόνια, αγορές, φως, μουσική, αρώματα και φυσικά……shopping!Αυτές

Θες να ανέβεις στο κάστρο του Μπρατισλάβας, να περπατήσεις στις γραφικές όχθες του Δούναβη ή να δοκιμάσεις παραδοσιακά εστιατόρια με bryndzové halušky και άλλες σλοβακικές

Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του εικαστικού Zenon Jepras, με τίτλο «Relocations», η οποία εγκαινιάζεται την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2025,
