
Εκεί στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας, στη Χαρίλαου Τρικούπη 65, η ταβέρνα Ζανέττος παραμένει μια ζωντανή αναφορά στην αυθεντικότητα και στο βάθος της κυπριακής κουζίνας. Σταθερή στην παρουσία της από το 1938, δεν σε προσκαλεί απλώς για φαγητό, μα σε προκαλεί να ζήσεις μια εμπειρία που συνδυάζει τη γεύση με τις μνήμες και το μεράκι για ποιοτικό μεζέ, με την ιστορικότητα του χώρου.
Το καλωσόρισμα είχε, όπως πάντα, την υπογραφή του Παναγιώτη Μέντζη. Πανταχού παρών, με το ροδόσταγμα στο χέρι για να μυρώσει και τα δικά σου χέρια, σε κάνει να νιώθεις με το που θα σου μιλήσει, πως δεν είσαι πελάτης, αλλά φιλοξενούμενος σε σπίτι, φίλου παλιού.
Σε αυτή μας την επίσκεψη, χρεωθήκαμε ένα από τα τραπέζια του εσωτερικού χώρου, περιτριγυρισμένοι από ρετρό θυμητάρια του παρελθόντος, αλλά και πληθώρα από κορνίζες με φωτογραφίες γνωστών ηθοποιών και τραγουδιστών που έχουν περάσει κατά καιρούς το κατώφλι της ταβέρνας. Γύρω μας, παλιές μοτοσικλέτες, κινηματογραφικές μηχανές-αντίκες, ποδήλατα άλλων εποχών και αυθεντικές αφίσες, που έστηναν ένα σκηνικό μουσειακό με μια ατμόσφαιρα που κουβαλάει νοσταλγία, χωρίς να γίνεται στημένη και φτιαγμένη, λες και κάθε αντικείμενο ανήκει ακριβώς εκεί.
Το σερβιρισμένο δροσερό, κυπριακό, εκ Λευκάρων κρασί μας, αποδείκτηκε εξαίρετος εταίρος στους περιεκτικούς μεζέδες της ταβέρνας, εντυπωσιάζοντας μετά και το decanting, με την αρμονία που επιτεύχθηκε στη φιάλη με το πάντρεμα δυο ξενικών ποικιλιών, του Shiraz και του Malbec (οινοποιείο Δαφέρμου)
Οι φρυγανισμένες φέτες ψωμιού με λαδορίγανη, οι αλοιφές, οι τσακιστές ελιές και η φρεσκοκομμένη σαλάτα ήταν το πρώτο ηχηρό καλωσόρισμα από την κουζίνα. Η σκορδαλιά βελούδινη, τα παντζάρια άριστα ψημένα και τραγανά, το λουκάνικο για βράβευση και το χαλούμι, κυπριακό και γραμμωμένο όμορφα στη σχάρα.
Η πομηλοροτηγανιά με αυγό σκραμπλ είναι ένα μεζεκλίκι που δε το συναντάς εύκολα αλλού, τα τηγανητά στικς από κολοκυθάκια με χυλό ήταν, όπως πάντα, ακαταμάχητα. Όπως ακριβώς ήταν δηλαδή και το σπυρωτό σπανακόρυζο που έρχεται παρέα με τραγανά μανιταράκια σχάρας, ακολουθούμενα από άψογα ψημένο βοδινό συκώτι, σπιτικές ραβιόλες και σαλιγκάρια με πλούσια, μοσχοβολιστή σάλτσα ντομάτας, που θα τα απολαύσεις με εξαίρετο πλιγούρι.
Χαιρόμαστε τις παρέες, ντόπιους και επισκέπτες στο νησί μας, που το γλεντάνε έξω καρδιά, μα πιο πολύ χαιρόμαστε που στο τραπέζι μας έρχονται άνθρωποι να μας εξυπηρετήσουν με πηγαίο χαμόγελο και αγάπη για αυτό που κάνουν.
Καλά κάνεις κι εσύ να τρως με μέτρο γιατί στο Ζανέττο ο μεζές είναι μεγάλος, όση και η ιστορία του μαγαζιού. Γι’ αυτό ανάμενε κι εσύ καθώς επανατσουγκρίζεις τα ποτήρια με την παρέα σου, να υποδεχθείς γιουβέτσι πρώτο πράμα με μοσχαρίσιο κρέας, νότες καρότου και ντομάτας, αλλά και άπαιχτα χοιρινά σουβλάκια, θεϊκά σουβλάκια κοτόπουλο με περασμένα λαχανικά και σεφταλιές μεγάλων διαστάσεων, γενναιόδωρες και αρωματικές.
Το τέλος γράφτηκε και πάλι όπως πρέπει με φρεσκότατο, με κάθε σημασία της λέξης μαχαλεπί με πιστάτσιο, αλλά και χαλβά κατσαρόλας, γλυκά κουταλιού και φρούτα εποχής, κομμένα κι όμορφα βαλμένα στο πιατάκι, έτοιμα να γίνουν ένα με ένα κυπριακό καφέ με πλούσιο καϊμάκι, ένα τσαγάκι του βουνού ένα σφηνάκι από την γκάμα αποσταγμάτων του μαγαζιού.
Ο Παναγιώτης στο πόστο του να μας ξεπροβοδίζει και να ευχαριστεί όλους που επισκεφθήκαμε το μαγαζί του, με εμάς να ανυπομονούμε για τις πρώτες μέρες καλοκαιρίας, όταν θα ανοίξει η αυλή του, ένας μικρός παράδεισος στο κέντρο της παλιάς πόλης, που ‘ναι γεμάτη γιασεμιά, βουκαμβίλιες, θεόρατους Αγιορείτικους βασιλικούς και εσπεριδοειδή.
Τρικούπη 65, Λευκωσία
22765501
REVIEW IN ENGLISH
Authentic Cypriot meze with history and tradition at Zanettos – An experience like no other
(In Greek & English by Nick Andrew)
Right there in the heart of old Nicosia, at 65 Charilaou Trikoupi Street, Zanettos Tavern remains a living tribute to the authenticity and depth of Cypriot cuisine. Consistently present since 1938, it doesn’t just invite you for a meal — it dares you to experience something that fuses flavor with memories and a passion for quality meze, wrapped in the historic charm of the place.
The welcome, as always, bore the personal touch of Panayiotis Mentzis. Always present, holding rosewater in hand to gently scent your palms, he makes you feel — from the very first words — that you are not a customer but a guest in the home of an old friend.
During this visit, we were seated indoors, surrounded by retro memorabilia from the past and a wall of framed photos featuring famous actors and singers who have walked through the tavern’s doors over the years. Around us: vintage motorbikes, antique film cameras, bicycles from another era, and authentic posters — all setting a museum-like scene full of nostalgia. And yet, it never felt staged or artificial; each item seemed to belong exactly where it was.
Our chilled Cypriot wine from Lefkara turned out to be an excellent companion to the rich meze offerings. After decanting, it impressed further, showcasing a well-balanced blend of two international varieties, Shiraz and Malbec (Dafermou Winery).
Toasted bread slices with olive oil and oregano, a variety of dips, crushed olives, and freshly chopped salad were the kitchen’s strong opening statement. The garlic dip was velvety, the beets perfectly cooked and crisp, the sausage award-worthy, and the halloumi — Cypriot and beautifully grilled.
The pomilorotigania (stir fried tomatoes) with scrambled egg is a rare delight, not easily found elsewhere. The fried zucchini sticks in batter were, as always, irresistible. So was the fluffy spanakorizo (spinach rice), served with crispy grilled mushrooms, followed by excellently grilled beef liver, homemade ravioli, and snails in a rich, fragrant tomato sauce — perfectly paired with exceptional bulgur wheat.
We delighted in seeing locals and visitors alike celebrating life with heart and soul. But even more, we rejoiced in being served by people with genuine smiles and true love for what they do. And yes, it’s wise to pace yourself, because at Zanettos, the meze is as generous as the taverna’s history. So get ready to raise your glass again, this time to welcome a standout giouvetsi (orzo stew) with beef, hints of carrot and tomato, alongside unbeatable pork skewers, divine chicken souvlaki with grilled vegetables, and large, generous and flavorful sheftalies.
The finale was fittingly sweet: mahalepi so fresh it redefined the word, topped with pistachio; semolina halva, traditional spoon sweets and seasonal fruit, sliced and beautifully plated. All ready to be enjoyed with Cypriot coffee rich in kaimaki (coffee foam), a cup of mountain tea, or a shot from the tavern’s selection of distilled spirits.
Panayiotis, still at his post, saw us off with heartfelt thanks — and we were already looking forward to the first warm days of spring and summer, when the courtyard opens: a little paradise in the heart of the old city, full of jasmine, bougainvillea, towering Mount Athos basil, and citrus trees.
65 Charilaou Trikoupi, Nicosia
22765501
Η είδηση μαθεύτηκε γοργά. Ο Κυριάκος κι ο Χαράλαμπος, οι άρχοντες του μαγαζιού και της κουζίνας στο “Για σουβλάκι όπως παλιά” ξεκίνησαν να πυρώνουν τους
Δύο υπέροχοι και σπουδαίοι καλλιτέχνες με πορείες λαμπρές, δύο καλλιτέχνες που ταξίδεψαν σε όλες τις ηπείρους με τις φωνές τους, δύο διαφορετικές διαδρομές στα παράλληλα
Η νέα εδεσματολογική κάρτα του αναβαθμισμένης κουζίνας εστιατορίου Holy Cow στη Λάρνακα, είναι γεγονός. Πρωτοτυπία, γευστικές μίξεις πρωτοκλασάτων υλικών, χρώματα, διαφοροποίηση υφών, εντυπωσιακά στησίματα και
Αν είσαι λάτρης των μοναδικών γεύσεων, της δυνατής μουσικής και των θεαματικών shows, τότε ετοιμάσου για μια αξέχαστη εμπειρία στο Eatmoshere” Exhibition & Food Festival”
Ο Μιχάλης Βιολάρης, o Δημήτρης Μεσημέρης και η Ελένη Μαυρούδη, συναντιώνται μαζί στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας την Τετάρτη 28 Μαΐου. Μαζί τους σε φιλική συμμετοχή,