
Μου το πρότειναν φίλοι γλεντζέδες και απαιτητικοί. Μα κι άλλοι, που εκτιμούν την ποιότητα των υλικών, το καλό μαγείρεμα, τη μαστοριά στο ψήσιμο στη σχάρα, μα κι άλλοι τόσοι, που άμα ψάχνονται για ταβέρνα, αποζητούν παραδοσιακές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και γεύσεις του χωριού, γνήσιες και αυθεντικές.
Στο GPS μου, η πευκόφυτη, πλημμυρισμένη και από ελαιώνες, κοινότητα Λυθροδόντα και συγκεκριμένα το κέντρο του χωριού και τα γραφικά του δρομάκια, που καλά κάνεις να τα περπατήσεις κι εσύ για να εισπράξεις ατόφια την περιρρέουσα αύρα των αναπαλαιωμένων σπιτιών, των πετρόκτιστων εκκλησιών, αλλά και των φιλόξενων ανθρώπων του.
Φιλόξενοι και με πηγαίο χαμόγελο κι η ομάδα του σεφ και ιδιοκτήτη της ταβέρνας, Μαρίνου, που μας περπάτησε στο παραδοσιακά διακοσμημένο, ταβερνείο του, για να μας οδηγήσει στην καταπράσινη, τεσσάρων εποχών, πίσω αυλή. Ένας χώρος που σε κερδίζει αμέσως με την απλοχωριά, τον παραδοσιακό διάκοσμο με πληθώρα από θυμητάρια άλλων εποχών, να αντιδιαστέλλονται με το ξύλο, το άφθονο πράσινο και τα μικροσκοπικά λαμπιόνια, που απλώνονται σαν δίχτυ πάνω στους τοίχους.
Στο δίλημμα μερίδες ή μεζέ, ψηφίζουμε χωρίς σκέψη το δεύτερο και με βελούδινο, από Κυπερούντα μεριά, Shiraz στα ποτήρια μας, υποδεχόμαστε ζεστό ζεστό, σπιτικό ψωμί, σαλατούλα περιποιημένη και φρεσκοκομμένη, πλάι σε αλοιφές φτιαγμένες με αγάπη και μαστοριά.
Οι τσακιστές ελιές από τον Λυθροδόντα, πρώτο πράμα, όπως και το λουκούλλειο και άψογο με Α κεφάλαιο σε παρουσίαση, χοιρινό κότσι, που ήρθε παρέα με ψητές πατάτες και τσιγαρισμένες μαύρες ελιές και κρεμμυδάκι, που ομολογώ είναι από μόνο του λόγος για να εκδράμεις στο στέκι του Μαρίνου.
Η κυρά Λένια, η μαμά του Μαρίνου, θα φροντίσει κι αυτή με τη σειρά της να σε κάνει να υποκλιθείς για τις σπιτικές ραβιόλες χαλουμιού της, το αλάθητο σπανάκι με αυγό, τα ζουμερά κουπέπια, τα κριτσανιστά, ζεστά κεφτεδάκια που μοσκοβολούν φρέσκο δυόσμο, αλλά και για το αρνίσιο συκωτάκι στο τηγάνι που καλά κάνεις να βουτήξεις κι εσύ το ψωμάκι σου στα ζουμιά του που είναι όλο γλύκα.
Στο Στέκι του Μαρίνου να ξέρεις ότι ο μεζές είναι πολύ, μα πολύ μεγάλος, γι’ αυτό έχε κατά νου ότι οι άρχοντες της σχάρας έχουν για εσένα και την παρέα σου, εξαίρετο παστουρμά και καλοψημένο λουκάνικο, κρασάτα, χοιρινά πανσετάκια και χοιρινά, απίστευτα τρυφερά φιλετάκια, απ’ αυτά που δε συναντάμε εύκολα σε ταβέρνες.
Η λαϊκή μουσική, ένα με το χώρο και τις παρέες που απολάμβαναν κι αυτές τα μεζεκλίκια του Μαρίνου, ο οποίος φρόντισε να περάσει και από το δικό μας τραπέζι για να μας σερβίρει το χωριάτικο πλιγούρι του, τραγανά μανιτάρια σχάρας, αλλά και εξαίρετα χοιρινά σουβλάκια και μυρωδάτες σεφταλιές, που κλείσαμε στην πιτούλα μαζί με ντομάτα, ταχίνι και μαϊντανό. Όσο για το σιγοψημένο, με μεστωμένα κρεμμύδια, κουνέλι ξιθκιά και το ριγανο-ευλογημένο μπούτι κοτόπουλου, που η κριτσανιστή πέτσα του μοσκοβολούσε ουμάμι, τα λόγια είναι περιττά. Δυο πιάτα που μου προκαλούν ακόμη σιελόρροια, μόνο και μόνο που τα ανακαλώ.
Σημείωσε ότι στο Στέκι του Μαρίνου, τα γλυκά, τα επιδόρπια και τα φρούτα, είναι απεριόριστα, φρεσκοφτιαγμένα και ευπαρουσίαστα, με εσένα και την παρέα σου να έχεις απλά και μόνο να επισκεφτείς τον μπουφέ με τα a la minute, αχνισμένα με ζάχαρη άχνη, μπουρέκια αναρής της κυρά Λένιας, αλλά και τα ορθά σιροπιασμένα μπακλαβαδάκια και τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού.
Φεύγοντας, είχαμε να λέμε μόνο τα καλύτερα. Φαγητό σπιτικό, φτιαγμένο με αγάπη, γεύσεις χωριού και συνταγές που σε παίρνουν χρόνια πριν στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού, όταν αυτοί μαγείρευαν με ότι τους ευλογούσε το χωραφάκι, η αυλή τους, τα βουνά και οι κάμποι. Το άλλο που είχαμε να πούμε και που σίγουρα σε ενδιαφέρει είναι η τιμή του πλουσιοπάροχου μεζέ που “ναι” είναι από τις πιο τίμιες της αγοράς, ενώ το ίδιο έχω να σου πω και για την ακριβοδίκαιη τιμολόγηση των κρασιών και των λοιπών ποτών.
Μια από τις καλύτερες και πιο value for money προτάσεις για αυθεντική, κυπριακή μεζεδο-εμπειρία, που σου τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Φίλιου Τσιγαρίδη, Λυθροδόντας, 2565, Λευκωσία
22 543330
Από την πρώτη στιγμή που θα φτάσεις στο Royal Apollonia, θα αντιληφθείς ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα απλό προορισμό. Είναι μια εμπειρία που
Η αγαπημένη των μεζεκλήδων ταβέρνα της Λάρνακας, μα και η παλιά καραβάνα στον χώρο της παραδοσιακής κουζίνας, ακούει στο όνομα Ζήνων. Σταθερή αξία, με πρόσημο
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, η Λάρνακα διακρίθηκε για το έργο «Δημιουργία των πιο πράσινων παραλιών στην Κύπρο (Βορόκληνης)» στην κατηγορία «Πράσινες Περιοχές – Αστική
Το concept του μοναδικό και απαράμιλλο. Η φιλοσοφία του ελκυστική, θελκτική και μη αντιγράψιμη, έχει αφήσει το στίγμα της αρχής γενομένης από τη Μύκονο, αλλά
Πριν πάμε έξω η παρέα των τριών ζευγαριών – φίλων, κάνουμε λίγο ψάξιμο. Διαβάζουμε πρόσφατα reviews, ρίχνουμε πολλές ματιές στο μενού και κοιτάμε και λίγο