
Η Παλιά Λευκωσία και τα δρομάκια της, είναι από μόνα τους ένας προορισμός, για να ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο, σε άλλες εποχές, όμορφες και διαφορετικές. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που έπεσαν σκαπάνες πολλές και πολλοί άνθρωποι με οράματα και αξίες, κυβερνώντες και ιδιώτες, σήκωσαν το ανάστημα και είπαν το “ναι” για να εξωραΐσουν, αναστηλώσουν και αναπαλαιώσουν πολλές γειτονιές, διατηρητέα σπίτια, πετρόχτιστα αρχοντικά, δρόμους και δρομάκια.

Σε ένα τέτοιο δρομάκι, σε ένα διατηρητέο σπίτι, που εμένα, με έστειλε ευθύς πίσω στα παλιά, μα συνάμα και σε ένα ελληνικό νησί, στεγάζεται και το Τσιπουράκι Μεζεδάκι. Ένα τσιπουράδικο, με ψαγμένα, δημιουργικά πιάτα, μεζέδες διαφορετικούς για πολύ απαιτητικούς, μα πάνω από όλα φιλόξενο και οικείο.
Η ιδιοκτήτρια Κατερίνα, το φροντίζει και το αγαπά, ο πολύπειρος σεφ Χρυσοβαλάντης Τζόγκανος, ο άρχοντας στην κουζίνα και η ομάδα του σερβίς, στο κατόπιν σου για να στα πει όλα, για τα πιάτα ημέρας, τις εποχιακές εμπνεύσεις του σεφ, τα πιατάκια επιλογής και φυσικά τους περιεκτικούς του μεζέδες.
Με μεζέδες πήγαμε εμείς, για να ζήσουμε όλο το ταξίδι των γεύσεων, εκκινώντας με σαλάτα τραγανών σαλατικών, κατσικίσιο τυρί και παστά σύκα, υγραμένη με όμορφα μπαλανσαρισμένο βινεγκρέτ. Κουλούρι σουσαμένιο και ζεστό, άριστο ταχίνι, τζατζίκι δροσερό και ελληνικό και σφαίρες αναρής, καλυμμένες όμορφα με ξηρούς καρπούς, η συνέχεια που έκανε όλους μας, να πούμε τα πρώτα μας εύγε.

Κυπριακό κρασάκι από την ορεινή Λεμεσό στα ποτήρια μας και με την πανσέληνο σύμμαχό μας να φωτίζει σαν προβολέας τα επιβλητικά σπίτια και την ιστορία τους, συνεχίζουμε το τσιμπολόγημα με τραγανά μανιτάρια ψημένα με Κουμανδαρία, πατάτες τηγανιτές, εξαίρετα εκτελεσμένες και παρουσιασμένες, που έγιναν ένα στο στόμα με την ιδιαίτερου γευστικού, αλλά και φωτογραφικού ενδιαφέροντος, μελιτζάνα α λα ιμάμ.


Ένα τσιπουράκι στη συνέχεια για το δεύτερο γεια μας με την παρέα, που ήδη απολάμβανε τα πλημμυρισμένα από ουμάμι, χοιρινά μπριζολάκια, το εξαίρετο ελληνικό λουκάνικο και το τρυφερό κοτόπουλο σχάρας, που στο τέλος του, άφηνε στο στόμα μια όμορφη επίγευση, γλύκας και οξύτητας μαζί.


Η Κύπρος ξανά στο προσκήνιο με τα ζουμερά πανσετάκια του Βαλάντη, που έχουν γλυκαθεί ιδανικά με χαρουπόμελο, αφήνοντας για το τέλος, την απείρως δημιουργική, γευστική του κατάθεση, τα ζυμαρικά κασαρέτσε a la carbonara, νοτισμένα όμως με κεφίρ, κροκάδια αυγών, αποξηραμένη λούντζα, πασπαλισμένα όλα με εξαίρετο σε εκτέλεση χώμα λούντζας.


Το γλυκάκι μας το θέλαμε, ρωτήσαμε τα πρόσχαρα παιδιά και συναποφασίσαμε το cheesecake αναρής, που ήρθε φρεσκότατο, σφριγηλό και δροσερό. Η νύχτα, κι αυτή όμορφη και δροσερή, με όλες τις παρέες κάτω από την περήφανη μαυρομμάτα του πεζοδρομίου να μην κοιτάν μήτε τα ρολόγια τους, μήτε το πέρασμα της ώρας.

Οθέλλου 1, Παλιά Λευκωσία (πλησίον Παγκυπρίου Γυμνασίου και Πύλης Αμμοχώστου)
99754417

Το Cap St Georges Hotel & Resort υποδέχεται με υπερηφάνεια τον διάσημο Πορτογάλο σεφ Vítor Matos, βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin, για δύο μοναδικές βραδιές

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζει τη μεγάλη έκθεση «Από τον Monet στον Warhol», που θα διαρκέσει από τις 6 Δεκεμβρίου 2025 έως τις

Η υψηλή γαστρονομία συναντά την υψηλή ραπτική στο Παρίσι, όπου ο οίκος Louis Vuitton εγκαινιάζει το δικό του Tea Time, επιμελημένο από τον πολυβραβευμένο pastry

Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2025 οι λάτρεις της εκλεκτής εστίασης θα έχουν την ευκαρία να απολαύσουν ένα οινογαστρονομικό δείπνο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει. Ο David

Στον Ουρανό ανεβαίνεις, όχι για έναν λόγο, μα για πολλούς. Πρώτα απ’ όλα γιατί η θέα από τον 5ο όροφο του πεντάστερου ξενοδοχειακού καταλύματος της
