Η Παλιά Λευκωσία και τα δρομάκια της, είναι από μόνα τους ένας προορισμός, για να ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο, σε άλλες εποχές, όμορφες και διαφορετικές. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που έπεσαν σκαπάνες πολλές και πολλοί άνθρωποι με οράματα και αξίες, κυβερνώντες και ιδιώτες, σήκωσαν το ανάστημα και είπαν το “ναι” για να εξωραΐσουν, αναστηλώσουν και αναπαλαιώσουν πολλές γειτονιές, διατηρητέα σπίτια, πετρόχτιστα αρχοντικά, δρόμους και δρομάκια.
Σε ένα τέτοιο δρομάκι, σε ένα διατηρητέο σπίτι, που εμένα, με έστειλε ευθύς πίσω στα παλιά, μα συνάμα και σε ένα ελληνικό νησί, στεγάζεται και το Τσιπουράκι Μεζεδάκι. Ένα τσιπουράδικο, με ψαγμένα, δημιουργικά πιάτα, μεζέδες διαφορετικούς για πολύ απαιτητικούς, μα πάνω από όλα φιλόξενο και οικείο.
Η ιδιοκτήτρια Κατερίνα, το φροντίζει και το αγαπά, ο πολύπειρος σεφ Χρυσοβαλάντης Τζόγκανος, ο άρχοντας στην κουζίνα και η ομάδα του σερβίς, στο κατόπιν σου για να στα πει όλα, για τα πιάτα ημέρας, τις εποχιακές εμπνεύσεις του σεφ, τα πιατάκια επιλογής και φυσικά τους περιεκτικούς του μεζέδες.
Με μεζέδες πήγαμε εμείς, για να ζήσουμε όλο το ταξίδι των γεύσεων, εκκινώντας με σαλάτα τραγανών σαλατικών, κατσικίσιο τυρί και παστά σύκα, υγραμένη με όμορφα μπαλανσαρισμένο βινεγκρέτ. Κουλούρι σουσαμένιο και ζεστό, άριστο ταχίνι, τζατζίκι δροσερό και ελληνικό και σφαίρες αναρής, καλυμμένες όμορφα με ξηρούς καρπούς, η συνέχεια που έκανε όλους μας, να πούμε τα πρώτα μας εύγε.
Κυπριακό κρασάκι από την ορεινή Λεμεσό στα ποτήρια μας και με την πανσέληνο σύμμαχό μας να φωτίζει σαν προβολέας τα επιβλητικά σπίτια και την ιστορία τους, συνεχίζουμε το τσιμπολόγημα με τραγανά μανιτάρια ψημένα με Κουμανδαρία, πατάτες τηγανιτές, εξαίρετα εκτελεσμένες και παρουσιασμένες, που έγιναν ένα στο στόμα με την ιδιαίτερου γευστικού, αλλά και φωτογραφικού ενδιαφέροντος, μελιτζάνα α λα ιμάμ.
Ένα τσιπουράκι στη συνέχεια για το δεύτερο γεια μας με την παρέα, που ήδη απολάμβανε τα πλημμυρισμένα από ουμάμι, χοιρινά μπριζολάκια, το εξαίρετο ελληνικό λουκάνικο και το τρυφερό κοτόπουλο σχάρας, που στο τέλος του, άφηνε στο στόμα μια όμορφη επίγευση, γλύκας και οξύτητας μαζί.
Η Κύπρος ξανά στο προσκήνιο με τα ζουμερά πανσετάκια του Βαλάντη, που έχουν γλυκαθεί ιδανικά με χαρουπόμελο, αφήνοντας για το τέλος, την απείρως δημιουργική, γευστική του κατάθεση, τα ζυμαρικά κασαρέτσε a la carbonara, νοτισμένα όμως με κεφίρ, κροκάδια αυγών, αποξηραμένη λούντζα, πασπαλισμένα όλα με εξαίρετο σε εκτέλεση χώμα λούντζας.
Το γλυκάκι μας το θέλαμε, ρωτήσαμε τα πρόσχαρα παιδιά και συναποφασίσαμε το cheesecake αναρής, που ήρθε φρεσκότατο, σφριγηλό και δροσερό. Η νύχτα, κι αυτή όμορφη και δροσερή, με όλες τις παρέες κάτω από την περήφανη μαυρομμάτα του πεζοδρομίου να μην κοιτάν μήτε τα ρολόγια τους, μήτε το πέρασμα της ώρας.
Οθέλλου 1, Παλιά Λευκωσία (πλησίον Παγκυπρίου Γυμνασίου και Πύλης Αμμοχώστου)
99754417
Εκεί, στα γραφικά δρομάκια της παλιάς πόλης της Λευκωσίας κι εκεί που ο παλμός των γραφικών γειτονιών αντηχεί πίσω, εκατοντάδες χρόνια πριν, θα βρεις και
Ο πολυβραβευμένος, κάτοχος ενός αστεριού Michelin, chef Λευτέρης Λαζάρου, κατεβαίνει στο νησί μας τον Νοέμβριο, για να ανέβει στον Καλοπαναγιώτη και συγκεκριμένα στο εντυπωσιακό οινοποιείο
Η ομάδα του Τρεις & ο Κούκος, “πέταξε” προσφάτως σ’ άλλα λημέρια. Βολεύτηκε όμορφα στις άνετες εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Εστίας (έναντι Αρχηγείου Αστυνομίας στη Λευκωσία)
Το ίδρυμα Βίκτωρ Ιωαννίδη, σε συνεργασία με το Espace Jouenne στη Μασσαλία καθώς και με τη στήριξη του Δήμου Λεμεσού, διοργανώνει την ομαδική έκθεση “OTHER
Οι κριτές των “The World’s 50 Best Bars 2024” αποφάνθηκαν κι εφέτος, ότι η Ελλάδα κατέχει σταθερά μια θέση στην λίστα με τις χώρες που