Lwia Brama. Το εστιατορικό καμάρι της πόλης του Wrocław που αναμφίβολα  πρέπει να επισκεφθείς (In Greek & English) – By food critic Nick Andrew

Προορισμός σου το μαγευτικό, από όλες τις απόψεις Wrocław (Βρότσλαβ), η τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό, πόλη της Πολωνίας, μα πιο συγκεκριμένα, το Cathedral island, το νησί πάνω στο οποίο βρίσκεται ο  εμβληματικός Καθεδρικός νάος της πόλης. Στο GPS σου η πιο παλιά περιοχή του νησιού, η Ostrów Tumski και αφού θαυμάσεις, περπατώντας τη μεγάλου μήκους πλακόστρωτη λεωφόρο που εντυπωσιάζει με τα καλοσυντηρημένα της κτήρια, τα θρησκευτικού ενδιαφέροντος μνημεία και ναούς, τα κανάλια και τις περίτεχνες γέφυρες, κάνε υποχρεωτικό γαστρονομικό σταθμό στο βραβευμένο εστιατόριο Lwia Brama.

Με την καλοκαιρία με το μέρος σου, ζητάς ένα από τα τραπέζια του πεζοδρόμου, απολαμβάνοντας απρόσκοπτα τη θέα του Καθεδρικού ναού, τη περαντζάδα των περαστικών και των γειτονιών που λες και σταμάτησε ο χρόνος, αφήνοντάς τις ανέγγιχτες κι απείρως ρομαντικές.

Αν κάνει ψυχρούλα, τότε κατεβαίνεις τα σκαλοπάτια του κτισμένου με κόκκινα τουβλάκια και θολωτές στέγες, ενδοχώρου που εντυπωσιάζει με τη λιτή αρχοντιά του από τον 15ο αιώνα, περίπου, και αφού αποθανατιστείς κι εσύ φωτογραφικά,  πάρε στα χέρια σου τη δημιουργικής πολωνικής κουζίνας, κάρτα του εστιατορίου, που φέρει την υπογραφή του chef Jarosław Józefowski.

Μια κάρτα που εξυμνεί την παραδοσιακή, πολωνική κουζίνα και τα υλικά της, παρουσιάζοντάς τη με fusion διάθεση, ψαγμένους συνδυασμούς και ενδιαφέρουσα παρουσίαση, με τον σεφ να πρωτοτυπεί γευστικά, παίζοντας με το γλυκό και το ξινό, το αλμυρό και το πικάντικο, το κρύο και το ζεστό.

Οι Πολωνικοί αμπελώνες, με έμφαση την ποικιλία Solaris, ξεχώρισαν με τη φρεσκάδα και τον ήπιο αρωματικό τους χαρακτήρα στα ποτήρια μας, για να υποδεκτούμε την εξαίρετη, με έντονο βούτυρο στη μύτη, τάρτα sable με σοτέ, αλλά και gravlax σολομό, νοτισμένη με κερασοντομάτες, άνηθο, αυγά πέστροφας και διακριτικό άνηθο.

Εξαίρετη στο στόμα και η δεύτερη πρόταση της υποδειγματικής στον τομέα εξυπηρέτηση, σερβιτόρας που μας εξυπηρετούσε, η οποία δεν ήταν άλλη από τα σκουρόχρωμα, “βαμμένα” με μελάνι σουπιάς, παραδοσιακά ραβιόλι που εντυπωσίασαν το στόμα με το αρμονικό πάντρεμά τους, με συντελεστές το κατσικίσιο τυρί, την κολοκύθα, το βούτυρο με φασκόμηλο και το ζελέ εσπεριδοειδών με παντζάρι που μοσκοβολούσε γλυκάνισο, με το τραγανό φαγόπυρο να απογειώνει το πιάτο με την υφή του.

Γρήγορη αλλαγή πιάτων, ο ερυθρός, φρουτώδης οίνος Winnice Czajkowski Number 32 Grand Selection, στα ποτήρια μας, έτσι ώστε να προετοιμάσουμε το στόμα για το βοδινό, από hanger steak, ταρτάρ με emulsion από λεβιστικό, ναστούρτιουμ, κρεμώδη στοιχεία από κροκάδι αυγού κονφί, πάνω σε ψωμί σίκαλης, με όλο το ισορροπημένο γευστικά, δημιούργημα να καλύπτεται με κριτσανιστά τσιπς από αγκινάρα Ιεροσολύμων.

Η συνέχεια ακόμη πιο συναρπαστική, με το signature, γεμιστό με πάστα από φιστίκια, μπούτι πάπιας, αγγιγμένο με demi glace  άγριων φρούτων, νιόκι και τραγανό kale. Τελευταία πράξη του κυρίως μενού, το μαριναρισμένο σε κόκκινο κρασί, χοιρινό ψαρονέφρι, που γλύκανε πιότερο με σος από δαμάσκηνα, για να παντρευτεί στο πιάτο με πατάτα ογκρατέν και μπέικον.

Η ονειρική, σπιτική τάρτα με πιστάτσιο, γέμιση και σος από κόκκινα μούρα,  τίμησαν και με το παραπάνω το όνομα του εστιατορίου που βρίσκεται στη λίστα του  Poland 100 Best Restaurants. 

Μια θέση που σίγουρα του αξίζει και με το παραπάνω, ικανοποιώντας στο έπακρο τους εραστές της δημιουργικής πολωνικής κουζίνας, οι οποίοι επιζητούν μια αλλιώτικη εστιατορική εμπειρία, σε ένα μαγευτικό και απίστευτα ρομαντικό χώρο, με περιρρέουσα ατμόσφαιρα 500 και πέρα, ετών.

*
Συστήνεται αυστηρά η κράτηση τραπεζιού αρκετές μέρες πριν.

Katedralna 9, 50-328, Wroclaw
+48 793 893 909

REVIEW IN ENGLISH

Lwia Brama: The culinary pride of Wrocław you absolutely must visit (In Greek & English) – By food critic Nick Andrew

Your destination is the enchanting city of Wrocław, the fourth-largest city in Poland by population, and more specifically, Cathedral Island — the island that houses the city’s iconic Cathedral. Set your GPS for Ostrów Tumski, the oldest part of the island. As you stroll down its long, cobblestone avenue, be prepared to be impressed by the well-preserved buildings, religious monuments and churches, charming canals, and ornate bridges. And when it’s time for a gastronomic break, make a point to stop at the award-winning restaurant Lwia Brama.

If the weather is on your side, ask for a table outdoors on the pedestrian street. There, you can enjoy an unobstructed view of the Cathedral, take in the steady stream of passersby, and soak up the timeless, untouched, and immensely romantic charm of the surrounding neighborhoods.

If it’s chilly, descend the steps into the cozy indoor space, built with red bricks and vaulted roofs, which impresses with its refined simplicity dating back to the 15th century. After capturing the picturesque setting in a few photos, pick up the menu of creative Polish cuisine signed by chef Jarosław Józefowski. The menu is a tribute to traditional Polish cuisine and its ingredients, reimagined with a fusion flair. It features thoughtful combinations and elegant presentation, with the chef artfully balancing sweet and sour, salty and spicy, hot and cold elements.

We were particularly impressed by the Polish wines, especially the Solaris variety, which stood out with its freshness and delicate aromas. These paired wonderfully with the exquisite sable tart with sautéed vegetables and the gravlax salmon, delicately marinated with cherry tomatoes, dill, trout roe, and a hint of dill essence.

Equally remarkable was the second dish recommended by our exemplary server — traditional ravioli, colored black with squid ink. They delighted the palate with a harmonious blend of goat cheese, pumpkin, sage butter, and citrus-beet gel scented with anise, topped off with crispy buckwheat that added the perfect crunch.

The dishes arrived swiftly. Next in our glasses was the Winnice Czajkowski Number 32 Grand Selection, a red fruity wine, setting the stage for the hanger steak tartare. It was served with lovage emulsion, nasturtium, creamy confit egg yolk, all laid atop rye bread, and crowned with crunchy Jerusalem artichoke chips — a beautifully balanced creation.

Even more exciting was the signature dish: duck leg stuffed with peanut paste, glazed with a wild berry demi-glace, served with gnocchi and crispy kale.

The final main course was pork tenderloin marinated in red wine, sweetened further with a plum sauce, paired with potato gratin and bacon.

To conclude, the dreamlike homemade pistachio tart, with a red berry filling and sauce, more than lived up to the restaurant’s name. 

Listed among Poland’s 100 Best Restaurants, Lwia Brama undeniably deserves its place. It delights lovers of creative Polish cuisine seeking a truly unique dining experience in a magical, profoundly romantic setting, steeped in over 500 years of history.

*
Reservations are strongly recommended several days in advance.

Katedralna 9, 50-328, Wrocław
Phone: +48 793 893 909

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Holy cow. Με ανανεωμένη κάρτα γαστροδημιουργιών που θα πάθεις με αυτές εθισμό

Η νέα εδεσματολογική κάρτα του αναβαθμισμένης κουζίνας εστιατορίου Holy Cow στη Λάρνακα, είναι γεγονός. Πρωτοτυπία, γευστικές μίξεις πρωτοκλασάτων υλικών, χρώματα, διαφοροποίηση υφών, εντυπωσιακά στησίματα και