Meissl & Schadn. Το εμβληματικό εστιατόριο της Βιέννης, συνεχίζει να μεγαλουργεί γαστρονομικά – Michelin Guide Restaurant

Review by Nick Andrew – Greek & English

Η πρώτη συμβουλή που σου δίνω, είναι να κάνεις εγκαίρως την κράτηση του τραπεζιού σου. Ο λόγος απλός. Το Meissl & Schadn είναι η πρεσβεία της βιεννέζικης κουζίνας, των αυστριακών πιάτων και της παραδοσιακής κουζίνας και σαφώς μαγνητίζει στους πανέμορφούς του χώρους, όλους τους ντόπιους και επισκέπτες που θέλουν να δοκιμάσουν τα εύγευστα πιάτα του εστιατορίου.

Μπαίνοντας κανείς μέσα, νιώθει αμέσως την αύρα του ιστορικού εστιατορίου, την αρχοντιά ολάκερης της Βιέννης, αλλά και τον παλμό του ευγενέστατου προσωπικού που με επαγγελματισμό και χαμόγελο δίνει τον καλύτερό του εαυτό για να εξυπηρετήσει την πολυπληθή πελατεία.

Όπου κι αν καθίσεις, έξω στη βεράντα με θέα τα πανέμορφα, καλοδιατηρημένα κτήρια της Ringstrasse ή εντός του αριστοκρατικού χώρου, οφείλεις, έστω και για ένα λεπτό να περάσεις από την ανοιχτή κουζίνα για να δεις και να ζήσεις από κοντά την ιεροτελεστία της προετοιμασίας του βιεννέζικου σνίτσελ.

Ένα θρυλικό πιάτο, που στο Meissl & Schadn είναι από μόνο του προορισμός. Μετά από το πρώτο ποτήρι σαμπάνιας που απολαύσαμε, υποδεκτήκαμε, μετά και την εισήγηση του πραγματικά, αξιόλογου σερβιτόρου που μας εξυπηρετούσε, μια ποικιλία από “assiettes”, που βασικά είναι μια ποικιλία από μικρά ορεκτικά πιάτα της Βιέννης (hors d’oeuvres).

Μια πανδαισία από γεύσεις που μας οδήγησε στο θρυλικό σνίτσελ του εστιατορίου, το οποίο είναι πάντοτε από μοσχάρι και συγκεκριμένα από ένα από τα πιο τρυφερά τεμάχια του ζώου, το Kaiser part. Υπέροχο το τηγάνισμα του τρυφερού  σνίτσελ σε λαρδί, χωρίς περιττά λάδια στο πιάτο, τραγανή κρούστα και υπέροχο το πάντρεμα με την κλασική πατατοσαλάτα και την μαρμελάδα από cranberries, όλα αυτά που σημείωσα στο μπλοκάκι μου.

Άριστα βάλαμε και στο βιεννέζικο, τύπου roast beef, για το οποίο επιλέξαμε το μπρεζέ ψήσιμο, που συνδυάστηκε μαγικά στο πιάτο με σπιτικό gravy, τηγανιτά, κριτσανιστά κρεμμύδια και λαχταριστές πατάτες που μοσκοβολούσαν μπαχάρια.

Όσο για τα γλυκά, μην αγνοήσεις σε καμία περίπτωση τις κριτσανιστές, τύπου λοκουμά, σφαίρες (Wiener Waschermadeln) με γέμιση τραγανό βερίκοκο σε πλούσια σος από βανίλια και κεράσια ή το συγκλονιστικό σε γεύση Salzburger Nockerln.

Ένα γλυκό, που θα σου θυμίσει σουφλέ, με βάση τα ασπράδια του αυγού, που ο σερβιτόρος θα στο σερβίρει επιδέξια μπροστά σου, πάνω σε στρώμα από μαρμελάδα μούρων και σου προτείνω να το συνδυάσεις κι εσύ με ένα ποτήρι από γλυκό αυστριακό κρασί.

Συγχαρητήρια πολλά και στην άριστη εξυπηρέτηση από τη μεγάλη ομάδα σερβιτόρων, η οποία μας εξέπληξε με τις γνώσεις της ακόμη και για την τελευταία λεπτομέρεια του μενού. Το Meissl & Schadn σίγουρα αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές για να δοκιμάσει κανείς τη βιεννέζικη και αυστριακή κουζίνα, αναλλοίωτη και χωρίς παρεμβάσεις. Μια “πρεσβεία” της τοπικής κουζίνας, την οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε επισκέπτη στην αυτοκρατορική Βιέννη.

Hotel Grand Ferdinand Wien
Schubertring 10-12, 1010, Vienna, Austria
+43190212

Συνέντευξη του διευθύνοντος του εστιατορίου Meissl & Schadn στη Βιέννη από τον Nick Andrew

Meissl & Schadn. Ένα ιστορικό εστιατόριο της Βιέννης του 1896, ξαναγεννιέται τον Σεπτέμβρη του 2017 στο Ringstrasse, στο απόλυτο κέντρο της κοσμοπολίτικης πρωτεύουσας. Τι από το Meissl & Schadn έμεινε αναλλοίωτο και τι έχει αλλάξει;

Με την επιστροφή του Meissl & Schadn, ένα όνομα επανεμφανίζεται στη βιεννέζικη γαστρονομία που περιβάλλεται από αμέτρητες θρυλικές ιστορίες. Κατά την τελευταία αυτή περίοδο που διήρκεσε μέχρι το 1945, αντιπροσώπευε τα πάντα για ό,τι έκανε τη βιεννέζικη κουζίνα τόσο διάσημη από το 1900.

Το θρυλικό εστιατόριο, που έλαμψε γύρω στα 1900 στην αυτοκρατορική Βιέννη, συμβόλιζε απαράμιλλα πλούσια πιάτα, μέχρι την καταστροφή του στις τελευταίες ημέρες του πολέμου το 1945. Κατά τη διάρκεια του αυτοκρατορικού του παρελθόντος, η φημισμένη αυστριακή κουζίνα ενσωμάτωνε μια σειρά από γαστρονομικές επιρροές από τη Βόρεια Ιταλία έως τη Βοημία και την Ουγγαρία, εκτός από τις δικές της περιφερειακές παραδόσεις. Εδώ, η βιεννέζικη κουζίνα τιμάτο με εξειδίκευση και περήφανη αφοσίωση. (Υπήρχαν πάντα πολλές παραλλαγές βραστού βοδινού διαθέσιμες. Αλλά επίσης σερβίρονταν και άλλα, κλασικά και άκρως ποιοτικά πιάτα της βιεννέζικης κουζίνας, αρχής γενομένης από το κοτόπουλο της περιοχής της Στυρίας, μέχρι το γεμιστό μοσχαρίσιο στήθος ή το Wiener Schnitzel)

Το ‘νέο’ Meissl & Schadn άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2017, αλλά σε διαφορετική τοποθεσία, κοντά στο ‘παλιό’ Meissl & Schadn. Η ονομασία του νέου εστιατορίου στο Grand Ferdinand Hotel, υπό το όνομα του αρχικού Meissl & Schadn, ήταν ένα όνειρο που κράτησε πολύ καιρό για τον Flori-an Weitzer. Εκτός από την προσφορά διαφόρων πιάτων βοδινού που σερβίρονται στο τραπέζι, το νέο Meissl & Schadn λειτουργεί επίσης ως μνημείο και για ένα εμβληματικό πιάτο της αυστριακής κουζίνας: το Wiener Schnitzel, που ετοιμάζεται σε μια ανοιχτή κουζίνα για Schnitzel μέσα στο εστιατόριο. Επιπλέον, το μενού περιλαμβάνει επίσης τα κύρια και δευτερεύοντα κλασικά πιάτα της τοπικής βιεννέζικης κουζίνας.

Όταν κανείς ακούει το όνομα Meissl & Schadn, έρχεται πρώτα στο μυαλό του το βιενέζικο σνίτσελ, στην καλύτερή του έκδοση. Τι το κάνει τόσο διαφορετικό και αποτελεί γαστρονομικό προορισμό για όλους τους λάτρεις του εμβληματικού πιάτου της Βιέννης;

Το σλόγκαν “ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΣΝΙΤΣΕΛ”, επαληθεύεται πρακτικά εδώ. Στο Meissl & Schadn, ο χαρακτηριστικός ήχος κτυπήματος του κρέατος για να γίνει επίπεδο το σνίτσελ, ηχεί συνεχώς από την ανοιχτή κουζίνα επίδειξης, που βρίσκεται ακριβώς μέσα στο εστιατόριο. Και αυτό είναι πραγματικά σπουδαίο, να μπορείς να παρακολουθείς την παρασκευή του σνίτσελ. Το Wiener Schnitzel στο Meissl & Schadn είναι αποκλειστικά φτιαγμένο με μοσχαρίσιο κρέας από το “Kaiser part” (το πάνω μέρος του μοσχαριού). Στη συνέχεια, πανάρεται σε αυγό και φρυγανιά ψωμιού και τηγανίζεται (σε τηγάνι!). Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν αν θα το τηγανίσουν στο φίνο βούτυρο, σε λίπος από λαρδί ή σε φυτικό λάδι. Όταν περνάτε το πιρούνι σας πάνω από το τελειωμένο Wiener Schnitzel και ακούτε τον τραγανό ήχο, είναι απλά τέλειο. Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορα συνοδευτικά (π.χ. Το δημοφιλές, βιεννέζικο συνοδευτικό στη δεκαετία του 1950 και 1960, αποτελούμενο από βρασμένα αυγά, κάπαρη και αντζούγια, μπορεί να έχει ξεχαστεί αλλά είναι μια καλή εναλλακτική λύση, έναντι σε αυτό των cranberries.  Σε αυτήν τη μορφή προσφέρεται μόνο στο Meissl & Schadn.

Ποια άλλα πιάτα, αλλά και γλυκά, θεωρείτε ότι θα ήταν αμαρτία να επισκεφθεί κανείς το αναγεννημένο Meissl & Schadn και να μην τα δοκιμάσει;

Πέραν από τα πιάτα με βάση το βοδινό και το Wiener Schnitzel, το μενού προσφέρει μια ευρεία επιλογή, τόσο με κλασικά, όσο και λιγότερο γνωστών πιάτων της αυστριακής κουζίνας: από τη “Σούπα του Αυτοκράτορα” (παραδοσιακή αυστριακή μοσχαρίσια σούπα) μέχρι τα “Μπιφτέκια à la Metternich” και το “Zwiebelrostbraten” (ψητό βοδινό με σάλτσα και κρεμμύδια στο στυλ της Βιέννης). Πρέπει επίσης να δοκιμάσετε τα μικρά,  εξαίρετα “assiettes”, σχεδόν ξεχασμένα μικρά ορεκτικά πιάτα της Βιέννης hors d’oeuvres που περιλαμβάνουν τοπικές λιχουδιές. Για εκείνους που αναζητούν μια επιλογή χωρίς κρέας, υπάρχει το τηγανιτό σνίτσελ κρεμμυδιού ή το “χορτοφαγικό Tafelspitz.” Οι επιλογές επιδορπίου περιλαμβάνουν ονόματα όπως το “Violet Sorbet à la Sisi”  ή το “Salzburger Nockerln” – αλλά πρέπει να αναφέρουμε και το διάσημο “Αυστριακό strudel μήλων”, το οποίο επίσης φτιάχνεται στην ανοιχτή κουζίνα επίδειξης.

REVIEW IN ENGLISH

Meissl & Schadn. Vienna’s iconic restaurant continues to excel gastronomically – Michelin Guide Restaurant

Review by Nick Andrew – Greek & English

The first advice I offer is to make your table reservation in advance. The reason is simple. Meissl & Schadn is the embassy of Viennese cuisine, Austrian dishes, and traditional cooking, and it certainly magnetizes all locals and visitors who wish to taste the delicious dishes of the restaurant in its beautiful spaces.

Upon entering, one immediately feels the aura of the historic restaurant, the grandeur of Vienna itself, and the pulse of the most noble staff who professionally and warmly give their best to serve the diverse clientele. Wherever you sit, outside on the terrace with a view of the beautiful, well-preserved buildings of the Ringstrasse or within the aristocratic space, you owe it to yourself, even for a minute, to pass by the open kitchen to see and experience up close the ritual of preparing the Viennese schnitzel. A legendary dish, which at Meissl & Schadn is a destination in itself.

After the first glass of champagne we enjoyed, upon the recommendation of our truly commendable waiter who served us, we indulged in a variety of “assiettes,” which basically are a selection of small Viennese hors d’oeuvres. A plethora of flavors that led us to the legendary schnitzel of the restaurant, which is always made from veal, specifically from one of the most tender parts of the animal, the Kaiser part. The tender schnitzel was perfectly fried in lard without excess oils on the plate, had crispy crust, and it was wonderfully paired with the classic potato salad and cranberry jam.

We also excelled in the Viennese-style roast beef, for which we chose the braised version which magically combined on the plate with homemade gravy, fried, crunchy onions, and delicious potatoes, garnished with spices.

As for desserts, do not under any circumstances overlook the crispy spheres (Wiener Waschermadeln) with a filling of crunchy apricot in a rich sauce of vanilla and cherries, or the stunning in taste Salzburger Nockerln. A sweet reminiscent of soufflé, based on egg whites, which the waiter will skillfully serve in front of you, atop a layer of berry jam, and I suggest you pair it with a glass of sweet Austrian wine.

Many congratulations also to the excellent service from the large team of waiters, who surprised us with their knowledge even of the last detail of the menu. Meissl & Schadn certainly ranks as one of the top choices to taste Viennese and Austrian cuisine, unadulterated and without interventions. An “embassy” of local cuisine, which I highly recommend to every visitor to imperial Vienna.

Hotel Grand Ferdinand Wien
Schubertring 10-12, 1010, Vienna, Austria
+43190212

An interview of the manager of the restaurant Meissl & Schadn in Vienna by Nick Andrew.

Meissl & Schadn. A historic Vienna restaurant from 1896, reborn in September 2017 on Ringstrasse, in the absolute center of the cosmopolitan capital. What has remained unchanged from Meissl & Schadn and what has changed?

With the return of Meissl & Schadn, a name has reappeared in Viennese gastronomy that is surrounded by countless legends. After all, it represents everything that made Viennese cuisine so famous around 1900.

The legendary restaurant, which flourished around 1900 in imperial Vienna, stood for incomparably rich dishes until its destruction in the final days of the war in 1945. Its name: Meissl & Schadn. During its imperial past, Austria’s renowned cuisine incorporated a number of culinary influences from Northern Italy to Bohemia and Hungary in addition to its own regional traditions. Here, Viennese cuisine was honored with savoir-faire and proud dedication. (There were always numerous varieties of boiled beef available. But also the other eternal classics of Viennese cuisine were served in outstanding quality, from Styrian roast chicken to stuffed veal breast to Wiener Schnitzel)

The ‘new’ Meissl & Schadn was opened in September 2017, but at a different location, not far from the ‘old’ Meissl & Schadn. Naming the new restaurant at the Grand Ferdinand after the original Meissl & Schadn has been a long-held dream of Flori-an Weitzer. In addition to offering various beef dishes served table-side, the new Meissl & Schadn also serves as a monument to an icon of Austrian cuisine: Wiener Schnitzel, that is prepared in an open Schnitzel show kitchen at the restaurant. In addition, the menu features also the the major and minor classics of local Viennese cuisine.

When one hears the name Meissl & Schadn, the Viennese schnitzel comes first to mind, in its finest version. What makes it so different and a gastronomic destination for all lovers of Vienna’s iconic dish?

The slogan “SCHNITZEL LOVE” is practically lived here. In Meissl & Schadn, the characteristic pounding sound of expertly flattening the schnitzel echoes through the open show kitchen, located directly in the restaurant. It’s quite special to be able to watch the schnitzel being prepared. The Wiener Schnitzel at Meissl & Schadn is exclusively made with veal from the “Kaiser part” (veal topside). It is then breaded in eggs and breadcrumbs and fried (in a pan !!) Guests can choose whether it’s fried in the finest butter oil, robust lard, or neutral vegetable oil. When you run your fork over the finished Wiener Schnitzel and hear the crispy sound, it’s just perfect. Additionally, guests can select from various garnishes and side dishes.  (e.g: The “Viennese garnish,” popular in the 1950s and 1960s and consisting of boiled eggs, capers, and anchovies, may have faded from memory but it’s a good alternative to cranberries. It’s served in this form only at Meissl & Schadn.)

What other dishes, as well as desserts, do you consider it would be a sin not to try when visiting the revived Meissl & Schadn?

Alongside beef dishes and Wiener Schnitzel, the menu offers a wide selection of both classic and lesser-known dishes from Austrian cuisine: from the “Emperor’s soup” (traditional Austrian veal soup) to “Minced patties à la Metternich”, and „Zwiebelrostbraten” (roast beef Viennese style with gravy and onions). One must also try the small and exquisite “assiettes,” almost-forgotten Viennese hors d’oeuvres featuring local specialties. For those seeking a meatless option, there’s the baked celery schnitzel or the “vegetarian Tafelspitz.” Dessert options include names like “Violet Sorbet à la Sisi” or “Salzburger Nockerln” – not to mention the famous “Austrian apple strudel”, also made directly in the open show kitchen. 

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Θέλω τόσο εγώ, όσο και τα παιδιά μου να ευχαριστήσουμε τους ιδιοκτήτες, δυο εστιατορίων της πρωτεύουσας που επέκτειναν το ωράριο λειτουργίας τους το βράδυ, για να μας εξυπηρετήσουν για το δείπνο αποφοίτησης των παιδιών μας…

Θέλω τόσο εγώ, όσο και τα παιδιά μου και οι προσκεκλημένοι μας, να ευχαριστήσουμε τους ιδιοκτήτες, τους σεφ, τους σερβιτόρους και γενικά όλο το προσωπικό,