Δοκιμάσαμε τη 12η γαστρονομική πρόταση του βραβευμένου Rous και έχουμε εντυπωσιαστεί

Δεν περιμέναμε φυσικά και κάτι λιγότερο. Η αλήθεια να λέγεται. Από την πρώτη μέρα που έβαλε το λιθαράκι του ή μάλλον καλύτερα, την κοτρόνα του στην υψηλή γαστρονομική σκηνή της πρωτεύουσας, έχουμε πολλά να λέμε, όμορφα και γευστικά, μετά από κάθε μας επίσκεψη σε αυτό.

Το ίδιο και κατά τη ψεσινή μας επίσκεψη, στην οποία τα πάντα συνηγορούσαν για να απολαύσουμε τον έναστρο ουρανό της πόλης, στην αυλή με την πανέμορφη βλάστηση και τα παρτέρια με βότανα, που θα τα βλέπεις κι εσύ αν πας – που πρέπει να πας – να αρωματίζουν από τα κοκτέιλ του bar, μέχρι το λαδάκι για το ψωμί, τις σάλτσες και τα φαγητά.

Το 12ο gastro edition, μάς έπεισε μόνο και μόνο από την ανάγνωσή του degustation menu, να το επιλέξουμε, παρέα με μια εκ των τριών, ανά στάδιο φαγητού, οινικών προτάσεων που για ακόμη μια φορά αξιολογήθηκαν με το απόλυτο άριστα.

Ένας επιτυχής οινογαστρονομικός συνδυασμός με μια γκάμα από εκλεκτά κρασιά από κορυφαία οινοποιεία της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Κύπρου και ακόμη παραπέρα, που πέτυχαν να απογείωσουν το φαγητό, αναδεικνύοντας όλη τη δουλειά που έγινε μέσα στην κουζίνα.

Τα amuse bouche, θα σε κάνουν κι εσένα να κλείσεις τα μάτια, με την ταρτελέτα με γαρίδα, την κροκέτα με γέμιση από μεστωμένο βοδινό και την κριτσανιστή ρυζοκροκέτα με πικάντικο ψάρι, να αποτελούν το τέλειο ξεκίνημα.

Το Pieropan Soave “La Rocca” στα ποτήρια μας, για να υποδεκτούμε ένα ψάρι που σπάνια το συναντάς σε κάρτα εστιατορίου στο νησί, το λεοντόψαρο που αφίχθη υπό μορφή ταρτάρ και έγινε ένα με πουρέ από kohlrabi και δροσερό σορμπέ από φρέσκο κόλιανδρο.

Αριστεία στην οξύτητα, στο δάγκωμα, στην επίγευση, αλλά και στο θρυλικό, οινικό πάντρεμα από τους δυο οινοχόους του εστιατορίου. Οι διάφορες υφές από μπρόκολο, κους κους από κουνουπίδι, φλαν και πίκλα κρεμμυδιού, πρωταγωνίστησαν στο επόμενο στάδιο κι έγιναν ένα στο στόμα με το απόκοσμο Domaine Chavet Saint Veran του 2021.

Δώσε σημασία στο επόμενο στάδιο, γιατί αυτό είναι ένα ψωμί υπερπαραγωγή, φτιαγμένο στις κουζίνες του Rous, από αλεύρι σίκαλης, ταχίνι και μέλι, που θα φτάσει κοντά σου σε μια όμορφη θήκη, παρέα με σπιτικό βούτυρο από φουντούκι.

Κράτησε λίγο από αυτό στο πλάι για να βουτήξεις την γλύκα από τον ζωμό καραμελωμένων κρεμμυδιών των επερχόμενων ραβιόλι που έχουν γεμίσει με τρυφερά βοδινά μάγουλα και γαρνίρονται με αέρινη κρέμα χαλουμιού και μανιτάρια shimeji.

Η ποιότητα και το εξαίρετο με κάθε σημασία της λέξης ψήσιμο του πρωτοκλασάτου striploin με υφές από celeriac και σος μανιταριών, ήταν πραγματικά μοναδική, όπως υπέροχο ήταν και το οινικό του πάντρεμα με το βελούδινο Vina Bosconia Rioja Reserva του 2010, που μετά από 13 χρόνια έδειξε από την πρώτη γουλιά ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κρασί.

Δροσερό, ανάλαφρο και πλημμυρισμένο από φρουτώδη στοιχεία, με έμφαση στο σύκο, τα κεράσια αμαρένα και  πιστάτσιο και το επιδόρπιο μους γιαουρτιού,  που προλόγισε τα αριστοτεχνικά mignardise που έκλεισαν και τα δυο τους – μακαρούν με κρέμα πιστάτσιο και μαρέγκες με κεράσι – με τον γλυκύτερο τρόπο, παρέα με μια Μαυροδάφνη Tetramythos, την όλη γαστρονομική μας εμπειρία.

Ένα οινογαστρονομικό ταξίδι, από τα αρτιότερα που μπορεί κάποιος να ζήσει στο νησί που σου το συνιστώ ανεπιφύλακτα. 

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας…

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας, ότι τάχα

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για τις “Φοίνισσες” του Ευριπίδη, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στη Δερύνεια

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την περιοδεία της με τρεις τελευταίους σταθμούς, την Πάφο