Ζανέττος: Πήγαμε στην παλαιότερη ταβέρνα του νησιού και έχουμε πολλά να σου πούμε

Στην οδό Χαρίλαου Τρικούπη 65, στην καρδιά της Παλιάς Λευκωσίας, η ταβέρνα Ζανέττος αναγάγεται καθημερινά ως ένα ζωντανό χρονοντούλαπο της ιστορίας. Από τα 1938, συνεχίζει ακάθεκτο να λειτουργεί ως η απόλυτη πρεσβεία της τοπικής κουζίνας, αλλά και της ιεροτελεστίας του κυπριακού μεζέ.

Κάτι για το οποίο ο σημερινός ιδιοκτήτης, ο τρίτος από τα γεννοφάσκια της ταβέρνας, Παναγιώτης Μέντζης, θεωρεί ως εκ των ων ουκ άνευ, γιατί στο Ζανέττο, οι πελάτες του, δεν έρχονται απλά για να φάνε. Έρχονται για να ζήσουν με όλες τους τις αισθήσεις την Κύπρο, τα φαγητά της, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά της.

Γι’ αυτό, εκεί κάτω από τις καμάρες, στην είσοδο ή κάπου στο πλημμυρισμένο από φωτογραφίες απλών ανθρώπων, αλλά και επωνύμων, θα βρεις τον Παναγιώτη να υποδέχεται τους καλεσμένους του στο κατάμεστό του μαγαζί, ραντίζοντας τα χέρια τους, ροδόσταγμα του Αγρού, βαλμένο σε παραδοσιακή, περίτεχνη ασημένια μερρέχα (μύρον χέει).

Με ροδόσταγμα του Αγρού αρωματίσαμε κι εμείς, με το που καθίσαμε, τα χέρια μας, για να φτάσει σχεδόν αμέσως το βαρελίσιο, καλόπιοτο κρασί από παφίτικο Mataro και Cabernet Sauvignon, που έγινε ένα αμέσως με τις λαδοριγανάτες, φρυγανισμένες φέτες  ψωμιού, τις αλοιφές, τις τσακιστές ελιές και τη φρεσκοκομμένη σαλάτα.

Η σκορδαλιά, διακριτική και απαλή σε υφή,  το ξιδάτο παντζάρι, ήπιο σε οξύτητα, έσμιξαν και τα δυο στο στόμα με το άριστα ψημένο στη σχάρα, καπνιστό λουκάνικο και χαλούμι, αλλά και με την πομηλοροτηγανιά που δεν άντεξε και πολύ στο πιάτο μας.

Τα τηγανιτά στικς από κολοκυθάκια με χυλό, είναι ένα μεζεκλίκι μοναδικό που θα κερδίσει κι εσένα, με τον ίδιο τρόπο που θα σε κερδίσει το σπανακόρυζο και τα τραγανά μανιτάρια σχάρας, το λεπτοκομμένο βοδινό συκωτάκι σχάρας, οι ραβιόλες ή τα αλάθητα στο ψήσιμό τους σαλιγκάρια, συνδυασμένα με πλιγούρι.

Δώσε σημασία στο πλημμυρισμένο από γεύσεις Ελλάδας, γιουβέτσι με μοσχάρι και καρότο, αλλά και εσό έτοιμος για τα τρυφερά χοιρινά σουβλάκια και μεγάλων διαστάσεων σεφταλιές, αλλά και για τα σουβλάκια από στήθος κοτόπουλου που ομολογώ ήταν ένα από τα καλύτερα πιάτα της ιστορικής ταβέρνας.

Προετοιμασμένος για να αφήσεις χώρο και γλυκά, πρέπει να πας κι εσύ, γιατί στο Ζανέττο το λιβανέζικο μαχαλεπί με πιστάτσιο, ο χαλβάς κατσαρόλας με γλυκά του κουταλιού και τα κομμένα φρούτα εποχής, έρχονται σε κάθε τραπέζι για να κλείσουν γλυκά και όπως πρέπει την εμπειρία σου στην παλαιότερη και ιστορικότερη ταβέρνα του νησιού.

Τρικούπη 65, Λευκωσία
22765501

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας…

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας, ότι τάχα

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για τις “Φοίνισσες” του Ευριπίδη, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στη Δερύνεια

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την περιοδεία της με τρεις τελευταίους σταθμούς, την Πάφο