Ταβέρνα Μουσικός. Η κυπριακή παραδοσιακή κουζίνα, στα καλύτερά της

Ό,τι και να σου γράψω για τον Μουσικό και λίγο θα’ ναι και το εννοώ. Ταβέρνα, όνομα και πράμα, μα πάνω απ’ όλα η απόλυτη “πρεσβεία” της κυπριακής κουζίνας και των χειροποίητων, γαλακτομικών, κυρίως, προϊόντων, που λάμπουν διά της παρουσίας τους στην κάρτα της πολυβραβευμένης ταβέρνας της κοινότητας Σωτήρας Αμμόχωστου.

Το τραπέζι μας, όμορφα βαλμένο στην πανέμορφη αυλή της άριστα αναπαλαιωμένης ταβέρνας, με φόντο τους ξυλόφουρνους, που σε λίγο θα ξεφούρνιζαν το έκλεκτο κλέφτικο, που όλοι έχουν να λένε τα καλύτερα κάθε φορά που το δοκιμάζουν.

Ο Πέτρος Μουσικός και η αεικίνητη ομάδα του, έδειξαν και απέδειξαν κι αυτή τη φορά την έμφασή τους στην εξυπηρέτηση, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο την κυπριακή φιλοξενία, που είναι ένα από τα δυνατά τους χαρτιά που τους έκανε τόσα χρόνια να ξεχωρίζουν.

Στο ερώτημα του τι θα θέλαμε να φάμε, η απάντηση ήταν κι αυτή τη φορά, παραδοσιακό μεζέ, που σε ενημερώνω ότι είναι ένα μεγάλο γαστρονομικό ταξίδι, με πολλούς σταθμούς στην κυπριακή κουζίνα, το οποίο σου το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Η σαλάτα, φρεσκοκομμένη, καπελωμένη με σπιτικό τυρί, μεταξύ φέτας και χαλουμιού, φτιαγμένο από τα χέρια τους, που υποκλίθηκε μπροστά στο ζεστό καρβέλι ψωμί, που τον σκέπασαν για να μην κρυώσει με μια καρό πετσέτα που βροντοφώναζε “Κύπρος”.

Εσοδείας 2023 τσακιστές ελιές, ταχίνι που δεν σταματάς να τρως και μανιτάρια σχάρας για τη συνέχεια, μαζί με ένα ποτήρι Ξυνιστέρι και πάμε για την grande attraction, που ενέπνευσε ταβέρνες και ταβέρνες, το φρέσκο, χειροποίητο και πάλι από τα δικά του χεράκια, χαλούμι, που του ‘ριξαν χοντρό αλάτι και ένα κλωνί φρέσκο δυόσμο για να το απογειώνει.

Απόλαυση μεγάλη και το σπιτικό γιαούρτι στο πήλινο κεσεδάκι (εκτός μεζέ) που έχει κι αυτό τη σφραγίδα της οικογένειας Μουσικού, που φυσικά το παντρέψαμε με τους κριτσανιστούς κεφτέδες και τα στικς τηγανιτής, κοκκινοχωρίτικης πούλλας, που πήραν αμέσως όλα τα εύγε μας.

Άξια συγχαρητηρίων και η εξυπηρέτηση, αλλά και οι χρόνοι σερβιρίσματος, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη το πραγματικά κατάμεστο της ταβέρνας. Άψογα και τα μεγάλα σαλιγκάρια που έγιναν μαγική μπουκιά με το λαδόξιδο, αλλά και τα κολοκύθια με αυγά, με το σοταρισμένο κρεμμύδι μέσα, να κάνει τη διαφορά.

Λουκάνικο και σεφταλιές στα πιάτα μας, μαζί με τηγανιτές πατάτες από τη Σωτήρα και δεν αργούμε να υποδεκτούμε αλάθητη σούβλα από κοτόπουλο και χοιρινό, αλλά και λουκούλλειο, ξυλοφουρνιστό κλέφτικο και πατάτες, σκέτο λοκούμι που θα τα θυμόμαστε για καιρό.

Μια κουταλιά μέλι στο αιγοπρόβειο γιαούρτι που περισσέψε και αυτό μετατράπηκε σε ξινόγλυκο πειρασμό, όπως γλυκό ήταν και το ύστατο φρεσκοτηγανισμένο μπουρέκι αναρής, που μόνο που το σκέφτομαι ενεργοποιούνται ασυναίσθητα οι σιελογόνοι μου αδένες.

Φεύγοντας, το μόνο που είχαμε να κάνουμε ήταν ξανά, να συγχαρούμε τον Πέτρο Μουσικό και την ομάδα του, που από την πρώτη μέρα διδάσκουν με σταθερότητα και σεβασμό την κυπριακή παραδοσιακή κουζίνα.

Κυριάκου Μάτση 6, Σωτήρα, Ελεύθερη Αμμόχωστος
23 828833

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας…

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας, ότι τάχα

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για τις “Φοίνισσες” του Ευριπίδη, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στη Δερύνεια

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την περιοδεία της με τρεις τελευταίους σταθμούς, την Πάφο