
Γεύσεις και αρώματα από την Ανατολή, μέχρι και τη Δύση, με δυνατό σταθμό σε Ιαπωνία και Περού, πιάτα με μοιρασιάρικη διάθεση, απαστράπτουσα παρουσίαση και πρωτόγνωρες μίξεις, όλα όσα έχω να καταθέσω σε λίγες γραμμές για το γαστρονομικό υπόβαθρο του βραβευμένου εστιατορίου του Four Seasons Hotel στη Λεμεσό.
Εκεί βρεθήκαμε ξανά πριν λίγες μέρες, στο τελευταίο άδειο τραπέζι που κρατήθηκε για μας, μέρες πολλές, προηγουμένως, στην εμβληματική προέκταση του Vista Terrace, που και άφθονο φωτογραφικό υλικό να σου επισυνάψω, νιώθω ότι δε θα σε βοηθήσω πλήρως να αποτυπώσεις το vibe, τη μοναδικότητα και το πολυπρόσωπο αισθητικό ψηφιδωτό. Ένα σκηνικό με συμπρωταγωνιστές την ευρύχωρη ξύλινη εξέδρα που αιωρείται πάνω από τις λίμνες με τα ψάρια KOI, έχοντας ως φόντο τους ουρανοξύστες της Λεμεσού, τους τροπικούς κήπους του ξενοδοχείου, με κερασάκι στην τούρτα, την ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα.
Ατραξιόν μεγάλη για μας που έχουμε αγάπη και πάθος με τη γαστρονομία, οι ανοιχτές κουζίνες του βραβευμένου σεφ Σταύρου Κακοφεγγίτη και της πολυπληθούς του ομάδας που μας άνοιξε διάπλατα την όρεξη με ένα πλατό από ποιοτικά σασίμι και σούσι, με έμφαση στο Seabass maki acevichado και τα Wasabi prawn rolls, που ήταν άρτια από πλευράς ισορροπίας υλικών και υφών, δομημένα με sushi rice για master class.
Εύγε στους barista που έβαλαν το στίγμα τους με το Lychee zen και το gin based
Yusion cocktail, αλλά και στην ομάδα των οινοχόων που με προϊδέασε με τη house Bauget Jouette Brut, που έφτασε δροσερή και αφρίζουσα στα κρυστάλλινα μας ποτήρια.
Η Plano Malagousia Wine Art Estate, Drama του 2024 αποδείχθηκε ο ιδανικός εταίρος
για το σεβίτσε λαβράκι που απογειώθηκε γευστικά με μάνγκο, πράσινο μήλο και λεμονόχορτο, αλλά και με το διαδραστικό τραγανό ρύζι που θα το κάνεις μπουκιά, αφού το καπελώσεις εσύ με ταρτάρ σολομού με wasabi μαγιονέζα και εσπεριδοειδή.
Όσο για τις χειροποίητες gyoza γαρίδας με σάλτσα ponzu και σουσάμι, δηλώνω απερίφραστα ότι ήταν μια από τις καλύτερες εκτελέσεις που έχω δοκιμάσει φέτος, αναφερόμενος τόσο στο δάγκωμα της γέμισης, στο λεπτό τους φύλλο, την ελαστικότητά τους, όσο και στη μεταξένια υφή της ατμισμένης πλευράς και την τραγανότητα της πλευράς που έχει σοταριστεί.
Το Riesling Smaragd Domaine Wachau, Ried Brandstatt του 2022 στα κρασοπότηρά μας, για να συναντήσει στο στόμα τον γλασαρισμένο μαύρο μπακαλιάρο με miso και μανιτάρια shimeji και το τρυφερό κοτόπουλο με κριθάρι και miso, που άφησαν στο στόμα απόκοσμα ασιατικά αρώματα, παντρεμένα με το ευγενές κάπνισμα του ξυλόφουρνου Josper.
Συγχαίρουμε και πάλι τον supervisor του εστιατορίου και την πολυπληθή του ομάδα που και σ’ αυτή μας την επίσκεψη απέδειξαν εμπράκτως το υψηλό φρόνημα εξυπηρέτησης και επαγγελματισμού, αλλά και τη δεινή ικανότητά τους να επικοινωνούν λειτουργικά με την κουζίνα, συντελώντας έτσι στη τήρηση των χρόνων σερβιρίσματος σε κάθε τραπέζι ξεχωριστά.
Το 8 ετών, Blaufrankich Reserve, Rotweine Lang Mittelburgenland, 2017 εντυπωσίασε με τη δυναμική και τον αρωματικό του χαρακτήρα, κυρίως όταν παντρεύτηκε με το ιδανικά ψημένο, ζουμερό Prime rib eye steak, νοτισμένο με ιδιαίτερης οξύτητας σάλτσα wafu, που συνδυάστηκε αριστοτεχνικά από τον σεφ με λάχανο κίμτσι, τεμπούρα μελιτζάνα, μαριναρισμένη σε κόκκινο miso και τραγανό μπροκολίνι για βράβευση, αγγιγμένο με βούτυρο miso.
Υποκλίθηκα για ακόμη μια φορά πίνοντας το Mosxatos, Ayia Mavri Winery του 2018, νιώθοντας περήφανος για το οινικό επίπεδο που έφτασε το νησί μας τα τελευταία χρόνια. Ένα κρασί που μπορεί να σταθεί επάξια στις λίστες επιδόρπιων κρασιών των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου, όπως στάθηκε επάξια συνδυαζόμενο με το ψημένο cheesecake με θρυμματισμένο μπισκότο λεμονιού και σορμπέ βατόμουρου, που ο σερβιτόρος έκαψε με φλόγιστρο τη ζάχαρή του μπροστά μας για να την κρυσταλώσει, προσφέροντας έτσι ακόμη μια διαφοροποίηση στο τομέα “υφές” του πιάτου.
Φαντασμαγορικό, όπως και τα πυροτεχνήματα που κατά διαστήματα φώτιζαν τον ουρανό μπροστά από το ξενοδοχείο, ήταν και το Phyllo cloud, το ιδιαίτερα μοιρασιάρικο σχηματοποιημένο με φύλλο κρούστας, “σύννεφο”, που σαν έσπασε επιδέξια μπροστά μας, έσμιξαν τα θραύσματά του με διάφορες υφές από καρύδα, mαtcha gelato και αφρό βανίλιας.
Σφίξαμε ξανά το χέρι όλης της ομάδας, που καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργούσε και συμπεριφερόταν ως ομάδα, πιστοποιώντας και σε αυτή μας την επίσκεψη τα πραγματικά ψηλά standards, σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς που αφορούν τόσο την εστίαση, όσο και τη φιλοξενία εντός του ξενοδοχείου Four Seasons. Κάτι φυσικά που πιστοποιήθηκε προσφάτως και με τη φετινή βράβευση του ξενοδοχείου από τον TripAdvisor ως “Best of the Best”, καταλαμβάνοντας την 13η θέση στην Ευρώπη και την 21η παγκοσμίως.
Four Seasons Hotel
Λεωφόρος Αμαθούντος 67-69, Άγιος Τύχωνας, Λεμεσός
25 858000
Οι Τετάρτες στο συγκλονιστικό boutique ξενοδοχείο Amyth of Nicosia είναι αλλιώς. Βασικός λόγος, οι οινογαστρονομικές συνάξεις που έχουν πλέον θεσμοθετηθεί στο εξίσου απαστράπτον εστιατόριο Amyth
Είμαι σχεδόν τρεις δεκαετίες σουβλιτζής στη Λευκωσία. Αυτό ήθελα να κάνω με τη γυναίκα μου και το αγαπούμε πολύ. Είναι η ίδια μας η ζωή.
Στο Jasmine Gastrobar στη Λακατάμεια μας έχουν καλομάθει… και μας αρέσει πολύ. Εκτός από την καλοφτιαγμένη λίστα φαγητών του εστιατορίου, σε κάθε σου επίσκεψη θα
Η έξοδος για φαγητό αποτελεί για πολλούς από εμάς μια ιδιαίτερη εμπειρία, που ξεπερνά την απλή ανάγκη για ένα γεύμα ή απλώς για να γεμίσει
Φέτος ο Μίλτος κλείνει τριάντα χρόνια προσωπικής δισκογραφίας, και τα γιορτάζει μαζί μας. Χρόνια πλούσια, γεμάτα σημαντικές συνεργασίες, αξέχαστες γνωριμίες που εξελίχθηκαν σε φιλίες ζωής,