
Δεν γνωρίζω πραγματικά αν υπάρχουν στο νησί κι άλλες ταβέρνες, όπως το Τσάνταλι, που φυλάνε για τρεισήμισι δεκαετίες τις Θερμοπύλες τις κυπριακής γαστρονομίας. Στο Τσάνταλι, που τώρα συλλειτουργούν μαζί δυο γενεές ιδιοκτητών, οι γονείς και τα παιδιά τους, δεν παινεύονται μόνο για τα ουκ ολίγα χρόνια αδειάλειπτης παρουσίας.
Νιώθουν περήφανοι και καλά κάνουν, γιατί σε αυτή την καλόγουστη, με άφθονο ξύλο και κόκκινο τουβλάκι, ταβέρνα, διδάσκεται και η σταθερότητα. Μια πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα, σταθερότητα στην ποιότητα των φαγητών, στο ψήσιμο, στις γεύσεις, στην αλατότητα και όχι μόνο, που σε κάνει κάθε φορά να τους βγάζεις το καπέλο.
Παρασκευή και Σάββατο, στο Τσάνταλι, έχει και μουσική. Κατάμεστο θα το βρεις κι εσύ, γι’ αυτό, για να μην φας κόκκινη κάρτα, πάρε ένα τηλέφωνο, μέρες πριν και σιγούρεψε ένα τραπέζι απέναντι στους μουσικούς που θα σε ταξιδέψουν λαϊκά και όμορφα.

Στο δίλημμα, μερίδα ή ένα από τους τρεις διαθέσιμους μεζέδες, είπαμε το “ναι” στον μεγάλο μεζέ της ταβέρνας, ο οποίος ξεκίνησε όμορφα κι ωραία με φρεσκοκομμένη σαλάτα με ώριμες ντομάτες, αλλά και με ταχίνι, γιαούρτι, σκουροπράσινες τσακιστές ελιές που παθαίνεις με αυτές εξάρτηση και πατατοσαλάτα με λαδολέμονο και μαϊντανό.

Το σουσαμένιο, κουλουροψωμί, σκέτος πειρασμός, το κυπριακότατο λουκάνικο, ορθότατα ψημένο στη σχάρα, όπως και τα χοιρινά, κρασάτα παιδάκια που αρτύστηκαν όμορφα με ξηρό κόλιανδρο.
Η εξυπηρέτηση από τη μεγάλη ομάδα σερβιτόρων, εξαίρετη, ενώ οι αεικίνητοι ιδιοκτήτες, δήλωναν πανταχού παρόντες, δίπλα από κάθε τραπέζι και κάθε παρέα για να είναι σίγουροι ότι όλοι περνούν καλά.
Με κόκκινο κρασάκι στα ποτήρια μας, απολαμβάνουμε άψογα τηγανισμένα κολοκούθκια με τα αυγά, κυπριακή πίτα, έτοιμη για γευστική μπουκιά, γεμιστή με χαλούμι και ντομάτα και άξιο βράβευσης, ντοματοευλογημένο πουργούρι, που αφίχθη, αλλά και παρέμεινε ζουμερό.

Τα μανιτάρια σχάρας, άριστα με κάθε σημασία της λέξης, τραγανά και αγγιγμένα με λάδι και λεμόνι, άνοιξαν την όρεξη για να φτάσουν τα θρυλικά χοιρινά σουβλάκια του Τσάνταλι και οι ακόμη πιο θρυλικές του σεφταλιές, που σημείωσε ότι επειδή κανείς δεν αρκείται σε μια, στο Τσάνταλι κάθε άτομο θα τις απολαύσει δις στη μερίδα του σε κάθε μεζέ.


Κάπου εδώ χαλαρώνεις λίγο ζώνες και τιράντες, γιατί ακολουθούν τα λουκούλλεια, ριγανάτα, αρνίσια παϊδάκια σχάρας, συνοδευμένα με τηγανιτές πατάτες και το ύστατο φιλέτο κοτόπουλο σχάρας, που έλιωνε πραγματικά στο στόμα.


Ευτυχώς αφήσαμε λίγο χώρο όλοι μας, γιατί μέγα αμάρτημα είναι να φύγεις από το Τσάνταλι χωρίς να δοκιμάσεις το κρεμώδες του γαλακτομπούρεκο με το κριτσανιστό του φύλλο.
Καλλιθέας 8, Λακατάμεια, 2313
22 382782





Η σύντομη διαδρομή από Λευκωσία, ανάμεσα στα καταπράσινα λιβάδια, τους ελαιώνες και το υπέροχο τοπίο με πρωταγωνιστή την κυπριακή φύση, είναι το πρώτο σου κρατούμενο.

Σας γράφω με ειλικρίνεια και αρκετή απογοήτευση, λίγους μόλις μήνες πριν ανοίξει το εστιατόριό μου στη Λευκωσία, τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Πίστευα ότι το μεγαλύτερο άγχος

Γιορτινή ατμόσφαιρα, κομψός σχεδιασμός και ξεχωριστές γλυκές προτάσεις Σε γιορτινό κλίμα και χριστουγεννιάτικη διάθεση άνοιξε ξανά τις πόρτες του στη Λεμεσό το ζαχαροπλαστείο Pralina την

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας, γεμάτη χαρά, αρώματα και διεθνείς επιρροές, ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε στο διήμερο γαστρονομικό event που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Cor Gastronomy. Ένα υψηλού

Η UNESCO έκανε ένα ιστορικό βήμα, ανακηρύσσοντας την ιταλική κουζίνα ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Πρόκειται για μια απόφαση με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς για
