Δοκιμάσαμε τους κυριακάτικους μεζέδες στο Βυζαντινό του Casale Panayiotis και ήταν όλοι τους υπέροχοι

Η διαδρομή προς τον Καλοπαναγιώτη, μαγευτική, γέμισε τα μάτια μας, βαθυπράσινο χρώμα, τα πνευμόνια μας καθάριο οξυγόνο και φυσικά τις μπαταρίες μας με δύναμη, παρμένη από την φύση και τις ομορφιές της.

Το ίδιο πέτυχε και η βόλτα στα δρομάκια και τα μονοπάτια της φύσης στον γραφικό Καλοπαναγιώτη, που χρόνο με τον χρόνο, μέρα με τη μέρα, εξωραΐζεται και αναβαθμίζεται, μαγνητίζοντας χιλιάδες, ντόπιους και ξένους επισκέπτες στο νησί μας, που επιζητούν να ζήσουν κάποιες ώρες ή κάποιες μέρες, σε μια κοινότητα που πρώτη δίδαξε με στέρεες βάσεις τον αγροτουρισμό.

Από τους πρώτους διδάξαντες και η οικογένεια Παπαδούρη, που λίγο πολύ, αναστήλωσε μέσω του αγροτουριστικού θερέτρου Casale Panayiotis, ολάκερο το χωριό, κάνοντάς το σημείο αναφοράς. Σημείο αναφοράς και τα γαστρονομικά “καταπιστεύματά” του, με ένα εξ αυτών το Βυζαντινό.

Ένα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κεραμιδωτό κτίσμα, με όλη την αρχοντιά και την αίγλη που το διακατέχει, με μια βεράντα ονειρική, που άμα καθίσεις εκεί, πίστεψέ με νιώθεις τυχερός και ευλογημένος – έχεις και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή αντίκρυ σου – που έχεις απέναντί σου όλη την ομορφιά της ορεινής Κύπρου.

Στα big plus και ο ποταμός Σέτραχος που κελαηδά μαζί με τα πουλιά και λίγο πιο πάνω, το άξιο ειδικής βράβευσης για φουτουριστικό σχεδιασμό, οινοποιείο Marathasa Wines. Τι άλλο να ζητήσει δηλαδή κάποιος; Το πρώτο πράμα που θα ζητήσει μετά που θα συμφιλιωθεί με την μεγαλείο της φύσης και τη γαλήνη της, είναι ένα ποτηράκι Athasi (ξυνιστέρι) ή ένα αρωματικό Moschofilero από το εν λόγω οινοποιείο και να πει το “ναι” στον πολύπειρο διευθυντή Άγγελο Σεργίου και στην ομάδα του, για να εκκινήσει ο κυριακάτικος μεζές.

Σαλατούλα με ολόφρεσκα, τραγανά λαχανικά και φέτα, ντιπ από κοκκινογούλια, πράσινες τσακιστές ελιές με κόλιανδρο, τυροκαυτερή και εξαίρετο ταχίνι που λατρέψαμε όλοι, οι προκαταρτικοί πειρασμοί του σεφ Ανδρέα Χρυσοστόμου και των συνεργατών του στην κουζίνα.

Οι ντοματοκεφτέδες του με ανηθογιάουρτο, όμορφα ψημένοι και λαχταριστοί, μάς ταξίδεψαν αμέσως στη νησιώτικη Ελλάδα, μα επιστρέφουμε γοργά πίσω στα πάτρια, ορεινά εδάφη με ένα τριλογικό ξυλάκι με χωριάτικο λουκάνικο, παστουρμά και λούντζα με βούλα σπιτική, από αυτές που μόνο σε ένα χωριό μπορείς να τις φας.

Το χαλούμι, όνομα και πράμα, θα το απολαύσεις κι εσύ με χειροποίητη μαρμελάδα σύκου, ενώ τα τραγανά, μα όμορφα ψημένα στο τηγάνι, κολοκυθάκια θα γίνουν ένα με το αυγό. Τσουγγρίζουμε δις τα κρασοπότηρά μας, όπως κι όλες οι παρέες που συνέρευσαν από όλο το νησί, αλλά και από άλλες χώρες, διαμένοντες αρκετοί στο Casale Panayiotis, για να απολαύσουν τα μεζεδάκια του Βυζαντινού ή να επιλέξουν οι ίδιοι τα πιάτα της αρεσκείας τους.

Η πέστροφα της περιοχής, δεν ήταν ποτέ δυνατόν να μην κάνει την εμφάνισή της, ζουμερή και αρωματική, ακολουθούμενη από τραγανό, νοτισμένο με γλυκό σος, ψητό κουνουπίδι και από ευλογημένα με γλυκόπιοτη Κουμανδαρία, χοιρινά φιλετάκια με σάλτσα μανιταριών.

Να σου και φτάνει κι ένα ποτηράκι βελούδινο Μαραθεύτικο κρασί, για να ταιριάξει με την ύστατη σχαροπιατέλα του σεφ, φορτωμένη με αρνίσια και χοιρινή σούβλα, κοτόπουλο σουβλάκι και baby πατάτες, αρωματικές και βοτανικές.

Κανείς δεν κοιτά τους δείκτες του ρολογιού και το πέρασμα της ώρας όταν περνά καλά, μα κάποια στιγμή, όταν το σούρουπο, άρχισε να θυμίζει “επιστροφή στην πόλη” ήρθε κι ένας πλούσιος, κυπριακός καφές, συνοδευμένος με αμπελίσιμο σταφύλι και σπιτικό παλουζέ, καλυμμένος με καρύδια από την περιοχή.

Σφίγγουμε το χέρι του σεφ για το όμορφο ταξίδι γεύσεων, αλλά και του διευθυντή του εστιατορίου, μα και του resort, που όλοι μαζί, κατάφεραν για ακόμη μια φορά να διδάξουν με τον καλύτερο τρόπο την κυπριακή φιλοξενία, όπως ακριβώς πρέπει να είναι.

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας…

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας, ότι τάχα

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για τις “Φοίνισσες” του Ευριπίδη, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στη Δερύνεια

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την περιοδεία της με τρεις τελευταίους σταθμούς, την Πάφο