Συνέντευξη με τον Γιάννη Στεφάνου, Γενικό Διευθυντή του Parklane a Luxury Collection Resort & Spa Limassol

O Γενικός Διευθυντής του Parklane a Luxury Collection Resort & Spa Limassol, Γιάννης Στεφάνου, μιλά στο Fine & Dine και στον Nick Andrew, για το καινούριο, δεύτερό του “σπίτι”, τη φετινή ξενοδοχειακή σεζόν, τον πολυποίκιλο χώρο της εστίασης, αλλά και τις προκλήσεις της εποχής. Μάς μιλά για τα κλειδιά της επιτυχίας που πρέπει κάποιος να κατέχει στον διοικητικό και οργανωτικό τομέα, αλλά και για τα οράματά του.

Γιάννη, έξι μήνες στο νησί μας μέχρι τώρα. Οι πρώτες σου γενικές εντυπώσεις και εμπειρίες.

Ομολογώ ότι η Κύπρος μπήκε στη καρδιά μου από τη πρώτη στιγμή. Η ιστορία, η φυσική ομορφιά και ο πολιτισμός του νησιού το καθιστούν για εμένα ως ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη στη Μεσόγειο, τουριστικά αλλά όχι μόνο.  Αναφορικά δε με την τοπική γαστρονομία, ό,τι έχω δοκιμάσει έως τώρα με έχει εντυπωσιάσει. Πάνω από όλα όμως έχω ενθουσιαστεί με τους ανθρώπους. Είναι πολύ ζεστοί και με έξυπνο χιούμορ.

Από το Ντουμπάι, στο Ηνωμένο Βασίλειο και από την Ελλάδα και συγκεκριμένα στο πολυβραβευμένο Costa Navarino, στην Κύπρο στο πολυτελές Parklane a Luxury Collection Resort & Spa Limassol. Ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο, με γεμάτες αποσκευές, πολυπολιτισμικά πάρε δώσε, σε ένα χώρο ιδιαίτερα απαιτητικό. Τι φέρνεις μαζί σου;

Πολλή διάθεση για σκληρή δουλειά και άμεσα αποτελέσματα. Οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές. Τόσο από τους επενδυτές, όσο και από την ίδια τη Marriott International. Η τεχνογνωσία υπάρχει καθώς έχω ήδη εντρυφήσει στη φιλοσοφία της Marriot και κατανοώ σε αρκετά μεγάλο βαθμό τις σύγχρονες απαιτήσεις του Luxury Traveler. Φυσικά τον πήχη τον τοποθετώ ο ίδιος πολύ ψηλά καθώς η επιθυμία μου είναι το Parklane a Luxury Collection Resort & Spa Limassol, να συζητιέται σε όλη τη Μεσόγειο.

Ένα απίστευτα επιτυχημένο εξάμηνο για το ξενοδοχείο του οποίου κρατάς τα ηνία με πληρότητες που πλησίαζαν καθημερινά το 100%. Μια πραγματικά ευχάριστη έκβαση, μα συνάμα από ότι αντιλαμβάνομαι απαιτητική σε οργάνωση. Πώς έγιναν όλα εφικτά;

Η αλήθεια είναι ότι το να λειτουργείς σε τόσο υψηλές πληρότητες δοκιμάζει τα όρια της ομάδας. Είναι σαν να παίζεις σε τελικό πρωταθλήματος. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη δουλειά όλης της προηγούμενης περιόδου αλλά και τη συνοχή της ομάδας.

Κληθήκαμε να σχεδιάσουμε εκ νέου την ομάδα και και να θέσουμε σε εφαρμογή πολλά νέα συστήματα, λίγες εβδομάδες πριν την αρχή του καλοκαιριού. Ρισκάραμε αλλά νομίζω ότι άξιζε το κόπο. Προς το παρόν το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Στο τέλος της σαιζόν θα αξιολογήσουμε πώς πήγαμε. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη πορεία της ομάδας αλλά έχουμε αρκετά projects μέχρι τις 31 Δεκέμβρη και καθόλου χρόνο για εφησυχασμό.

Οι προβλέψεις λένε ότι θα έχουμε παράταση της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, με ένα “δυνατό φθινόπωρο”. Η δική σου θέση; Χρειάζονται περαιτέρω σχεδιασμοί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

 Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τον σχεδιασμό μας για τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη και ετοιμαζόμαστε να ανακοινώσουμε εντυπωσιακές συνεργασίες και δραστηριότητες για τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη. Άρα όχι απλά συμφωνώ, αλλά εργαζόμαστε ήδη προς αυτή τη κατεύθυνση. Φυσικά δεν μπορώ να αποκαλύψω κάτι ακόμα, αλλά πιστεύω ότι οι κάτοικοι της Λεμεσού και της ευρύτερης Κύπρου, θα χαρούνε στο άκουσμα αυτών των ειδήσεων.

Στην φαρέτρα σου, βρίσκονται πραγματικά αξιόλογες διακρίσεις. Όντας υψηλόβαθμο στέλεχος στη Costa Navarino, το Resort έχει βραβευθεί ως Best Greek Resort στο περιοδικό εγνωσμένης αξίας Conde Nast, ενώ το 2021, το resort έχει πάρει την πρώτη θέση στην κατηγορία Operational Excellence ανάμεσα σε 63 καταλύματα Marriot (EMEA 2021). Ποια από αυτά τα ιδιαίτερα χαρίσματά σου, θα κατέγραφες για να βοηθήσεις συναδέλφους σου επαγγελματίες που επιθυμούν να ανέλθουν στο τομέα της διοίκησης;

Αυτές οι διακρίσεις ήρθαν έπειτα από αρκετά χρόνια σκληρής δουλειάς και προς μία συγκεκριμμένη κατεύθυνση. Να εδραιωθεί η Costa Navarino ως τουριστικός προορισμός. Σε μεγάλο βαθμό, η ομάδα έμεινε για χρόνια ίδια, με συνεχείς εκπαιδεύσεις και έμφαση στην ανάπτυξη ταλέντων. Εν συνεχεία, ήρθε η έμφαση στη λεπτομέρεια, τη δημιουργικότητα και τη φιλοξενία πολυτελείας. Το ένα φέρνει το άλλο. Εμείς από ‘’ομάδα’’, γίναμε ‘’οικογένεια’’ οπότε δεν βλέπαμε εμπόδια μπροστά μας, μόνο την επόμενη πρόκληση.

Parklane a Luxury Collection Resort & Spa Limassol και εστίαση υψηλών προδιαγραφών, ένα και το αυτό. Τι να αναμένουν οι απανταχού γαστρονόμοι για το άμεσο μέλλον ή και μακροπρόθεσμα;

 Έχουμε ένα ξεκάθαρο πλάνο. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη λειτουργία των γνωστών πλέον σε όλους,  LPM και Nammos. Παράλληλα, επενδύουμε στο The Gallery Pan Asian bar & restaurant ως έναν χώρο που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί όλες τις ώρες της ημέρας, χωρίς κράτηση και με chic – casual mood και στο Ιταλικό μας, το Il Teatro, ως ένα κήπο που έχει την ικανότητα να μας μεταφέρει στο Positano της Ιταλίας. Δεν σου κρύβω ότι βλέπουμε και άλλες διεθνείς αλυσίδες που ειδικεύονται στη luxury & vibrant γαστρονομία χωρίς όμως να έχουμε κάτι ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή.

Ζούμε σε μια εποχή με ιδιαίτερες προκλήσεις στον χώρο της φιλοξενίας, της εστίασης, αλλά και σε πολλούς άλλους εργασιακούς χώρους, τόσο στο νησί, όσο και παγκόσμια. Ποιες θα έλεγες ότι είναι αυτές που μας επηρεάζουν άμεσα και τι θα πρότεινες για απάμβλυνση;

Εκτιμώ ότι η εύρεση προσωπικού είναι ήδη ένα μεγάλο πρόβλημα και για 3η χρονιά, πολλές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη λειτουργούν με υποστελέχωση. Οι επισκέπτες δείχνουν να μην το γνωρίζουν ή να το έχουν ξεχάσει, οπότε οι προσδοκίες τους είναι πολύ υψηλές.

Εργαζόμενοι με μεγάλη εμπειρία ή πολύ καλή αντίληψη είναι δυσεύρετοι. Σιγά σιγά, θα πληρώνονται πολύ καλά οι τελευταίοι καθώς είναι αυτοί που θά κάνουν τη διαφορά σε μία επιχείρηση. Θα έχουμε 2 ταχύτητες σερβιτόρων δηλαδή. Τους πολύ έμπειρους επαγγελματίες και τους πιο νεαρούς που βλέπουν το επάγγελμα καθαρά για βιοποριστικούς λόγους.

Θεωρώ ότι είναι μεγάλη συζήτηση το να βρεθεί μία λύση αποδεκτή από όλους. Προβλέπω ότι θα οδηγηθούμε σε αύξηση του εργατικού κόστους τα επόμενα χρόνια, όχι απλά για να τους κρατήσουμε στην επιχείρηση μας, αλλά στον ίδιο τον κλάδο. Επίσης, τα ωράρια και οι εργασιακές συνθήκες θα πρέπει να μπουν στην εξίσωση. Οι υπάλληλοι στα ξενοδοχεία, αξίζουν και αυτοί να είναι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε γιορτές και αργίες.

Όλα είναι σημαντικά πλέον. Αν δεν νιώσει ο υπάλληλος ότι α) αμείβεται πολύ καλά β) έχει σημαντικό ελευθερο χρόνο και γ) είναι περήφανος για το επάγγελμα του, εκτιμώ ότι σύντομα θα αποχαιρετάμε με χαμόγελα αυτούς που συνταξιοδοτούνται αλλά δεν θα υποδεχόμαστε νέους να τους αντικαταστήσουμε.

Τα οράματά σου, οι σκέψεις σου για το μέλλον, αυτά που έχεις γράψει στο επαγγελματικό ή και στο προσωπικό σου wish list.

Να γίνει το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, Limassol, ένα από τα πιο επιτυχημένα lifestyle destination resorts στην Ευρώπη. Μετά από αυτό, θα ήθελα να ασχοληθώ με την κεραμεική. Κάτι δημιουργικό και ήρεμο. Αν και γνωρίζοντας με, πάλι σε ξενοδοχείο θα με βρεις. Είτε σε κάποια σχολή, να μεταφέρω εμπειρίες στις επόμενες γενιές.

Ξέρεις, το επάγγελμα αυτό είναι πραγματικά πολύ δύσκολο και απαιτεί πολλές θυσίες. Δεν είναι για όλους. Όσοι όμως το επιλέξουνε, δεν θα νιώσουνε ποτέ ρουτίνα. Πάντα κάτι συμβαίνει στο επάγγελμά μας. Κάτι ωραίο που γεννά αξέχαστες στιγμές και ιστορίες να διηγούμαστε στο μέλλον.

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας…

Τρέχουμε όλοι να πάμε δεξιά κι αριστερά διακοπές εκτός Κύπρου – και καλά κάνουμε δηλαδή- και ερχόμενοι πίσω, πολλοί πυροβολούμε τον τόπο μας, ότι τάχα

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για τις “Φοίνισσες” του Ευριπίδη, στην Πάφο, στη Λάρνακα και στη Δερύνεια

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την περιοδεία της με τρεις τελευταίους σταθμούς, την Πάφο