
Όταν ένα πιάτο, με την άφιξή του στο τραπέζι σου, σε ωθεί να σταματήσεις ότι κάνεις για να το αποτυπώσεις φωτογραφικά, τότε μιλάμε για δημιουργία. Όταν δε, το δοκιμάσεις και έχεις πολλά “γευστικά” λόγια να πεις για αυτό, τότε μιλάμε για γαστρονομική ωδή.
Αυτό θα βιώσεις κι εσύ αν επιλέξεις, ειδικά αυτές τις μέρες της Σαρακοστής, τα νηστίσιμα πιάτα της σεφ Αργυρώς Παπαδόπουλου, η οποία κρατά έντεχνα και ταπεινά το πηδάλιο στις κουζίνες του αγαπημένου του κοινού, εστιατορίου Κρίταμο Μεζεδοτεχνείο.
Η ξεχωριστή κάρτα για τους νηστεύοντες διευκόλυνε την πλοήγησή μας, με εμάς να ανοίγουμε την όρεξή μας με φρεσκοκομμένη σαλάτα, γαρνιρισμένη με άφθονο κρίταμο, εξαίρετο καλοχτυπημένο ταχίνι που πραγματικά έχουμε λατρέψει, ίδιως σαν το απολαύσαμε με το σπιτικό καρβελάκι ψωμί και τις ζεστές πιτούλες.
Η φάβα στο Κρίταμο είναι όλα τα λεφτά και θα χαϊδέψει τον ουρανίσκο σου με τη βελούδινή της υφή, τις νότες από πορτοκάλι, ντοματίνια και κρίταμο, ενώ μέγα αμάρτημα θα ‘ναι να παρακάμψεις τα άξια ειδικής βράβευσης, κριτσανιστά τραχανοκεφτεδάκια, που γλυκαίνονται με πιπεριά Φλωρίνης και σπιτική μαρμελάδα ντομάτας.
Πίνουμε στην υγεία της παρέας καλόπιοτο, ερυθρό κυπριακό κρασάκι, σιγοτραγουδάμε κι εμείς ελληνικά, λατρεμένα άσματα και ξαναπάμε Σαντορίνη μεριά με τρυφερό, αγγιγμένο με ουμάμι, χταποδάκι σχάρας, αλάθητο, μα πάνω απ’ όλα, al dente κριθαρότο με τραγανές γαρίδες, μπισκ και φρέσκα βότανα.
Η συνέχεια ακόμη πιο απολαυστική με πρωταγωνιστή το τρυφερό καλαμάρι σχάρας που αναπαυόταν πάνω σε σαλάτα μαύρης φακής, απογειωμένα όλα με τον εξαρτησιογόνο λευκό ταραμά της Αργυρώς και τα ριγανάτα στικς πατάτας του μαγαζιού.
Αμαρτήσαμε γλυκά στο τέλος με τον best seller μπακλαβά με τραγανά φύλλα και αξιοσημείωτη κρέμα πατισερί πιστάτσιο, συνοδευόμενα με παγωτό βανίλια, αλλά και με την αγαπημένη της παρέας μου, αρωματική πορτοκαλόπιτα που έμελε να συναντηθεί στο στόμα με ποιοτικό παγωτό μαστίχα.
Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 5, Στρόβολος, 2023, Λευκωσία
22497539
Οι Τετάρτες στο συγκλονιστικό boutique ξενοδοχείο Amyth of Nicosia είναι αλλιώς. Βασικός λόγος, οι οινογαστρονομικές συνάξεις που έχουν πλέον θεσμοθετηθεί στο εξίσου απαστράπτον εστιατόριο Amyth
Είμαι σχεδόν τρεις δεκαετίες σουβλιτζής στη Λευκωσία. Αυτό ήθελα να κάνω με τη γυναίκα μου και το αγαπούμε πολύ. Είναι η ίδια μας η ζωή.
Στο Jasmine Gastrobar στη Λακατάμεια μας έχουν καλομάθει… και μας αρέσει πολύ. Εκτός από την καλοφτιαγμένη λίστα φαγητών του εστιατορίου, σε κάθε σου επίσκεψη θα
Η έξοδος για φαγητό αποτελεί για πολλούς από εμάς μια ιδιαίτερη εμπειρία, που ξεπερνά την απλή ανάγκη για ένα γεύμα ή απλώς για να γεμίσει
Φέτος ο Μίλτος κλείνει τριάντα χρόνια προσωπικής δισκογραφίας, και τα γιορτάζει μαζί μας. Χρόνια πλούσια, γεμάτα σημαντικές συνεργασίες, αξέχαστες γνωριμίες που εξελίχθηκαν σε φιλίες ζωής,