
Όταν ένα πιάτο, με την άφιξή του στο τραπέζι σου, σε ωθεί να σταματήσεις ότι κάνεις για να το αποτυπώσεις φωτογραφικά, τότε μιλάμε για δημιουργία. Όταν δε, το δοκιμάσεις και έχεις πολλά “γευστικά” λόγια να πεις για αυτό, τότε μιλάμε για γαστρονομική ωδή.
Αυτό θα βιώσεις κι εσύ αν επιλέξεις, ειδικά αυτές τις μέρες της Σαρακοστής, τα νηστίσιμα πιάτα της σεφ Αργυρώς Παπαδόπουλου, η οποία κρατά έντεχνα και ταπεινά το πηδάλιο στις κουζίνες του αγαπημένου του κοινού, εστιατορίου Κρίταμο Μεζεδοτεχνείο.
Η ξεχωριστή κάρτα για τους νηστεύοντες διευκόλυνε την πλοήγησή μας, με εμάς να ανοίγουμε την όρεξή μας με φρεσκοκομμένη σαλάτα, γαρνιρισμένη με άφθονο κρίταμο, εξαίρετο καλοχτυπημένο ταχίνι που πραγματικά έχουμε λατρέψει, ίδιως σαν το απολαύσαμε με το σπιτικό καρβελάκι ψωμί και τις ζεστές πιτούλες.

Η φάβα στο Κρίταμο είναι όλα τα λεφτά και θα χαϊδέψει τον ουρανίσκο σου με τη βελούδινή της υφή, τις νότες από πορτοκάλι, ντοματίνια και κρίταμο, ενώ μέγα αμάρτημα θα ‘ναι να παρακάμψεις τα άξια ειδικής βράβευσης, κριτσανιστά τραχανοκεφτεδάκια, που γλυκαίνονται με πιπεριά Φλωρίνης και σπιτική μαρμελάδα ντομάτας.


Πίνουμε στην υγεία της παρέας καλόπιοτο, ερυθρό κυπριακό κρασάκι, σιγοτραγουδάμε κι εμείς ελληνικά, λατρεμένα άσματα και ξαναπάμε Σαντορίνη μεριά με τρυφερό, αγγιγμένο με ουμάμι, χταποδάκι σχάρας, αλάθητο, μα πάνω απ’ όλα, al dente κριθαρότο με τραγανές γαρίδες, μπισκ και φρέσκα βότανα.



Η συνέχεια ακόμη πιο απολαυστική με πρωταγωνιστή το τρυφερό καλαμάρι σχάρας που αναπαυόταν πάνω σε σαλάτα μαύρης φακής, απογειωμένα όλα με τον εξαρτησιογόνο λευκό ταραμά της Αργυρώς και τα ριγανάτα στικς πατάτας του μαγαζιού.


Αμαρτήσαμε γλυκά στο τέλος με τον best seller μπακλαβά με τραγανά φύλλα και αξιοσημείωτη κρέμα πατισερί πιστάτσιο, συνοδευόμενα με παγωτό βανίλια, αλλά και με την αγαπημένη της παρέας μου, αρωματική πορτοκαλόπιτα που έμελε να συναντηθεί στο στόμα με ποιοτικό παγωτό μαστίχα.


Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 5, Στρόβολος, 2023, Λευκωσία
22497539





Η σύντομη διαδρομή από Λευκωσία, ανάμεσα στα καταπράσινα λιβάδια, τους ελαιώνες και το υπέροχο τοπίο με πρωταγωνιστή την κυπριακή φύση, είναι το πρώτο σου κρατούμενο.

Σας γράφω με ειλικρίνεια και αρκετή απογοήτευση, λίγους μόλις μήνες πριν ανοίξει το εστιατόριό μου στη Λευκωσία, τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Πίστευα ότι το μεγαλύτερο άγχος

Γιορτινή ατμόσφαιρα, κομψός σχεδιασμός και ξεχωριστές γλυκές προτάσεις Σε γιορτινό κλίμα και χριστουγεννιάτικη διάθεση άνοιξε ξανά τις πόρτες του στη Λεμεσό το ζαχαροπλαστείο Pralina την

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας, γεμάτη χαρά, αρώματα και διεθνείς επιρροές, ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε στο διήμερο γαστρονομικό event που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Cor Gastronomy. Ένα υψηλού

Η UNESCO έκανε ένα ιστορικό βήμα, ανακηρύσσοντας την ιταλική κουζίνα ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Πρόκειται για μια απόφαση με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς για
