![](https://fineanddine.com.cy/wp-content/uploads/2024/06/448953573_1051637079892997_2388063186734252105_n-copy-300x144.jpg)
Η πολυαναμενόμενη άφιξη του νησιού, το COR Gastronomy, άφησε κατά τη ψεσινή μας, αναγνωριστική, γαστρονομική επίσκεψη, την επίγευση μιας μεγάλης εμπειρίας. Τόσο μεγάλης, όσο και το όνομα του πολυβραβευμένου chef και συνιδιοκτήτη Chris Theofanous, που καταχειροκροτήθηκε από την πρώτη πράξη, για το τελικό γευστικό και οπτικό αποτέλεσμα των δημιουργιών του.
Η δυναμική παρουσία και επιστασία των συνιδιοκτητών, του Γιώργου και του Χρίστου Χειμωνίδη, από το επίσης πολυβραβευμένο εστιατόριο Salt & Fire, έδωσε ισχύ και σιγουριά στο όλο εγχείρημα. Το εστιατόριο έχει να αναδείξει, στον σχεδιαστικό τομέα, την απλότητα, τις μινιμάλ γραμμές και την ανεμελιά, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη μεγάλου μήκους, open plan κουζίνα, που στο κέντρο της επιβάλλεται η σχάρα με πραγματικά, αναψοκοκκινισμένα ξύλα.
Δυνατό, αισθητικά σημείο και η πανέμορφη, καλυμμένη βεράντα, που έχει εξωραϊστεί με περιποιημένη βλάστηση και μια περήφανη, αρκετών ετών ελιά. Η με διεθνή γαστρονομική κατεύθυνση, κάρτα φαγητών που πήραμε στα χέρια μας, έχει να δώσει στον κάθε εραστή της δημιουργικής μαγειρικής τέχνης, ό,τι ακριβώς αποζητά. Πολυπλοκότητα, μα συνάμα απλότητα, πρωτοκλασάτα υλικά που “ναι” δεν συναντάς εύκολα αλλού, μα και παντρέματα, υφές και μίξεις που ίσως για πολλούς από εμάς, θα μπουν αμέσως στην σφαίρα των πιάτων παρθενογένεσης.
Η λίστα κρασιών που λίγο πολύ πλησιάζει τις δυο εκατοντάδες ετικέτες, συμπαρίσταται επάξια στην όλη προσπάθεια, ενώ στον χώρο του σερβίς, βιώσαμε από πρώτο χέρι την εξυπηρέτηση που τιμά το ύψος και το βάθος του εστιατορίου, από ανθρώπους μάλιστα που έχουν περάσει και από εστιατόρια, βραβευμένα με αστέρες Michelin.
Οι επιλογές μας, όλες πήραν άφθονα εύσημα, ιδίως για το προζυμένιο, με αριστοτεχνική κρούστα, ψωμί από μεγαλόκοκκο, πρωτεϊνούχο σιτάρι Kamut, πλάι σε βούτυρο από την περιοχή Echire της Γαλλίας και ελαιόλαδο άριστης ποιότητας που ακόμη το ανακαλώ γευστικά.
Τα στρείδια που ξαναμπαίνουν τεμαχισμένα στο κέλυφός τους με κιτρινόπτερο τόνο και σος από κρίταμο, είναι ένα πιάτο που αποτελεί σταθμό για το COR Gastronomy, πριν πεις κι εσύ το ίδιο και για τις σικελιανές, γλυκές εκ φύσεως, γαρίδες, που μπαλανσάρονται με τις οξύτητες του lemongrass, του yuzu και του λευκού shoyu.
Παρθενογένεση και στο επόμενο μοιρασιάρικο πιάτο, όπου πρωταγωνιστεί το USDA Prime Beef tartare, με τον σεφ να ανεβάζει πιότερο τον γευστικό πήχη, ρίχνοντας στην μπασίνα του μέσα, καπνιστό χέλι, crisps από προζυμένιο ψωμί και αποξηραμένο κροκάδι αυγού.
Τα μύδια, θα συναντήσουν στο πιάτο υφές από αγκινάρα Ιεροσολύμων, χαβιάρι πέστροφας και beurre blanc, ενώ η κορυφαία στο ψήσιμό της, αστακοουρά, θα παντρευτεί στο στόμα με al dente tortellini με γέμιση θαλασσινών, καλαμπόκι και ένα άξιο ειδικής βράβευσης, μπισκ με ειδοποιό διαφορά, το coconut και το curry.
H σχάρα με πραγματικά ξύλα ελιάς και εσπεριδοειδών, έδωσε τα αρώματά της και στο δικό μας Prime USDA, βοδινό φιλέτο, το οποίο ακόμη μου προκαλεί σιελόρροια, σαν το επαναφέρω στη μνήμη μου, ιδίως για τα πρωτογενή του αρώματα. Μια άριστη κοπή που ήρθε επιτυχώς να σμίξει στο πιάτο με υφές από κρεμμύδι, τραγανό μπροκολίνι και βοδινό ζωμό, άριστης πηκτικότητας και γυαλάδας.
Τα plated desserts του Chris Theofanous, έχουν τη δικιά τους ταυτότητα, που δεν είναι άλλη από τις λεπτές γεύσεις, τις υπόγλυκες συνθέσεις υλικών που δε σου “βγάζουν τα μάτια έξω” με υπερβολές σε σάκχαρα, αλλά και την έμφαση στη λειτουργική τοποθέτηση των υλικών στο πιάτο, έτσι ώστε με μια κάθετη κουταλιά, να εισπράττεις όλους τους γευστικούς παράγοντες.
Το ποσαρισμένο αχλάδι, με κρεμέ λευκής σοκολάτας, να το πάρεις οπωσδήποτε κι εσύ, για να γευτείς την όμορφη μίξη των συνιστώντων υλικών με κραμπλ, με εντάσεις από ζιζίμπρι, αλλά και σπιτικό σορμπέ αχλαδιού και τζίντζερ.
Το ίδιο να κάνεις και με τον επιδόρπιο πειρασμό, στον οποίο καίρια θέση στη δημιουργία πιάτου, κατέχουν το ροδάκινο, το αέρινο μασκαρπόνε, αλλά και το δροσερό, πρόβειο γιαούρτι, που συναντά στους γευστικούς κάλυκες, ταξιδιάρικο matcha.
H όλη εστιατορική επίγευση, δε θα μπορούσε, παρά να είναι απείρως ευχάριστη και μοναδική. Μια προσπάθεια που από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του εστιατορίου, ανέβασε κατά πολύ τον γαστρονομικό πήχη ολάκερου του νησιού.
Λεωφόρος Αμαθούντος 139, Λεμεσός, 4533
25 725100
Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα. Ίσως τα τρία βασικά συστατικά των διακοπών για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Έλα όμως που αν βρεθείς στο πολυτελές Parklane a Luxury
Μια εικόνα ή μια φωτογραφία, λένε, χρειάζεται χίλιες λέξεις για να αποδώσει περιγραφικά το περιεχόμενο, το βάθος και το ύψος, τα χρώματα και τα συναισθήματα
Οι προετοιμασίες για το MEDFEST Limassol Beer Festival 2024, έχουν ξεκινήσει και μάλιστα για τα καλά. Για 5η χρονιά οι λάτρεις του ζύθου και όχι
Nammos. Ένα παραλιακό εστιατόριο, έκανε την εμφάνισή του στη Μύκονο, πριν σχεδόν δυο δεκαετίες και συγκεκριμένα το 2003, σε ένα πανέμορφο, αμμουδερό κόλπο, στην παραλία
Την περασμένη Τετάρτη πήγαμε οικογενειακώς σε ένα αρκετά καλό ξενοδοχείο του νησιού μας για ένα βράδυ. Ήταν δυστυχώς μια πολύ ζεστή μέρα και μετά την