Basiliko at Anassa. H επιτομή της ασιατικής και μεσογειακής κουζίνας

(Article in Greek & English by food critic Nick Andrew)
Ναι. Για αυτό το εστιατόριο πρέπει να οργανώσεις ένα ειδικό ταξίδι για να το επισκεφτείς. Ένα εστιατόριο που αφήνει αναλλοίωτα το στίγμα του στη γαστρονομία του νησιού, εδώ και 25 χρόνια, προσφέροντας γαστριμαργικές εμπειρίες που θα εκτιμήσουν, αποκλειστικά και μόνο, οι απαιτητικοί.

Το ονειρικό, έως βασιλικό σκηνικό, που μου είναι πολύ δύσκολο να σας το περιγράψω, θα σε μαγέψει με το που θα πατήσεις το πόδι σου στην στριφογυριστή, πέτρινη σκάλα για να κατέβεις σιγά σιγά στον πλημμυρισμένο με λευκά χρώματα, ρομαντικό του χώρο.

Μια σάλα εστίασης στην οποία πολιορκεί η αισθητική της απλότητας, το φως από τα πορτοπαράθυρα και αυτό των κεριών. Η μικρή του αυλή, ένας μικρός, περιφραγμένος παράδεισος κι αυτός, για λίγους, με τα πανύψηλα κυπαρίσσια, τα αστέρια στον ουρανό και τον ήχο του νερού από το φωτισμένο σιντριβάνι, να δημιουργούν μια μυστικιστική ατμόσφαιρα που σπάνια συναντάς αλλού.

Οι άνθρωποί του, φιλόξενοι, μα πρωτίστως επαγγελματίες μέχρι και την τελευταία κίνησή τους, θα σε ταξιδέψουν κι αυτοί με τον δικό τους τρόπο, μιλώντας σου για τις δημιουργικές, ασιατικές και μεσογειακές προτάσεις του βραβευμένου chef David Goodridge.

Τα σπιτικά αρτοποιήματα, οι αλοιφές και το amuse bouche, αμέσως μας προετοίμασαν και για την υψηλού επιπέδου γαστρονομική συνέχεια, ενώ ταυτόχρονα ο οινοχόος του εστιατορίου απέδειξε με τον πρώτο, αρτιότατο συνδυασμό φαγητού και κρασιού, την έμφαση του εστιατορίου και στον οινικό τομέα.

Άγριες σικελιανές, κόκκινες γαρίδες με yuzu και ginger, tataki από το άριστο σε ποιότητα βοδινό Kagoshima A5 με χαβιάρι και μανιτάρια με σάλτσα teriyaki και μοναδικός σε ποιότητα, που σπάνια συναντάς, Bluefin “O Toro” τόνος με glaze από γλυκό σος με βάση τη σόγια και το wasabi, τα πρώτα ορεκτικά που απολαύσαμε με κλειστά μάτια.

Εξαίρετο σε υφή και ποιότητα το ιαπωνικό Hamachi με υπέροχο σε οξύτητα sudachi lime ponzu, ενώ το απόλυτο άριστα πήραν και οι επιλογές με ισορροπημένα sushi, από τα οποία δώσε έμφαση στο Basiliko Master Roll, φτιαγμένο με 4 διαφορετικά θαλασσινά ή στο Wagyu με yuzu teriyaki και μαριναρισμένο foie gras.

H ατμόσφαιρα πραγματικά ονειρική, η εξυπηρέτηση, όμοια με αυτή που λαμβάνεις σε βραβευμένα με αστέρια Michelin, εστιατόρια στο εξωτερικό, με εμάς να απολαμβάνουμε signature confit foie gras με πίκλα από κρίταμο και το συγκλονιστικό Charwanmuchi.

Μια κρέμα custard με νότες από dashi, πάνω στην οποία αναπαύονταν ιδανικά ψημένες κόκκινες γαρίδες, βασιλικά χτένια και χαβιάρι. Τα χειροποίητα vegan gyoza με φιλετάκια μαύρης τρούφας, είναι ένα πιάτο που σίγουρα κλέβει τις εντυπώσεις, όπως έκλεψε τις εντυπώσεις το λυθρίνι σουβλάκι, με kimchi και πίκλα ginger, αλλά και το σπανιότατο, ιαπωνικό βοδινό Kagoshima A5, που θα φτάσει κοντά σου ελαφρά καπνισμένο.

Τα επιδόρπια, εγγυημένα θα σε κάνουν να θες κι εσύ να αποτυπώσεις φωτογραφικά τις δυο φουτουριστικές δημιουργίες με επίκεντρο τα εσπεριδοειδή και την εξωτική καρύδα, τα οποία φυσικά πήραν και ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία στον τομέα ισορροπία και πολυπλοκότητα υφών.

Δίνουμε, φεύγοντας, τα συγχαρητήριά μας στον chef David και την πολυπληθή ομάδα του στην κουζίνα, μα και άλλα τόσα στην ομάδα της εξυπηρέτησης, που σε ακόμη μια επίσκεψή μας, απέδειξε ότι το εστιατόριο Basiliko διαθέτει μια από τις καλύτερες ομάδες προσωπικού σε ολόκληρο το νησί.

Anassa Hotel, Polis Chrysochou
26 888000

(English text)

Basiliko at Anassa. The epitome of Asian and Mediterranean cuisine.

Yes. For this restaurant, you must plan a special journey in order to visit it. A restaurant that has made its mark on the island’s gastronomy for 25 years, offering gourmet experiences that only the most discerning will appreciate.

The dreamlike, almost royal setting, which is difficult for me to describe, will enchant you as soon as you set foot on the winding stone staircase, descending slowly into the white, romantic area. A dining room characterized by simplicity, with light streaming in through the windows and candlelight.

Its small courtyard, a secluded paradise for a select few, with towering cypress trees, stars in the sky, and the sound of water from the illuminated fountain, all of them together creating a mystical atmosphere rarely found elsewhere.

Its people are hospitable, but above all, professionals to the last movement, will also take you on a journey in their own way, talking to you about the creative Asian and Mediterranean dishes of the award-winning chef David Goodridge.

The homemade breads, spreads, and amuse-bouche, immediately prepared us for the high-level gastronomic journey ahead, while the restaurant’s sommelier, with the first perfectly matched combination of food and wine, emphasized the restaurant’s focus on the wine aspect.

Wild Sicilian red prawns with yuzu and ginger, Kagoshima A5 beef tataki with caviar and teriyaki sauce, and the exceptionally rare Bluefin “O Toro” tuna with soy-based glaze and wasabi were the first appetizers we savored with closed eyes.

The Japanese Hamachi with exquisite sudachi lime ponzu was excellent in texture and quality, while the sushi choices, especially the Basiliko Master Roll with four different seafood ingredients or the Wagyu with yuzu teriyaki and marinated foie gras, were equally outstanding.

The atmosphere is truly dreamlike, and the service is akin to what you receive at Michelin-starred restaurants abroad. We enjoyed the signature confit foie gras with samphire pickle and the astonishing Charwanmuchi, a custard cream with notes of dashi, topped with perfectly cooked red prawns, royal scallops, and caviar.

The handmade vegan gyoza with black truffle fillets is a dish that certainly steals the show. The same happened with the red snapper souvlaki with kimchi and ginger pickle and the exceptionally rare Kagoshima A5 Japanese beef, which was lightly smoked.

The desserts will surely make you want take a lot of photos of the two futuristic creations, featuring citrus fruits and exotic coconut, both of which received high scores for their balance and texture complexity.

As we leave, we extend our congratulations to Chef David and his diverse kitchen team, as well as to the service team, which once again proved that Basiliko restaurant has one of the best staff teams on the entire island.

Anassa Hotel, Polis Chrysochou
26 888000

Τελευταία Νέα

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ξαναβγάλαμε το καπέλο στους έχοντες το γενικό πρόσταγμα σε πεντάστερο ξενοδοχείο Λεμεσού, για πολλούς λόγους, αλλά περισσότερο για την εκπαίδευση που έχουν προσφέρει στο προσωπικό τους…

Ξαναβγάλαμε το καπέλο στους έχοντες το γενικό πρόσταγμα σε πεντάστερο ξενοδοχείο Λεμεσού, για πολλούς λόγους, αλλά περισσότερο για την εκπαίδευση που έχουν προσφέρει στο προσωπικό

RiNNOVATE. Το απόλυτο συνέδριο για την περιφερειακή ανάπτυξη στην περιοχή της Αμμοχώστου – Συνέντευξη με τον συνδιοργανωτή Κυριάκο Αττούνη

Το Ίδρυμα Ignite, με ιδιαίτερη περηφάνια ανακοινώνει τη διοργάνωση του συνεδρίου RiNNOVATE, μια οραματική εκδήλωση αφιερωμένη στη διερεύνηση του μέλλοντος της περιφερειακής ανάπτυξης στην περιοχή