
Η νύχτα τα είχε όλα. Κι όταν λέω όλα, εννοώ ΟΛΑ. Μια όμορφη και μεγάλη παρέα φίλων που ήθελε να τα πει, να γελάσει, να ξεσκάσει, να ταξιδέψει μουσικά – και πάνω από όλα, live – με την εξαίρετη φωνή της Άννας Καλογήρου, αλλά πρωτίστως για να γευτεί τις νέες γαστρονομικές δημιουργίες της βραβευμένης ομάδας της κουζίνας, με πλοηγό τον καταξιωμένο σεφ Ηλία Αριστοτέλους.
Ο χώρος πραγματικά κατάμεστος, από ζευγαράκια και παρέες που οινο-γαστρονομούσαν, όπως και εμείς, διαλέγοντας αρχικά ένα ή περισσότερα από την ζεστή τριλογία των artisan ψωμιών, τα οποία αμέσως μετά αρωματίζονταν με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ροζ φρέσκο πιπέρι ή συνόδευαν τις επίσης εντυπωσιακές, μεγάλου μεγέθους, σταφιδάτες ελιές.
Η κάρτα ημέρας… και αυτή στα χέρια της πολυπληθούς μας παρέας, που τα βρήκε – και πάλι – με τις επιλογές πιάτων, οδηγούμενοι κι αυτοί τη φορά στο αγαπημένο μας sharing. Όλα για όλους, στο κέντρο του τραπεζιού, για να μαζέψουμε όσες περισσότερες γευστικές εμπειρίες γίνεται, από ένα εστιατόριο και μια ομάδα δημιουργικών σεφ που έχουν αποδείξει περίτρανα, από τα γεννοφάσκια του εστιατορίου, ότι τίποτα δεν μπαίνει στο πιάτο χωρίς λόγο και αιτία.
Σπουδή, μελέτη, εξειδικευμένα υλικά άριστης ποιότητας, ισορροπία γεύσεων, αρωμάτων, υφών και χρωμάτων, παρθενογένεση και αισθητική υψηλών απαιτήσεων: αυτές είναι οι συντεταγμένες που και σε αυτή μας την επίσκεψη αποτέλεσαν τη βασική αιτία για τα διθυραμβικά μας σχόλια.
Η magnum φιάλη του Karipidis – Sauvignon Blanc εντυπωσίασε, εκτός από τον όγκο της φυσικά, τόσο τη μύτη όσο και τον ουρανίσκο, που γέμισε με ένα μπουκέτο από φρεσκοκομμένο γρασίδι, νεκταρίνι και ανανά, για να συναντήσει την εποχιακή πράσινη σαλάτα με σύκα, σπανακόφυλλα, γλιστρίδα, φύτρες μαϊντανού και κόλιανδρου, απογειωμένη με τραγανές μπάλες από μυζήθρα και μια βινεγκρέτ από φρέσκα σύκα που έχουμε λατρέψει.
Η Greek salad του εστιατορίου δεν είναι απλώς μια ”Greek salad”. Είναι μια γαστρονομική σύνθεση που θα λυπηθώ πολύ αν μάθω ότι θα αφαιρεθεί ποτέ από το μενού. Δομημένη με ξεφλουδισμένα ντοματίνια (και όχι με το σύνηθες μπλανσάρισμα, αλλά καψαλισμένα στη φωτιά), παντρεμένα με γλυκοφάγωτη πίκλα αγγουριού και κρεμμυδιού, θραύσματα φέτας, παξιμάδι που δε θα δυσκολέψει τους μασητήρες σου, περιχυμένα με ντρέσινγκ από ζωμό ελληνικής σαλάτας και φρέσκια ρίγανη.
Η αλίπαστη σφυρίδα gravlax (διαδικασία μαριναρίσματος και γρήγορης ωρίμανσης σε αλάτι), με προσθήκη πούλπας παντζαριού και νότες από φρέσκα βότανα, εσπεριδοειδή, λευκές σταφίδες, κρίταμο και γλυκό ντρέσινγκ από λάιμ και λάδι βασιλικού, είναι ένα πιάτο που κυριολεκτικά πλησίασε το άριστα – και στο συνιστώ με τα χίλια.
Ταξίδι στην Ιαπωνία με το Donburi beef, που έφτασε κοντά μας κλεισμένο σε μια σφαίρα, μέσα στην οποία διοχετεύθηκε καπνός για να αρωματίσει το τρυφερό βοδινό καρπάτσιο, που “καπέλωνε” όμορφα το συνονθύλευμα από ρύζι σούσι, ενταμάμε και σόγια, πάνω στα οποία έλαμπε με την παρουσία του ένας ημίπαστος κρόκος αυγού και φλοίδες αποξηραμένου τσίλι. Ένα πιάτο υπερπαραγωγή, που από την πρώτη μπουκιά μπήκε στη λίστα με τις αγαπημένες μου επιλογές.
Σχολιάζουμε ξανά και ξανά την ευγένεια, τον επαγγελματισμό και την επιδεξιότητα της – επίσης βραβευμένης – ομάδας εξυπηρέτησης του εστιατορίου, η οποία αποδείκνυε με κάθε της κίνηση την αφοσίωση και την αγάπη της για αυτό το όμορφο λειτούργημα.
Οι τραγανές marmande tomato balls από ριζότο, ντομάτα, κρόκο Κοζάνης και γραβιέρα, πλαισιωμένες με ψητή μαρμάντα μπρουλέ, αφρό ντομάτας, κρέμα μυζήθρας και μπισκότα πασπαλισμένα με σκόνη ντομάτας, εξαφανίστηκαν πολύ γρήγορα από τα εκλεπτυσμένα σερβίτσια, όπως ακριβώς και οι πιτούλες τύπου τορτίγια, που μέσα τους τύλιξαν φιλετάκια τραγανής πάπιας, απογειωμένης με πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, σουσάμι, ψητά κάσιους, φρέσκο κρεμμυδάκι και σάλτσα σόγιας με μίριν.
Γρήγορη αλλά προσεγμένη μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, αποκομιδή πιάτων – και έτοιμοι για τις κυρίως επιλογές μας, με πρώτο να φτάνει το seafood risotto, που συναντά τη στεριά με ζωμό μπιζελιού, χαρίζοντας στο στόμα το ιώδιο της θάλασσας με γαρίδες κοιλάδος, αυγοτάραχο, τραγανά μύδια και φιλέτο ψαριού ημέρας – που κατά τη μέρα της επίσκεψής μας ήταν χιλιανό λαβράκι.
Καλή συνέχεια με μια δημιουργία-σταθμό, που δεν είναι άλλη από τα χειροποίητα και al dente ψημένα lobster & prawn ravioli σεμολίνας με μελάνι σουπιάς, με γέμιση από ραγού γαρίδας, πλάι σε αστακοουρά κονφί και ιταλικό χαβιάρι – που οφείλεις κι εσύ να μουσκέψεις στη σπιτική σάλτσα αστακού.
Το ζουμερό chicken fillet έχει αποσπάσει από τις υψηλότερες βαθμολογίες όλης της γαστρονομικής παρέας, έχοντας ως βασικά κλειδιά επιτυχίας τη γλυκιά μουστάρδα και τα φρέσκα βότανα της μαρινάδας του, αλλά και τα εξαιρετικά συνοδευτικά: γλυκοπατάτα σχάρας, κούλι από λεμόνι και κάρυ και ψητά μπροκολίνι, διακριτικά αγγιγμένα με θυμαρίσιο ντρέσινγκ εσπεριδοειδών.
Αν το αρνί καρέ και η σχάρα αποτελούν και για σένα το ιδανικό γαστρονομικό δίδυμο, τότε επίλεξέ τα χωρίς δεύτερη σκέψη: θα φτάσουν κοντά σου συνδυασμένα με ανθό κολοκυθιού γεμιστό με χαλλούμι και δυόσμο, πατατούλες σχάρας και καρότα, πάνω σε κρύα σάλτσα γιαουρτιού, με δυόσμο και μαύρο πιπέρι.
Απολαμβάνουμε και την τελευταία γουλιά από το δροσερό μας Pinot Noir, χειροκροτάμε ξανά και ξανά την καλλίφωνη ερμηνεύτριά μας, που με jazzy διάθεση μάς ταξίδεψε από Ρώμη στη Νέα Υόρκη και από Ελλάδα στο Παρίσι, γλυκαίνοντας ταυτόχρονα το στόμα μας με ένα εκλεπτυσμένο lemon posset, δομημένο με αέρινη κρέμα λεμονιού, μαριναρισμένες φράουλες, κράμπλ από βρώμη και μέλι, “χιόνι” λευκής σοκολάτας, μαρσμέλοους με φρούτα του δάσους, γαρνιρισμένα με ροδοπέταλα και σορμπέ τριαντάφυλλο.
Μια γλυκο-αλχημιστική αποκάλυψη που μας προϊδέασε για το φρεσκότατο – με κάθε σημασία της λέξης – γλυκό ημέρας: μιλφέιγ με βελούδινη κρέμα πατισερί, εποχιακά φρούτα και μέλι βελανιδιάς. Και φυσικά το signature pistachio gelato, φτιαγμένο με φιστίκια Αιγίνης, που θα φτάσει και στο δικό σου τραπέζι, πλαισιωμένο με γλυκό του κουταλιού βύσσινο, κράμπλ μπισκότου και φρέσκες φράουλες – για να κάνεις κι εσύ, διαδραστικά και όμορφα, τα δικά σου παιχνίδια και πειραματικούς συνδυασμούς.
Μια ονειρική οινο-γαστρονομική περιπλάνηση σε ένα εστιατόριο συνώνυμο των ξεχωριστών εμπειριών, που ειλικρινά δε χρειάζεται συστάσεις. Απλώς μια υπενθύμιση για το ότι είναι μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές πρεσβείες εκλεκτής εστίασης σε ολόκληρο το νησί.
Στασικράτους 31, Λευκωσία
22 665588
Στο Jasmine Gastrobar στη Λακατάμεια μας έχουν καλομάθει… και μας αρέσει πολύ. Εκτός από την καλοφτιαγμένη λίστα φαγητών του εστιατορίου, σε κάθε σου επίσκεψη θα
Η έξοδος για φαγητό αποτελεί για πολλούς από εμάς μια ιδιαίτερη εμπειρία, που ξεπερνά την απλή ανάγκη για ένα γεύμα ή απλώς για να γεμίσει
Φέτος ο Μίλτος κλείνει τριάντα χρόνια προσωπικής δισκογραφίας, και τα γιορτάζει μαζί μας. Χρόνια πλούσια, γεμάτα σημαντικές συνεργασίες, αξέχαστες γνωριμίες που εξελίχθηκαν σε φιλίες ζωής,
Ο Σεπτέμβρης μπήκε με το δεξί στο αγαπημένο στέκι των απανταχού μεζεκλήδων, Για Σουβλάκι όπως παλιά… Κι ο λόγος; Ο ανανεωμένος του μεζές. Τα καλά
Η κυπριακή κουζίνα κουβαλά στις γεύσεις της μνήμες, ιστορία και πολιτισμό. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η γαστρονομία καλείται να επανεφεύρει την παράδοση, παντρεύοντας τις ρίζες