Amaracus at Minthis Resort. Μεσογειακή γαστρονομία, αυστηρά για εκλεκτικούς

Σκέψου, λέω εγώ, να υπήρχε ένα εστιατόριο, με μια βεράντα ονειρική που από εκεί να έβλεπες αφ΄ υψηλού, ολάκερη την οροσειρά του Τροόδους και ακόμη παραπέρα. Στην εξίσωση να υπήρχε, ας πούμε, κι ένας πολυπράγμονας σεφ που στο C.V του να έγραφε “προϋπηρεσία στο El Bulli”, του “θεού” σεφ, Ferran Adria, που να κάνει θαύματα στην κουζίνα με τους καταξιωμένους συνεργάτες του.

Για φαντάσου τώρα στις κουζίνες να υπήρχε κι ένας ξυλόφουρνος με πέτρινη πλάκα και μια σχάρα που να μοσκοβολά ξύλο, για να σου ψήνουν απάνω της μεσογειακά καλούδια, της εποχής εκπλήξεις, αρτυσμένα όλα με τα βότανα που μόλις έκοψαν από τους κήπους τους. Για φαντάσου λέω εγώ.

Από ότι φαίνεται, κάποιοι, όχι μόνο το φαντάστηκαν, μα έβαλαν ολάκερο το σενάριο στο χαρτί, το μελέτησαν καλά και το έκαναν πράξη. Οι άνθρωποι του Minthis Resort. Μελετημένα κι οργανωμένα, αγάλι αγάλι, στήθηκε ένα ονειρικό εστιατόριο στις εγκαταστάσεις του υπερ – θερέτρου Minthis Resort, που ώθησε πολλούς – φυσικά κι εμάς – να κλείσουν ένα από τα πανέμορφά του τραπέζια, για να δοκιμάσουν τα πιάτα του κορυφαίου, πολυταξιδεμένου, μα πρωτίστως εμπειρότατου Ελλαδίτη executive chef Δημήτρη Κατριβέση.

Ο χώρος, συγκλονιστικός, με πρώτο φόντο τα γήπεδα του golf που γίνονται αβίαστα ένα με τη φύση, τους θάμνους και τα φρύγανα της κυπριακής φύσης της ορεινής Τσάδας. Tο δεύτερο φόντο να είναι από εξωπραγματικό, μέχρι υπερρεαλιστικό.

Η οροσειρά του Τροόδους, τα σκαρφαλωμένα σε αυτή χωριουδάκια που τη νύχτα φαντάζουν σαν πυγολαμπίδες, το πράσινο και το κίτρινο της γης, να αντιδιαστέλλονται με το γαλάζιο του ουρανού, δημιουργώντας όλα μαζί ένα σκηνικό μοναδικό και φυσικά, μη αντιγράψιμο.

Η κάρτα φαγητών που έφτασε μπροστά μας, ισορροπημένη σε επιλογές, με έμφαση στις αλοιφές με άφθονο – και το εννοώ – twist, τα ωμά, με δυνατούς σταθμούς στα σεβίτσε, αλλά και στις σαλάτες, τα ζεστά ορεκτικά και τις ξυλοφουρνιστές εκπλήξεις.

Ιδιαίτερη τιμητική και στα πιάτα που έχουν εισπράξει το ουμάμι από πραγματικά ξυλοκάρβουνα ή έχουν ευλογηθεί μέσα στον εξειδικευμένο ισπανικό ξυλόφουρνο Josper. H ομάδα των αεικίνητων σεφ, του Κωνσταντίνου, του Θάνου, του Μανώλη και του Δαυίδ, που θα τους θαυμάσεις κι εσύ επί τω έργω στις ανοιχτές κουζίνες, θα υποδεκτεί κι εσένα σαν και του λόγου μας, με τα amuse bouche ημέρας, που μέσα τους, πίστεψε με, κρύβουν όλη τη μαστοριά τους.

Ξυλοφουρνιστές πιτούλες, θεϊκός ταραμάς, με βοτανοευλογημένο λάδι και πέρλες yuzu, ταχίνι από μαύρο σουσάμι, οι πρώτες εικόνες, μα και οι πρώτες γεύσεις των ορεκτικών μας, που έκλεψαν την παράσταση.

Το ceviche λαυράκι με aji limo και κόλιανδρο, σε σερβίτσιο υπερπαραγωγή, θεϊκό, ενώ το ίδιο κορυφαίες σε γεύση, αξιολογήθηκαν και οι σαρδέλες σχάρας πάνω σε καρβουνοψημένη μελιτζάνα, νοτισμένα όλα με μολάσσα χαρουπιού και μαριναρισμένες σταφίδες σουλτανίνα.

Όμορφοι οι οινοσυνδυασμοί από τον διευθυντή και το πραγματικά πρόσχαρο προσωπικό του εστιατορίου, αλλά και πολύ όμορφη η εικόνα ενός εστιατορίου με πολύ υψηλή πληρότητα, στο οποίο τα πάντα δούλευαν τόσο αρμονικά, δεδομένου και του μόλις σχετικά, πρόσφατου λανσαρίσματός του στα εστιατορικά δεδομένα του νησιού.

Καρπάτσιο μόσχου από πικάνια, σπάνια συναντάς στα μενού εστιατορίων, για αυτό άδραξε την ευκαιρία και απόλαυσέ το στο Amaracus, γαρνιρισμένο με σπιτικό βαλσάμικο ξίδι και κριτσανιστά καππαρόμηλα.

Τελευταία πράξη, το αλάθητο σε ψήσιμο ορζότο, με σιγοψημένο βοδινό short rib, κρέμα κατσικίσιου τυριού, κουλί κίτρινων πιπεριών και βότανα από τους κήπους του resort. Τα κινητά ανασηκώνονται, για να αποθανατίσουν τα αριστοτεχνικά petit four των pastry chefs – το marshmallow και το σουδάκι με κρέμα μαυροσούσαμου, μην τα παρακάμψεις με τίποτα – αλλά και των πολλών παρασκευών, σοκολασμένο δημιούργημα, με συντελεστές τις διάφορες υφές σοκολάτας, το χαρουπόμελο και το παγωτό βανίλια.

Τσαγάκι με βότανα της περιοχής, ένα εσπρεσάκι και μια γουλιά, παγωμένης γλυκόπιοτης Κουμανδαρίας, οι ύστατες μνήμες από το υποσχόμενο, για πολλές γαστριμαργικές εκπλήξεις Amaracus, που “ναι”, ήρθε για να αφήσει εποχή.

Minthis Resort, Τσάδα
26 842273

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σατιρικό Θέατρο: Τελευταίες παραστάσεις για το έργο “O Φάρος” του Conor McPherson

Το Σατιρικό θέατρο παρουσιάζει τις τελευταίες παραστάσεις του συνταρακτικού έργου «O Φάρος» του πολυβραβευμένου Ιρλανδού συγγραφέα Conor McPherson, σε μετάφραση Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη – Αθανασίας Σμαραγδή